Laszlo Borbely: “România poate găzdui pe termen lung mai puțin de 1,000 de refugiați” (AUDIO)

Criza refugiaților a devenit oficial motiv de preocupare pentru autoritățile române.

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a fost convocat joi la Guvern.

Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, vrea să evalueaze riscurile și posibilul impact asupra securității provocate de creşterea fenomenului migraţionist la frontierele României.

Pînă acum, persoanele puse pe fugă de conflictele din Africa, Siria și Afganistan nu s-au îndreptat spre granițele noastre.

“E posibil ca situația să se schimbe?” l-a întrebat Lucian Popescu pe președintele Comisiei de Politică Externă a Camerei Deputaților, Laszlo Borbely.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Comisiile parlamentare de politică externă, de apărare şi Comisia Schengen vor analiza și ele criza refugiaților pe 8 septembrie.

România ar urma să primească aproximativ 2,300 de persoane, potrivit unei propuneri formulate de Comisia Europeană.

Însă Bucureștiul poate adăposti deocamdată mai puțin de 1,000, a spus la Europa FM Laszlo Borbely.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

În lipsa unor politici unitare la nivelul Uniunii Europene în privința dreptului la azil, statele membre au adoptat propriile măsuri.

Multe dintre ele au fost contestate de organizaţiile pentru drepturile omului şi pentru protecţia refugiaţilor.

Angela Merkel, huiduită

Guvernul Germaniei are de gînd ca pînă la sfârşitul anului să dubleze fondurile destinate găzduirii refugiaților extracomunitari.

Banii în plus vor fi alocați landurilor care se confruntă cu un număr mare de refugiaţi.

Germania și restul statelor Uniunii Europene caută încă soluții adecvate celei mai grave crize a refugiaților de după cel de-al doilea război mondial încoace.

Angela Merkel a fost huiduită de către un grup de manifestanți de extremă dreapta pe parcursul unei vizite la un centru de refugiați din landul Saxonia.

Aproximativ 200 de persoane au numit-o “trădătoare”.

Cancelarul Germaniei a spus după aceea că astfel de manifestații sunt rușinoase și că nu poate exista toleranță față de cei care nesocotesc drepturile fundamentale ale altor oameni.

Gaze lacrimogene

De curînd, poliția germană a utilizat gaze lacrimogene ca să-i disperseze pe extremiștii care blocau drumul către un magazin transformat în adăpost temporar.

Gaze lacrimogene a folosit și poliția maghiară – de data aceasta, însă, asupra unui grup de refugiați din Roszke, la granița cu Serbia. Oamenii strigau “Ajutați-ne!”.

Guvernul conservator al lui Viktor Orban vrea să trimită militari la graniță: peste 4,500 de migranți au pătruns în ultimele două zile pe teritoriul Ungariei.

De asemenea, oficialitățile din Budapesta ridică un gard “de protecție” lung de 175 de kilometri.

De la începutul acestui an, cîteva sute de mii de refugiați puși pe fugă de tensiunile sau de războaiele civile din Africa, Siria sau Afganistan au ajuns în Europa.

Altfel spus, mai puțin de 0,030% din populația celui mai bogat continent de pe Glob.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS