Les Films de Cannes à Bucarest 2017: patru cîștigători ai Palme d’Or în deschidere – AUDIO

Unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale toamnei începe astăzi, 13 octombrie, și va cuprinde Bucureștiul timp de zece zile, Brașovul timp de o săptămână (13-19  octombrie) și Clujul pentru un weekend (13-15 octombrie).

Festivalul, însă, s-a extins în nu mai puțin de opt orașe anul acesta.

În București sunt programate în deschidere numai filme câștigătoare ale Premiului Palme d’Or.

După gala de deschidere, la Cinema Muzeul Țăranului va fi proiectat, de la 20:30, filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, în prezența echipei de realizatori.

Tot de la 20:30, la Cinema Pro va rula filmul câștigător al Palme d’Or-ului de anul acesta, The Square, care va fi urmat de o discuție prin Skype cu regizorul suedez Ruben Östlund.

Biletele pentru proiecția din această seară a comediei suedeze nonconformiste s-au epuizat deja de miercuri.

La Cinema Elvira Popescu rulează Entre les murs, Palme d’Or-ul regizorului francez Laurent Cantet, unul dintre cei doi invitați speciali ai festivalului, căruia îi este dedicată și o retrospectivă.

Laurent Cantet va ajunge în România pe 18 octombrie.

Cel de-al patrulea film de Palme d’Or proiectat vineri este Pelle The Conqueror (1987), în regia lui Bille August.

Cineastul a obținut două asemenea trofee la Cannes și a devenit primul câștigător al Palme d’Or-ului care decide să facă un film pentru piața chineză. Acesta are titlul The Chinese Widow și poate fi vizionat duminică, de la ora 17:30, la Cinema Muzeul Țăranului, în cadrul FOCUS-ului dedicat Chinei la această ediție.

De la câștigarea Palme d’Or-ului de către 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile s-au împlinit anul acesta 10 ani.

Regizorul Cristian Mungiu, organizatorul Les films de Cannes à Bucarest, i-a spus lui Filip Standavid că se așteaptă ca proiecția de la Muzeul Țăranului să fie mai emoționantă decât de obicei.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De asemenea, în opinia lui Cristian Mungiu, vizita în România a regizorului maghiar  Béla Tarr este evenimentul cinematografic al acestui an.

Cineast unic și radical, Béla Tarr acceptă rar ieșirile în public.

El va participa sâmbătă la o discuție despre filmele sale, la Cinemateca Eforie, în compania criticului francez Jean Michel Frodon.

Cinemateca găzduiește astăzi proiecția filmului din 1985 al lui  Béla Tarr Almanac of Fall.

Sîmbătă vine rîndul lungmetrajelor Werckmeister Harmonies și The Turin Horse, filmul premiat la Veneția după care regizorul a decis să renunțe la carieră.

Tot la Cinemateca Eforie se va proiecta duminică, pe peliculă, capodopera de 7 ore și jumătate a regizorului maghiar, Sátántangó.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS