Londra: Parlamentul respinge pentru a doua oară proiectul de acord pe tema Brexitului – AUDIO

Camera Comunelor a respins pentru a doua oară proiectul de acord privind Brexitul negociat de premierul conservator Theresa May cu Uniunea Europeană.

242 de parlamentari au votat în favoarea înțelegerii.

391 au respins-o.

Mîine, Parlamentul de la Londra ar urma să voteze dacă este de acord sau nu cu ieșirea din Uniunea Europeană, pe 29 martie, în lipsa unui acord.

Demnitarii conservatori vor fi liberi să voteze după cum le dictează conștiința.

Ca să fie foarte clar – plecarea fără un acord sau amînarea plecării nu rezolvă problemele cu care ne confruntăm.

Uniunea Europeană va cere să afle ce vrem să facem după 29 martie – revocăm articolul 50, organizăm un al doilea referendum sau căutăm să obținem un alt acord.

Sînt alegeri neplăcute, dar sînt alegeri pe care – ca urmare a hotărîrii acestei Camere – va trebui să le facem„, a spus Theresa May.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Înțelegerea negociată cu Bruxelles-ul de către Theresa May include un mecanism menit să evite revenirea la o graniță fizică între Irlanda de Nord (parte a Regatului Unit) și Republica Irlanda, stat membru al Uniunii Europene.

În ianuarie, ea a fost respinsă cu cel mai categoric scor din istoria parlamentarismului britanic.

Liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, a cerut încă o dată ca oficialitățile Regatului să respingă clar posibilitatea ieșirii din Uniunea Europeană în lipsa unei înțelegeri negociate.

El a adăugat că ar fi cazul să se organizeze alegeri anticipate.

Camera Comunelor trebuie să formuleze o propunere care să fie negociată.

Partidul Laburist va relua ideile sale – rămînerea în uniunea vamală, accesul negociat pe piața comună și protejarea drepturilor angajaților.

Premierul a tot tras de timp: nu mai avem timp. Poate c-ar fi cazul să avem alegeri anticipate, astfel încît cetățenii să poată hotărî ce fel de Guvern să-i conducă„, a declarat Jeremy Corbyn.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reacția U.E.

Un înalt oficial european a declarat cotidianului The Guardian că Marea Britanie are acum trei opțiuni:

ieșirea fără acord, pe 29 martie;

amînarea datei ieșirii (decizie care depinde de motivul invocat și de durată și care trebuie aprobată de toate statele membre);

revocarea articolului 50;

Nu se vor mai purta alte negocieri”, a adăugat sursa citată.

Ulterior, negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a declarat pe Twitter că impasul poate fi rezolvat doar de către Regatul Unit.

Uniunea Europeană a făcut tot ceea ce-i stă în putință pentru a ajuta la aprobarea acordului. Pregătirile noastre pentru varianta în care nu vom ajunge la o înțelegere sînt mai importante ca niciodată„.

Un purtător de cuvînt al lui Donald Tusk, președintele Consiliului European, a adăugat că „e greu de imaginat ce altceva am mai putea face. Cu numai 17 zile înainte de 29 martie, acest vot a sporit semnificativ posibilitatea unui Hard Brexit>>”.

Purtătorul de cuvînt a confirmat că Uniunea Europeană va lua în discuție eventuala amînare a ieșirii Marii Britanii, dacă Londra va dori acest lucru, dar a adăugat că statele membre ar avea nevoie de un „motiv credibil” pentru un astfel de demers.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS