Confidenţialitate

Ministeriabilii lui Dacian Cioloș, audiați în comisiile parlamentare

Audierea celor 18 ministeriabili propuși de premierul desemnat, Dacian Cioloș, este programată, marți, în comisiiile de specialitate ale Parlamentului.

În ceea ce se anunță mai degrabă o procedură a orgoliilor politice, aleșii PNL și PSD spun că vor taxa programul de guvernare gândit de USR.

Miercuri, echipa “de criză” a lui Dacian Cioloș va avea de trecut testul votului de încredere în legislativ. Potrivit calculelor matematice, demersul pare sortit eșecului.

USR are doar 80 de aleși. Pentru învestire, un executiv are nevoie de 234 de voturi.

Tratativele purtate de premierul desemnat pentru refacerea coaliției cu PNL și UDMR au eșuat săptămâna trecută.

Programul audierilor începe la ora 10.00, candidaţii având la dispoziţie, în medie, câte o oră pentru a-şi expune intenţiile şi pentru a răspunde la întrebări. Excepţie fac Ioana Mihăilă propusă pentru Ministerul Sănătăţii care are alocate două ore, precum şi Stelian Ion – Ministerul Justiţiei, Mihai Goţiu – Ministerul Mediului şi Corina Atanasiu – Ministerul Educaţiei, câte o oră şi jumătate.

Lista cu miniştri şi programul de guvernare au fost depuse, luni, la Parlament.

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au mai decis ca votul asupra listei miniştrilor şi programului de guvernare să aibă loc miercuri.

Conform regulamentului, fiecare candidat pentru funcţia de ministru înscris în lista Guvernului este audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere legislative al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat. Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială.

Legislativul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. Trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu dintre membrii celor două Camere ale Parlamentului.

Pentru a fi învestit, Guvernul Cioloş are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. USR are 80 de deputaţi şi senatori.

În cazul neacordării votului de încredere, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

În cazul adoptării, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se înaintează, de asemenea, de îndată şefului statului spre a proceda la numirea Guvernului.