Macron despre legile justiției: Proiectul „nu dovedește voința de a lupta împotriva corupției”

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, consideră că proiectul de reformă a justiţiei, în forma actuală, „nu dovedește voinţa de a lupta împotriva corupţiei”.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, propunea de curînd noi reguli pentru promovarea magistraților, trecerea Inspecției Judiciare în subordinea Ministerului, dar și schimbări în numirea procurorilor-șefi de la DNA și de la Parchetul General.

Președintele Franței susține că a primit asigurări de la omologul său, Klaus Iohannis, dar și de la premierul Mihai Tudose, că problemele vor fi rezolvate.

Am discutat cu preşedintele şi cu premierul despre proiectul despre care începe să se vorbească de reformă a justiţiei, care nu dovedește voința de a lupta împotriva corupţiei.

Și unul, şi celălalt mi-au garantat că sunt hotărîți să continue eforturile de reducere a corupției și că vor corecta problemele semnalate”, a spus Emmanuel Macron în discursul rostit la o recepţie oferită de Ambasada Franţei la Bucureşti.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Emmanuel Macron a recunoscut dificultăţile cu care se confruntă francezii din România.

“Le-am spus clar interlocutorilor mei că această evoluţie (a relaţiilor bilaterale francezo-române – n.r.) trebuie să treacă prin claritatea relaţiilor bilaterale.

Nu minimalizez dificultăţile pe care unii dintre voi se confruntă zi de zi: lentoarea, insuficienţa infrastructurii, lipsa de claritate în unele decizii, sensibilităţile legate de corupţie sau lipsa de claritate care există, de exemplu, în domeniul apărării, între discurs şi realitate”.

El a dat, însă, asigurări că a găsit atît în preşedintele Klaus Iohannis, cît şi în premierul Mihai Tudose “interlocutori profund angajaţi”, care au “o viziune comună”, dincolo de subiectele “politice proprii României”.

Și am găsit doi parteneri dornici să îmbunătăţească relaţiile bilaterale, cu condiţia (…), să nu fie vorba de relaţii asimetrice, ci un parteneriat adevărat„, a adăugat el.

Președintele Franței ar urma să revină anul viitor în România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS