Confidenţialitate

Mai multe alerte cu bombă în Chișinău. Analist: „Autoritățile dau de înțeles că mesajele anonime sunt transmise de pe teritoriul Rusiei” | AUDIO

Nouă alerte cu bombă au fost luni dimineață la Chișinău. Au fost vizate Aeroportul, Curtea de Apel, anumite spitale, dar și centre comerciale. În capitala Republicii Moldova, alertele cu bombă sunt la ordinea zilei de mai bine de o lună de zile.

Din fericire, toate false. Dar suficiente pentru a destabiliza activitatea instituțiilor vizate și nu numai.

Cele mai frecvente alerte au vizat Aeroportul Internațional Chișinău. Majoritatea au venit pe mail, dar unele amenințări au fost și prin telefon. Analistul Valeriu Pașa, expert al comunității Watchdog Moldova, spune la Europa FM:

„Asta dă peste cap lucrul multor instituții și servicii publice, se amână sentințe de judecată, este periclitat lucrul Aeroportului Internațional, tot felul de instituții sunt periodic evacuate și oamenii nu-și pot face treaba, cetățenii nu reușesc să-și rezolve problemele.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În plus, se adaugă panică, pe fondul războiului din Ucraina. Autorii nu au fost depistați. Însă:

„Autoritățile dau de înțeles că aceste mesaje anonime sunt transmise de pe teritoriul Federației Ruse și parțial Belarus. În același timp, sursele de dezinformare finanțate de Federația Rusă au încercat să dea vina pe Ucraina. Clar face parte dintr-un scenariu mai amplu, poate de testare a rezilienței Republicii Moldova, plus hărțuire. Este tipic pentru Federația Rusă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul Natalia Gavriliță a declarat recent că alertele repetate ar avea ca scop oprirea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

Citește și: Republica Moldova cere gaze de la liderii români. Maia Sandu: „Vrem să cumpărăm cât mai curând pentru ca oamenii să nu înghețe la iarnă”

Foto: Shutterstock