Laura Ștefan, expert anticorupție: „Klaus Iohannis reintră în joc” (AUDIO)

Propunerea de revocare a Codruței Kovesi de la conducerea DNA îl avantajează pe președintele Klaus Iohannis.

Așa afirmă, la Europa FM, Laura Ștefan, membră a organizației neguvernamentale Expert Forum.

Tudorel Toader, ministrul justiției, a anunțat în seara de joi că pornește demersurile de revocare a doamnei Kovesi pentru ”acte şi fapte de netolerat într-un stat de drept”.

Între altele, ministrul a spus că doamna Kovesi a avut un “comportament excesiv de autoritar” atunci cînd a supravegheat “personal” ancheta în legătură cu OUG 13/2017.

De asemenea, refuzul şefei DNA de a se prezenta în faţa Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile din 2009 reprezintă – în opinia sa – o încălcare a autorităţii Parlamentului.

Klaus Iohannis „reintră în joc pe un subiect care îi este favorabil din perspectiva alegătorilor domniei-sale – un subiect important pentru cei care votează cu el„, spune Laura Ștefan.

Pe de altă parte, în opinia sa, Tudorel Toader ar încerca să plaseze responsabilitatea posibilei decizii de revocare „pe umerii altor instituții ale statului„.

Laura Ștefan a vorbit și despre acuzațiile de falsificare a unor dovezi și de abuzuri procedurale aduse mai multor procurori de la DNA Ploiești.

Cred că lucrurile trebuie verificate cu cea mai mare seriozitate, dincolo de această cerere de revocare și de soarta ei (…). De altfel, procurorul general a anunțat că a dispus niște controale„.

Dacă se constată că acele înregistrări (făcute publice de fostul deputat Vlad Cosma, n.r.) sunt niște însăilări, niște informații trucate, este altă discuție. Dar în acest moment nu cred că putem să ignorăm cu totul faptul că vedem niște aparente abateri de la ceea ce ar trebui să fie conduita unui procuror în cursul urmăririi penale”, a spus experta anticorupție.

Dacă acele discuții ar fi fost înregistrate de către instituția publică ar fi fost foarte ușor să fie demontate niște susțineri care nu erau conforme cu realitatea„, a adăugat Laura Ștefan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele repetă: „Susțin și pe doamna Kovesi și activitatea DNA”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că susţine în continuare activitatea DNA şi pe cea a procurorului-şef al instituţiei.

Am spus acest lucru şi aseară. Da, o susţin. Susţin şi pe doamna Kovesi şi susţin şi activitatea DNA.

M-am exprimat în repetate rînduri că DNA face o treabă bună şi conducerea DNA face o treabă bună, iar ceea ce am auzit aseară nu a fost de natură să-mi schimbe opinia„, a spus președintele înainte de reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Întrebat dacă a avut o discuţie cu ministrul justiţiei pe tema revocării din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi înainte de face această propunere, şeful statului răspuns că nu.

El a adăugat însă că a avut o altă discuţie cu ministrul justiţiei.

Am avut o discuţie, dar nici nu mi s-ar fi părut corect să-l întreb, nici lui nu i s-a părut necesar să mă informeze. Am avut o discuţie mai degrabă principială, fără să discutăm în prealabil acest aspect„.

Klaus Iohannis a repetat că va folosi toate prerogativele constituţionale pentru a apăra independenţa justiţiei.

Întrebat cît de aproape este de ideea referendumului pe tema justiţiei, președintele a răspuns: „Asta este o discuţie care se poate purta, dar nu astăzi, la Bruxelles„.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS