Marea Britanie: Jeremy Corbyn e noul lider al opoziției laburiste

Deputatul britanic Jeremy Corbyn a fost ales președinte al Partidului Laburist, cea mai importantă formațiune de opoziție din Regatul Unit.

El a obținut o victorie covîrșitoare: aproape 60% din cele peste 400,000 de voturi exprimate.

Andy Burnham, cel de-al doilea clasat, a strîns doar 19%.

Considerat inițial un candidat fără șanse reale, Jeremy Corbyn contestă măsurile de austeritate aplicate de Guvernul conservator al lui David Cameron.

El propune, de asemenea, ca Marea Britanie să renunțe la arsenalul nuclear de care dispune și să renaționalizeze companiile de căi ferate și pe cele de gaze naturale și electricitate.

Văzut drept un politician de stînga “tradiționalist”, Jeremy Corbyn însuși s-a declarat “un pic surprins” de victoria sa categorică în alegerile interne ale laburiștilor, dar a adăugat că cele întîmplate au dovedit că “politica se poate schimba”.

După o carieră de 32 de ani în Camera Comunelor, el spune că va lupta pentru un viitor “mai tolerant” și că va încerca să combată “nivelul grotesc al inegalității din societatea noastră”.

Guvern din umbră

Prima acțiune publică a noului președinte al Partidului Laburist a fost să participe la un miting de solidaritate cu refugiații din Siria și din nord-estul Africii, organizat în centrul Londrei.

Jeremy Corbyn are de gînd ca în viitoarea ședință de plen a Camerei Comunelor să se împotrivească planurilor Guvernului de a majora numărul voturilor pe care un sindicat trebuie să le strîngă pentru a declanșa greve.

Noul lider al opoziției urmează să-și definitiveze și echipa de conducere.

Din așa-numitul “Guvern din umbră” nu vor face parte mai mulți parlamentari aflați pînă de curînd în prima linie a Partidului Laburist.

Jamie Reed, ministrul din umbră al sănătății, a demisionat aproape imediat după ce s-a anunțat rezultatul alegerilor interne.

Controverse

Un contestatar al războiului din Irak, noul președinte al laburiștilor e de părere că fostul prim-ministru Tony Blair ar trebui să fie judecat pentru crime de război.

De asemenea, el a dat de înțeles că Marea Britanie ar trebui să-și îmbunătățească relațiile diplomatice cu Rusia și consideră că Alianța Nord-Atlantică și statele occidentale ar fi provocat criza din Ucraina.

“Rusia a încălcat suveranitatea națională a Ucrainei trimițînd pe teritoriul acesteia forțe care nu purtau însemne militare. Dar ipocrizia Occidentului este de necrezut”, a declarat el. “NATO a urmărit să se extindă constant după Războiul Rece: tentativa sa de a încercui Rusia e una dintre marile probleme ale acestor timpuri”, consideră Jeremy Corbyn.

Noul lider laburist a spus, pe de altă parte, că susține dreptul statului Israel de a exista, dar că se opune “politicilor de ocupație” ale acestuia.

Se relatează că, la un moment dat, ar fi luat parte la o reuniune organizată de un negaționist al Holocaustului.

A fost, de asemenea, aspru criticat pentru că a calificat drept “prieteni” organizațiile Hamas și Hezbollah.

“Nu poți să faci pace dacă nu stai de vorbă cu toată lumea. Am încercat doar să fiu prietenos”, a răspuns el.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS