Legile Justiției: Tudorel Toader a prezentat Comisiei de la Veneția modificările propuse

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţă, într-un scurt mesaj pe Facebook, că a prezentat Comisiei de la Veneţia modificările aduse legilor justiţiei.

Creată în 1990, după căderea Zidului Berlinului, Comisia de la Veneția e un organism consultativ al Consiliului Europei.

Membrii săi sunt experți independenți în dreptul constituțional.

Tudorel Toader afirmă că a dat curs invitației de a prezenta Comisiei evoluțiile din România referitoare la legile justiției și că s-a întîlnit, de asemenea, cu președintele GRECO – Grupul de State Împotriva Corupției.

Nu e limpede, din mesajul făcut public de ministrul justiției, dacă el a cerut oficial Comisiei de la Veneția să se pronunțe asupra celor trei legi dezbătute de Parlament în procedură de urgență în această perioadă.

Miercuri, însă, Tudorel Toader a primit vizita a nu mai puțin de nouă ambasadori – aceștia s-au arătat „preocupați” de evenimentele recente.

Printre diplomații respectivi se numără ambasadorii din Statele Unite, Franța, Germania, Marea Britanie și Olanda.

Ei au insistat că e nevoie ca pachetul de legi să aibă avizul Comisiei de la Veneţia.

Obiecții

Modificările promovate de coaliția de guvernămînt sunt vehement contestate de procurorul general, Augustin Lazăr, dar și de Consiliul Superior al Magistraturii, de Forumul Judecătorilor și de Asociația Procurorilor.

Numeroase manifestații de stradă au avut loc ca urmare a dezbaterilor începute de Parlament.

Toată lumea e îngrijorată şi e firesc. Este nevoie de un punct de vedere autorizat al Comisiei de la Veneţia.

Dar într-o asemenea procedură urgentă vă daţi seama că aceasta înseamnă că există o voinţă ca în cîteva zile să se întâmple ceva şi avem legi noi care, fără îndoială, vor pune independenţa justiţiei sub un semn de întrebare“, a declarat Augustin Lazăr.

La rîndul lor, Forumul Judecătorilor şi Asociaţia Procurorilor au cerut Parlamentului să nu adopte pachetul de modificare a legilor justiţiei, pe motiv că “singura soluţie pentru depăşirea acestei situaţii critice este reluarea dialogului, bazată pe principiile transparenţei instituţionale, astfel încît modificarea acestor legi, fundamentale pentru funcţionarea statului de drept, să se facă numai în urma unor studii de impact, a unei consultări reale a societăţii civile, a Consiliului Superior al Magistraturii, corpului magistraţilor, Comisiei de la Veneţia“.

viewscnt

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS