Liviu Dragnea, la Congresul PES: „Dreapta a distrus încrederea în proiectul european”

Partidul Social Democrat va cîştiga alegerile în România şi PSOE (Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol) în Spania, s-a declarat convins preşedintele PSD, Liviu Dragnea, în cadrul unui discurs susţinut la Congresul Partidului Socialiştilor Europeni (PES) de la Madrid.

El a afirmat că Executivul de la Bucureşti a dovedit că „un guvern social-democrat poate micşora taxele, poate creşte salariile, poate creşte pensiile, poate reda speranţa pentru tineri”.

În ultimii ani, graţie guvernului nostru, care a depus toate eforturile pentru a îmbunătăţi viaţa de zi cu zi, salariul minim a crescut în doi ani de zile cu peste 50%. Pensiile au crescut şi vor creşte în fiecare an în aşa fel încât în 2020 practic nicio pensie nu va fi mai mică decât dublul de la începutul mandatului din 2017. În condiţiile în care am redus şi taxele pentru cetăţeni – impozitul pe venit şi taxele pentru mediul de afaceri – cei de dreapta ne-au zis mereu că aşa ceva nu se poate, că nu trebuie să mărim pensiile, că nu trebuie să mărim salariile pentru că nu sunt bani„, a spus Dragnea în discursul său susţinut în limba română, după o scurtă introducere în engleză.

Noi am arătat că un guvern social-democrat poate micşora taxele, poate creşte salariile, poate creşte pensiile, poate reda speranţa pentru tineri. Nu a fost uşor şi nu va fi uşor nici de acum înainte„, a adăugat liderul PSD.

În opinia sa, 15 ani de dominaţie a dreptei au distrus „multe valori, multe speranţe, multe destine şi încrederea în proiectul european„.

Cred în proiectul european dar trebuie, cu curaj şi tărie, să le spunem oamenilor modul în care dreapta europeană a distrus Europa, folosind instrumentul politicii de austeritate, manipularea şi, uneori, cum este cazul şi în România, folosind instituţiile de forţă ale statului„, a mai spus preşedintele PSD.

O colaborare mai bună?

Liviu Dragnea a făcut aluzii nu numai la așa-zisul stat paralel (noțiune folosită insistent în comunicarea publică internă), dar și la demersurile coaliției de guvernămînt în privința justiției.

El a menționat, de exemplu, „erorile și abuzurile din trecut„.

Trebuie să demonstrăm dreptei că suntem mai buni ca ei şi că suntem uniţi în faţa atacurilor lor. Oriunde în Europa dreapta ne vrea divizaţi. Eu cred că nu trebuie să cădem în această capcană„.

Am avut o discuţie foarte bună şi foarte interesantă cu Serghei (Stanişev, preşedintele PES), cu Frans (Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene), cu Udo (Bullmann, liderul grupului S&D din Parlamentul European) şi am propus soluţii pentru o comunicare mai bună.

Din partea mea, din partea noastră, există toată deschiderea şi sper să avem o comunicare mai bună şi o colaborare mai bună„, a spus Dragnea în discursul său, în contextul în care Frans Timmermans, în calitatea sa de înalt oficial european, a fost unul dintre criticii vehemenți ai modificărilor legilor justiţiei în România.

Partidul Socialiştilor Europeni se reuneşte în Congres vineri şi sîmbătă la Madrid, pentru a-şi confirma oficial candidatul la preşedinţia Comisiei Europene, pe Frans Timmermans.

Liviu Dragnea a luat parte la reuniunea din Madrid după o lungă perioadă de absență de la activitățile socialiștilor europeni.

Surse politice au declarat portalului G4Media.ro că partidul condus de Liviu Dragnea negociază cu suveraniștii lui Matteo Salvini o eventuală afiliere la viitorul grup politic din Parlamentul European.

Salvini a transmis recent o scrisoare în acest sens liderilor PSD, au declarat pentru G4Media.ro surse din PSD.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS