Laura Codruța Kövesi despre decizia CCR privind interceptările: „Un prim efect se va reflecta în durata de soluționare a dosarelor”

Eforturile anticorupție nu încetează în România, dar vor fi încetinite de hotărîrea Curții Constituționale privind interceptările.

Iată ce spune Laura Codruța Kövesi, procuroarea-șefă a DNA, într-un interviu acordat Europa FM.

CCR a explicat de ce a hotărît, la mijlocul lunii februarie, că procurorii nu mai pot folosi interceptările făcute de SRI în alte dosare decît cele de siguranță națională: Serviciul Român de Informații nu este organ de cercetare penală.

Curtea Constituțională a eliminat astfel unele neclarități din Codul de Procedură Penală.

Instituția spune că decizia se aplică tuturor dosarelor aflate pe rol, dar dă de înțeles că pot fi revizuite și unele sentințe definitive: cererea de revizuire trebuie să se fi depus pînă la data la care hotărîrea CCR va apărea în Monitorul Oficial.

DNA susține că, în aceste împrejurări, are nevoie de echipamente tehnice suplimentare în valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

Iată transcrierea discuției pe care am purtat-o cu Laura Codruța Kövesi (sublinierile aparțin redacției):

 

Care sunt consecințele asupra sentințelor definitive care ar putea să fie revizuite în baza hotărîrii CCR?

Deciziile Curții Constituționale se aplică numai pentru viitor. Și există o mențiune în motivarea deciziei în care este prevăzut că prezenta decizie nu se poate invoca în cauzele definitiv judecate.

Așadar, condamnările pronunțate în dosarele instrumentate de DNA pînă acum rămîn, din punctul dvs. de vedere, valabile și imposibil de revizuit.

Nu din punctul meu de vedere. Din punct de vedere al legii. Într-adevăr, în cazurile de revizuire era prevăzut și faptul că admiterea unei excepții de neconstituționalitate poate constitui temei pentru revizuire. Dar săptămîna trecută Curtea Constituțională s-a pronunțat și pe o excepție invocată exact pe această chestiune: pînă în acest moment, acea decizie nu este publicată, nu este motivată, așa că nu pot să vă dau mai multe explicații pînă nu o să vedem motivarea.

Ce-nseamnă, totuși, din punct de vedere instituțional această hotărîre a DNA? Ați cerut o suplimentare de buget de 10 milioane de euro și polițiști în plus.

Da, am cerut în jur de 10 milioane de euro și am cerut o suplimentare cu 130 de posturi de polițiști. Direcția Națională Anticorupție este singura structură de Parchet care are un serviciu  tehnic în componență. Pînă la apariția acestei decizii aveam un număr de 24 de polițiști care lucrau la Serviciul Tehnic și care implementau autorizațiile pentru punerea în executare a măsurilor de supraveghere tehnică.

Aceste măsuri presupun patru categorii diferite de activități. Supraveghere tehnică nu înseamnă numai  interceptarea comunicațiilor. Înseamnă acces la sisteme informatice, înseamnă localizări,  înseamnă interceptarea convorbirilor (atît a celor care au loc prin telefon sau prin alte mijloace de comunicare, cît și interceptarea convorbirilor în mediu ambiental). Pentru a efectua aceste categorii de supravegheri tehnice nu erau suficienți cei 24 de polițiști care lucrau la serviciul tehnic și de aceea  apelam, așa cum prevedea Codul de Procedură Penală, la alte organe specializate. Pentru că în acest moment, prin decizia  Curții Constituționale, nu mai putem apela la alte instituții pentru sprijin tehnic și trebuie ca aceste măsuri să fie puse în aplicare  de polițiștii din Poliția Judiciară și de către procurori, avem nevoie de o suplimentare a personalului.

Cît de repede credeți că se poate face această modificare?

În mod normal, la suplimentările de personal pe care  le-am cerut în trecut s-au rezolvat lucrurile destul de repede. Este nevoie de o hotărîre de Guvern prin care să se suplimenteze schema de personal  a Direcției Naționale Anticorupție cu cei 130 de polițiști. Totuși, este foarte important să menționez că, și dacă – spre exemplu – mîine s-ar da această hotărîre de Guvern, va dura o perioadă de timp pînă vom recruta acești polițiști și, nu în ultimul rînd, pînă îi vom specializa și-i vom forma.

Pentru că vor lucra într-un domeniu tehnic, iar activitatea lor nu va fi legată doar de activitatea de urmărire penală. Va fi o activitate legată de  punerea în executare a unei măsuri de supraveghere tehnică, ceea ce presupune și cunoștințe tehnice, și o anumită pregătire profesională. Pînă atunci, noi trebuie să suplimentăm resursele de la Serviciul Tehnic cu personalul existent.

Începînd din momentul în care această decizie va fi publicată în Monitorul Oficial,  pe o parte din polițiștii pe care-i avem în Poliția Judiciară va trebui să-i implicăm în activitățile Serviciului Tehnic și nu vor mai putea să-i ajute pe procurori în activitate. De aceea, un prim efect al acestei decizii se va reflecta în durata de soluționare a dosarelor.

Am spus, la prezentarea raportului de activitate, că volumul de activitate este foarte mare în acest moment, sunt peste 7,300 de dosare înregistrate, în care lucrează aproximativ 100 de procurori.

Sunt procurori care au 100-120 de dosare în lucru, iar începînd din momentul în care această decizie va fi publicată, unii dintre polițiștii care-i ajutau în activități vor trebui să lucreze la Serviciul Tehnic. Așadar, și dosarele se vor soluționa mai greu în perioada în care n-o să avem aceste resurse.

Spuneți, cu alte cuvinte, că eforturile anticorupție nu se opresc, dar că ele încetinesc?

Noi suntem DNA și o să continuăm să investigăm dosare de corupție. Nu este o decizie care să ne blocheze activitatea. Au mai fost decizii ale Curții Constituționale  care ne-au determinat să suplimentăm personalul în anumite zone (cum a fost, de exemplu, decizia Curții Constituționale privind procedura în cameră preliminară, care a determinat o creștere a  volumului de activitate în sectorul judiciar cu peste 40% – ne-am adaptat, am crescut numărul de procurori  care participă în ședințele de judecată).

Deci, din această perspectivă, vă asigur că noi o să continuăm  să ne facem treaba.  Avem dosare în lucru, o să încercăm să le finalizăm cît mai repede. Însă durata de soluționare va întîrzia în anumite dosare. 

Imaginați-vă că sunt procurori care au sute de dosare în lucru: este foarte dificil, dacă îi lipsim de sprijinul unui polițist sau al mai multora,  să lucreze singuri în toate acele dosare.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS