Marș pentru drepturi egale în București: „Dumnezeu nu face politică”

Aproximativ 500 de persoane au luat parte, în București, la un marș în sprijinul ideii de egalitate în drepturi și al principiului laicității statului.

Mobilizați de mai multe organizații de apărare a drepturilor minorităților sexuale, participanții reclamă lipsa de preocupare a politicienilor față de aceste teme.

Mai multe partide parlamentare s-au declarat de acord cu inițiativa de modificare a Constituției în sensul definirii căsătoriei drept uniunea dintre un bărbat și o femeie.

PNL şi ALDE au semnat chiar protocoale cu promotorii unui referendum pe această temă.

Participanții la marș s-au strîns în Piața Romană din București, după care au ajuns în fața sediului Guvernului, în Piața Victoriei.

Ei au scandat, între altele, „Drepturi egale, nu speciale”, „Dragostea nu poate fi revizuită „, „Tradiția noastră e iubirea” și „Ținem separat biserica de stat”.

Pe una dintre pancartele afișate în cursul marșului scria „Teocrația distruge România”.

Pe pagina de Facebook a protestului organizat în București se afirmă că „drepturile omului nu sunt negociabile şi că separaţia dintre stat şi Biserică este un principiu constituţional de bază. Politicienii au datoria să asculte toate grupurile din societate şi să îi reprezinte pe toţi cetăţenii”.

Protestul a fost autorizat de Primăria Generală a capitalei și s-a încheiat fără incidente.

Referendum

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, la Palatul Cotroceni, că i se pare ”o decizie înţeleaptă” să fie organizat un referendum anul viitor, în aprilie, pe tema definirii familiei în Constituţie.

Eu aşa înţeleg, dacă toate partidele doresc să fie de partea Coaliţiei pentru Familie înseamnă că acolo se promovează cel mai bine toleranţa”, a declarat preşedintele.

În prima sa intervenţie publică pe această temă, în luna octombrie, Klaus Iohannis s-a declarat un adept al toleranţei şi a calificat drept „greşită” calea „fanatismului religios” şi a solicitărilor ultimative.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat ulterior „Văd familia formată dintr-un bărbat şi o femeie; dacă pentru asta pot fi considerat fanatic religios, sunt fanatic„.

Patriarhia Română consideră, la rîndul său, că „propunerea de amendare a Constituţiei nu reprezintă «o solicitare ultimativă», ci o chemare firească la exprimarea democratică a voinţei cetăţenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societăţii„.

Prim-vicepreşedinta PNL Adriana Săftoiu a scris luni, pe pagina sa de Facebook, că s-a abţinut la votul dat în Biroul Politic Central al partidului privind susţinerea referendumului.

Am întrebat dacă eu cu fiul meu suntem o familie. Şi dacă cumva un partid naţional liberal nu ar trebui să plece, în orice judecată despre res publica, de la dezideratul că nici o minoritate nu trebuie neglijată, doar pentru că o majoritate se pronunţă diferit„, a scris Adriana Săftoiu.

Rolul Curţii Constituţionale

Curtea Constituţională a avizat pe 20 iulie iniţiativa de modificare a Constituţiei, astfel încît legea fundamentală să stipuleze explicit că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie, nu pe cea între soţi.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a precizat că avizul oferit de Curte a fost dat strict în privinţa îndeplinirii condiţiilor de depunere a unei iniţiative de revizuire, adică a numărului suficient de semnături, în condiţiile legii, precum şi în privinţa respectării limitelor revizuirii cu privire la drepturile fundamentale ale cetăţenilor, care nu pot fi suprimate.

Dorneanu a explicat că CCR a decis astfel să permită ca această iniţiativă să fie discutată de către Parlament, nefiind probleme de formă ale propunerii şi nici de suprimare a vreunui drept deja consacrat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS