Manifestația din Piața Victoriei din București s-a încheiat. Au luat sfârșit și incidentele – AUDIO

Cea mai mare manifestație de protest organizată în București în ultimii 20 de ani s-a încheiat la aproximativ o jumătate de oră după miezul nopții.

Din aproximativ 120 de mii de persoane, în Piața Victoriei din București mai rămăseseră însă doar cîteva zeci, care s-au încăierat cu forțele de ordine.

În jurul orei 22 și 30 de minute, ele au început să arunce cu petarde și torțe către jandarmi – au fost rapid izolate de restul manifestanților, care au început să strige “Fără violență”, “Nu așa!” sau “Instigatorii!.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Spre miezul nopții, un panou de afișaj publicitar de pe Calea Victoriei a fost incendiat.

La acea oră, cei mai mulți dintre manifestanții reuniți în fața sediului Guvernului plecaseră.

Şapte persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma incidentelor din Piaţa Victoriei: patru jandarmi şi trei civili.

La Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Floreasca a fost creat un dispozitiv special pentru acordarea de îngrijiri medicale celor răniţi în confruntările din fața sediului Guvernului.

Un jandarm a rămas internat – el a fost lovit cu o cărămidă.

El a precizat că jandarmul care a rămas în spital a fost rănit mai grav, fiind lovit cu o cărămidă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În București s-a protestat cu începere de la ora 09.00, iar manifestațiile au atins punctul culminant în jurul orei 21.00.

Aproximativ 200,000 de oameni au protestat noaptea trecută în mai multe oraşe din ţară – Cluj, Timişoara, Sibiu, Iaşi, Braşov, Constanţa, Craiova sau Alba Iulia.

La Timişoara au ieşit în stradă aproximativ 30,000 de mii de oameni, la Cluj – peste 25,000, la Sibiu – peste 23,000, iar la Iaşi au manifestat aproximativ 15,000 de locuitori ai orașului.

Reacții

Premierul Sorin Grindeanu a comentat pe Facebook cele întîmplate în București.

El a spus că, din păcate, un protest paşnic s-a transformat într-unul violent din cauza unor “grupări”, şi a adăugat că – citez – “manipularea atinge cote alarmante”.

Premierul a mulțumit Jandarmeriei pentru felul în care a intervenit în București.

SRI a precizat că Serviciul nu are competenţe în ceea ce priveşte manifestărilor grupărilor ultras, după ce în spaţiul public au apărut informaţii cu privire la implicarea unor galerii în protestele de miercuri.

Dar, în măsura în care sunt obţinute date, acestea sunt transmise instituţional, aşa cum s-a întîmplat şi în cazul de faţă, afirmă Serviciul Român de Informații.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, afirmase într-un interviu televizat că nu a primit de la serviciile secrete informații că la protestele de miercuri ar fi urmat să aibă loc şi violenţe.

Datele şi informaţiile obţinute cu privire la intenţiile de organizare sau deturnare a acţiunilor publice de protest din centrul Capitalei au fost transmise operativ instituţiilor legal abilitate să intervină pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice.

În această situaţie a existat un schimb de informaţii operativ, potrivit procedurilor stabilite la nivelul instituţiilor, cu Ministerul Afacerilor Interne, la nivelul Secretarului de Stat Stefu Viorel şi Bogdan Despescu-IGPR, precum şi la nivelul Jandarmeriei şi SPP“, informează SRI.

Instituţia explică faptul că “nu a avut surprize operaţionale” în acest sens, dar subliniază că “nu are competenţe în ceea ce priveşte manifestările grupărilor ultras”.

“Dacă se obţin date de interes pentru instituţiile cu atribuţii pe ordine publică, acestea sunt furnizate cu celeritate, aşa cum s-a întîmplat în cazul protestelor din data de 1 februarie din capitală”, se mai arată în comunicarea Serviciului.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS