Legile justiției: încă o seară de proteste în marile orașe

ACTUALIZARE 22:02 În fața Guvernului, ultimii protestatari strâng hârtiile lăsate în urmă de cei care au contestat în această seară inițiativa de modificare a legilor Justiției.

ACTUALIZARE 21:50 Circulația rutieră s-a reluat complet în București.

ACTUALIZARE 21:38 Circulația rutieră pe Bulevardul Aviatorilor și Calea Victoriei din Capitală a fost reluată.

ACTUALIZARE 21:30 În București mulțimea s-a redus vizibil. Jandarmii mută gardurile de protecție și se pregătesc să redeschidă circulația.

ACTUALIZARE 21:10 La Cluj numărul protestatarilor a crescut pe traseul marșului, trecând puțin de 1.500.

ACTUALIZARE 20:47 În Capitală, oamenii au început să plece de la protest, acum fiind în jur de 6.000 de persoane.

ACTUALIZARE: 20:35 Piața Victoriei la acest moment:

ACTUALIZARE: 20:20 La Sibiu s-au adunat circa 1.500 de oameni, care au pornit în marș din Piața Unirii pe traseul Calea Dumbrăvii – bulevardul Mihai Viteazu și retur.

ACTUALIZARE: 20:01 În București, în fața Guvernului României, sunt aproximativ 10.000 de persoane care protestează.

ACTUALIZARE: 19:59 În Piața Sfatului, din Brașov, cei prezenți la protest au întins steagurile uriașe ale Uniunii Europene și ale României.

ACTUALIZARE: 19:50 La Timișoara sunt aproximativ 400 de protestatari, în concurență cu persoanele prezente la concertul trupei Phaser, din Piața Victoriei.

ACTULIZARE: 19:40 În București s-a închis și circulația pe Calea Victoriei.

ACTUALIZARE: 19:30 La Iași s-au adunat 200 de oameni, fiind prezent și filosoful Mihai Șora: „Am venit pentru că sunt solidar cu mulţimea ce manifestă împotriva a ce nu merge bine în ţara asta. Nu am darul profeţiei şi nu ştiu când dar până la urmă lucrurile tot vor intra pe făgaşul cel bun. Trebuie neapărat” Mă deranjează mult că cei care sunt în fruntea ţării nu au în vedere interesele ţării. E un lucru care ne deranjează foarte mult”.

ACTUALIZARE: 19:20 La Constanța cele 150 de persoane au plecat în marș pe principalele bulevarde și scandează „Anticipate!”, „Demisia!”, „Popor trădat de un condamnat!”, „PSD-Ciuma roșie!”.

ACTUALIZARE: 19:13 La Cluj protestatarii au pornit în marș, pe un traseu de 7 kilometri, către cartierul Mănăștur. Deviza propusă de organizatori este „Suntem toți în aceeași oală”, iar oamenii au venit cu cratițe, capace și linguri.

ACTULIZARE: 19:01 Circa 100 de persoane pornesc în marș pe străzile Municipului Baia Mare. Mesajele lor fac trimitere la PSD si Dragnea „Să crezi într-o Românie fara PSD”, „jos labele de pe justiție”, „ați întins coarda pana la rupere”.

ACTUALIZARE: 18:53 În acest moment, circulația în Piața Victoriei din Capitală a fost oprită.

ACTUALIZARE: 18:48 În București s-au adunat pentru a protesta peste 2.000 de oameni.

ACTUALIZARE: 18:41 Oamenii au ieșit în stradă și la Constanța – 90 de persoane, Baia Mare- 70, Craiova, Iași – 80 și Brașov – 700.

Constanța

Craiova

Baia Mare

Brașov

ACTUALIZARE: 18:16 Și în fața Prefecturii din Galați s-au adunat circa 40 de persoane.

De asemenea și în Cluj s-au strâns aproximativ 100 de persoane.

ACTUALIZARE: 18:01 În fața Guvernului este prezent și Mihai Polițeanu, membru al Inițiativei România 100:

„Răspunsul nostru este clar, unitar, responsabil și fără echivoc. Cerem respingerea în bloc a legilor justiței, respingerea de modificare a legii Agenției Naționale de Integritate și abandonarea oricăror inițiative de masacrarea a legislației penale. Demisia imediată a președinților celor două camere ale Parlamentului, domnii Dragnea și Tăriceanu. Cerem românilor să iasă în stradă, să protesteaze pașinic pentru un viitor democratic al României, pentru bunăstarea noastră și pentru domnia legii”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reprezentanții Inițiativei România s-au reunit în această după-amiază și au anunțat că sprijină manifestațiile publice.

La manifestația din Piața Victoriei ia parte deja – între alții – liderul PNL, Ludovic Orban:

„Suntem în ceasul al 12-lea. Majoritatea parlamentară, ca niciodată, trece cu tancul peste orice drept al opoziție parlamentare de a se exprima și face tot ce este posibil pentru împiedica o dezbatere democratică. Nu vrea să țină cont sub nico formă de opinia publică, de vocea exprimată în manifestațiile publice și cu orice preț vor să adopte aceste modificări care pot duce la dispariția independenție justiției. Noi suntem în acest front comun, acționăm împreună, vom folosi toate pârghiile legale, contituționale, regulamnetare pe care el avme la dispoziție pentru a împiedica aceste legi care pot să afecteze grav democrația”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

ACTUALIZARE 17:41 Aproximativ 100 de persoane se află în acest moment în Piața Victoriei din București.

Potrivit reporterului Europa FM Anca Simina, numărul jandarmilor aflați în preajma Guvernului este semnificativ.


Mai multe asociații civice și organizații neguvernamentale iau parte la noi proteste față de intențiile coaliției PSD-ALDE de a schimba legile justiției.

În București, manifestația e programată să înceapă la ora 18.00, în Piața Victoriei.

Participanții pregătesc și un marș în memoria Regelui Mihai.

Proteste asemănătoare ar urma să aibă loc în mai multe orașe mari: Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Bistrița, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Cluj, Galați, Iași, Petroșani, Ploiești, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Suceava, Târgu Mureș și Timișoara.

Camera Deputaților a adoptat miercuri, pe articole, statutul magistraților.

Ședința a durat 13 ore, iar reprezentanții opoziției au reclamat vehement faptul că nu li s-a permis să-și susțină amendamentele în plen.

Reprezentanții USR au folosit o portavoce pentru a-și face cunoscut punctul de vedere și au transmis, pe Facebook, imagini din cursul ședinței Camerei.

În seara de miercuri, cîteva sute de persoane au protestat, de asemenea, în apropierea Palatului Parlamentului.

În cele din urmă, votul final a fost amînat: în sală se mai aflau, în jurul orei 23:00, prea puțini reprezentanți ai majorității și ai UDMR.

Una dintre paginile de Facebook prin intermediul cărora s-au organizat protestele are titlul “Ei cu hoții, noi cu toții“.

Potrivit organizatorilor, demersurile coaliției de la putere ar pune în pericol independența sistemului judiciar.

E doar o chestiune de timp pînă cînd se vor decide dosare penale la partid, ca pe vremea Rodicăi Stănoiu și a lui Adrian Năstase (…), iar hărțuirea magistraților independenți va fi un fapt cotidian.

Mașina de vot PSD-ALDE-UDMR continuă să ne macine libertatea, pe care avem datoria să o apărăm“, se spune pe pagina de Facebook menționată.

Și unii dintre românii din diaspora organizează proteste.

Ele ar urma să aibă loc la Londra, Paris și Milano.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS