Confidenţialitate

Marcel Ciolacu, despre eșecul ministrului Agriculturii: În mai vom face pe fiecare ministru în parte o analiză concretă | VIDEO

Marcel Ciolacu, președintele PSD, este invitatul Ioanei Ene Dogioiu la Europa FM.

Eșecul de la Ministerul Agriculturii

Ioana Ene dogioiu: Când îl retrageți pe domnul Daea pentru eșecul major?

„Chiar a fost un efort fantastic al statului român cu costuri și la fermieri. A existat o fluctuație de preț, normal că cei din Ucraina au vrut uneori să grăbească. România a trecut cu bine acest examen. Nu am uitat de domnul Daea… Cel mai important este că era un instrument al lui Putin – această declanșare a unei crize alimentare.

În primul rând, suma venită de la Comisie a fost una ridicolă față de efortul – bugetul total alocat pentru aceste despăgubiri – României, Bulgariei, Cehiei, Slovaciei. S-au făcut anumite criterii care au dezavanatajt România. Nu am avut nicio discuție cu domnul Daea de când a venit de la Bruxelles. Cred că am avut o singură ședință. Am avut discuții. Suma mi se pare mult prea mică. Faptul că am rămas printre statele că am primit 10 milioane, e un lucru bun. Cred că în acest moment statul trebuie să intervină și să mărească suma. Fermierii în primul și în primul rând așteaptă soluții”, a spus Marcel Ciolacu la Europa FM.

Ioana Ene Dogioiu: Ce spune despre noi acest scandal? De ce au fost datele proaste?

Marcel Ciolacu: „Dacă mergem pe această logică este logica de a căuta un vinovat. Dar nu încălzește pe nimeni dacă este domnul Daea sau nu. Vom vedea la rotativă dacă este sau nu vinovat. Până atunci să lăsăm Ministerele și miniștri să funcționeze. Sunt ferm convins că în mai vom face pe fiecare ministru în parte o analiză concretă.

Cred că în acest moment statul român are o obligație față de fermieri. Cred că nu trebuie să acuzăm foarte mult pe anumite criterii pentru că nici această abordare – când vine subvenția și ne convine, e buna Europa, când s-au făcut anumite criterii și 3 state din 6 nu s-au încadrat să începem să căutăm să atacăm Uniunea Europeană”.

Ioana Ene Dogioiu: Dar tocmai dumneavoastră ați spus…

Marcel Ciolacu: „Faptul că trei state au rămas în afara jocului și suma a fost mică, poate aici ar fi trebuit o discuție cu Comisia. Marea mea problemă personală este că blocăm un Minister”.

Ioana Ene Dogioiu: Domnul Daea a avut un discurs de acuzare a criteriilor CE, de acuzare a comisarului. Nu credeți că aceste explicații de acuzare a CE provoacă creșterea suveranismului și a anti-europenismului?

Marcel Ciolacu: „Abordarea pe care o avem de 30 de ani nu este una normală. Așa am pățit și cu Schengen. Nu e nimeni vinovat, există numai explicații. Acum, dacă ar trebui să am un dialog cu domnul Comisar, există dacă faci criterii, faci și simulări. Când ai făcut simulările trebuia să vezi că 3 state europene rămân în afara despăgubirilor. Eu am încercat să vedem întreg tabloul. Nu sunt adeptul să căutăm vinovatul”.

Ioana Ene Dogioiu: Dumneavoastră ați spus că trebuie să căutăm vinovații.

Legea Pensiilor Speciale și PNRR

Ioana Ene Dogioiu: Ce faceți cu pensiile parlamentarilor?

Marcel Ciolacu: „La Parlament nu trebuie să existe niciun fel de pensie specială”.

Ioana Ene Dogioiu: Și la primari?

Marcel Ciolacu: „Haideți să închidem… Sunt ferm convins că vom veni în coaliție cu o abordare corectă. Trebuie să înaintăm și să discutăm pe fiecare categorie în parte cu Comisia Europeană. Exclud să pierdem vreun ban din PNRR indiferent de jalon. Argumentele sunt în primul rând legislația din celelalte state europene. Vom merge și vom avea un dialog concret”.

Ioana Ene Dogioiu: Dacă CE rămâne pe poziția de acum? Vă asumați pierderea banilor?

Marcel Ciolacu: „Vom merge pe ligislația din Germania”.

Ioana Ene Dogioiu: Nu pe mine trebuie să mă convingeți.

Marcel Ciolacu: „Merg cu legislația de unde este comisarul responsabil. Haideți să vedem de unde a plecat răul… Dacă este nevoie mergem ad-literam cu legislația din țara din care este comisarul…”

Ioana Ene Dogioiu: Vă întreb din nou: Dacă CE rămâne pe poziția de acum, ce alegeți?

Marcel Ciolacu: „Dacă nu se vine cu o perspectivă clară”.

Ioana Ene Dogioiu: Deci nu vreți să faceți corecții majore.

Marcel Ciolacu: „Nu putem renunța. Niciun om politic din România”.

Ioana Ene Dogioiu: Ori reușiți să convingeți CE, ori asumați pierderea banilor.

Marcel Ciolacu: „Depui cererea de plată 3, Comisia îți dă 6 luni extensie de discuție…”

Ioana Ene Dogioiu: Mizați pe o temporizare.

Plafonarea prețurilor la asigurări RCA

Marcel Ciolacu: „Avem acest dar de a reinventa apa caldă. Trebuie să vedem care este legislația și practica europeană. În momentul în care… pentru că este o emoție, când există emoție, prețurile întordeauna cresc. Toată lumea care este asigurată cum este despăgubită și trebuie să vedem unde este echilibrul”.

Rotativa guvernamentală

Marcel Ciolacu: „Avem un acord știut de un an și jumătate. O facem pentru că este un acord politic. Nu-i reproșez nimic domnului Ciucă. De ce ne punem întrebarea că se face prima rotația convenită între liderii celor mai mari partide și nu ne întrebăm de ce s-au schimbat premierii. Este un acord politic pe care ni-l asumăm ca oameni politici. Am convenit ca domnul Ciucă să meargă în legislativ și eu în executiv. Nu răstoarnă nimeni nimic. Rotațua va fi foarte rapidă și lină și va avea rațiuni statale. Este un exercițiu democratic. Poate considerăm că am avut alegeri”. 

Ioana Ene Dogioiu: Vă gândiți la anticipate?

Marcel Ciolacu: „Dacă decizia unei coaliții este de a avea alegeri anticipate, trebuie să întrebăm românii dacă vor. Să forțăm niște anticipate pe o șmecherie tipică oamenilor politici, nu. De ce să facem anticipate”.

Ioana Ene Dogioiu: Spuneați că nu excludeți varianta unui tandem…

Marcel Ciolacu: „Nu am spus asta. Pasul următor al unei coaliții ar fi o alianță – dacă asta este așteptarea românilor, este foarte posibil să o facem. Eu nu exclud nimic. Ceea ce e un lucru de bun simț. Dar nu decid eu”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: România riscă să nu primească banii de la Comisia Europeană din cauza noii legi a pensilor. Boloș: Flexibilitatea Comisiei tinde spre zero | AUDIO