LONDRA: Theresa May, dispusă să demisioneze

Premierul Marii Britanii, Theresa May, le-a promis colegilor conservatori că va demisiona în cazul în care ei vor susține acordul de ieșire din Uniunea Europeană pe care l-a negociat cu Bruxelles-ul.

Așa au anunțat mai mulți deputați, citați de BBC.

Totuși, Theresa May nu ar fi avansat o dată certă a demisiei – ar fi spus doar că nu va coordona a doua parte a negocierilor privind Brexitul.

Membrii Camerei Comunelor au stabilit săptămîna aceasta că vor prelua controlul asupra demersurilor necesare Brexitului.

O serie de “voturi orientative” au loc în în seara de miercuri în Parlament.

Președintele Camerei Comunelor, John Bercow, a acceptat să supună votului opt idei.

Printre ele se numără anularea Brexitului, dar și ieșirea din Uniunea Europeană în lipsa unui acord.

Confirmare

Biroul de presă al premierului a făcut publică o parte a alocuțiunii rostite de Theresa May în fața colegilor săi.

„A fost o perioadă de grele încercări pentru țară și partid. Aproape am reușit. Suntem foarte aproape de a deschide un nou capitol.

Am înțeles cât se poate de clar care e starea de spirit a deputaților noștri. Știu că s-ar dori o nouă abordare și o nouă conducere în cea de-a doua fază a negocierilor pe tema Brexitului.

Nu mă voi împotrivi acestor deziderate.

Știu că unii se tem că, dacă vor fi votat pentru acordul de retragere, voi considera acest demers drept un mandat de a lansa foarte rapid a doua parte a negocierilor, fără dezbaterile necesare. 

Nu voi face acest lucru.

Însă trebuie să ducem înțelegerea la bun sfârșit și să obținem Brexitul.

Sunt gata să renunț la post mai devreme decît aveam de gînd, pentru că așa e corect pentru țara noastră și pentru partidul nostru.

Avem o datorie istorică – să respectăm decizia poporului și să părăsim Uniunea Europeană într-o manieră organizată„, a spus Theresa May.

Reacții la anunțul făcut de Theresa May

Deputata laburistă Margaret Beckett, fostă titluară a portofoliului Externelor în perioada premierului Tony Blair, a spus că, dacă ar fi în locul conservatorilor, i-ar cere Theresei May să semneze declarația cu sângele propriu.”Nu mai țin minte de cîte ori le-a promis că nu se va implica în viitoare runde de alegeri și de cîte ori s-a răzgîndit”, a spus doamna Beckett.

Întrebată, însă, dacă anunțul e în măsură să influențeze dezbaterile parlamentare pe tema Brexitului, deputatat de opoziție a răspuns afirmativ.

Jo Stevens, altă reprezentantă a laburiștilor în Camera Comunelor, a numit demersul premierului drept „șpaga șpăgilor”.

Anna Soubry – fostă deputată conservatoare care a demisionat în februarie din partidul de guvernământ, a calificat gestul Theresei May drept „rușinos”.

Declarația premierului dă de înțeles că acordul negociat cu Uniunea Europeană ar putea reveni, pentru a treia oară, în Camera Comunelor, ca să fie supus la vot.

Documentul a fost respins în mod categoric în primele două rînduri – în cel dintâi, cu cea mai drastică majoritate din istoria parlamentarismului britanic.

Președintele Parlamentului, John Bercow, a repetat însă că un al treilea vot nu poate avea loc în această sesiune parlamentară dacă acordul supus examinării Parlamentului rămîne, în linii mari, același.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS