Confidenţialitate

Laserul de la Măgurele, exclus temporar din cel mai mare proiect de cercetare din Uniunea Europeană| AUDIO

Laserul de la Măgurele a fost exclus, temporar, din cel mai mare proiect oficial de cercetare din Uniunea Europeană. Este vorba despre proiectul ELI-Eric, inițiat de țara noastră alături de Ungaria și Cehia. Contactat de Europa FM, directorul Institutului de Cercetare de la Măgurele spune că nu este totul pierdut, putem ajunge membru cu drepturi depline în acest proiect în următorii doi ani.

Proiectul Extreme Light Infrastructure, pe scurt ELI, are ca membri fondatori Italia și Lituania, cărora li s-au alăturat acum Cehia și Ungaria. Nu și România, a decis Comisia Europeană. Directorul Institutului de Cercetare pentru Fizică și Inginerie Nucleară de la Măgurele, Nicolae Marius Mărginean a explicat la Europa FM de ce România nu a obținut nici statutul de membru, nici pe cel de observator, statul pe care îl au Germania și Bulgaria.

”Nu am fost prezenți la aplicație pentru că a fost scrisă anterior celei de a doua jumătăți a anului 2020, dar urmează să aplicăm inițial pentru statutul de observator, presupun că îl vom avea până la sfârșitul acestui an. Și apoi să intrăm ca membru gazdă.”

România, în calitate de membru ELI putea permite accesul la Măgurele a oamenilor de știință și studenților, dar putea face parte din misiuni de cercetare în domeniul laserelor. România nu pierde bani, dar pierde prestigiu, mai spune directorul de la Măgurele.

”Înseamnă că mai avem ceva de lucru, ținta pentru funcționarea în regim de membri a Eric-ului este 2023 și ne vom încadra”.

În comunicatul oficial ELI se arată că este de așteptat ca laserul de la Măgurele să poată fi inclus în proiect în perioada următoare. Laserul de la Măgurele este cel mai important proiect științific al României.  Anul trecut laserul a ajuns la puterea de 10 petawati, adică 10 la sută din puterea soarelui, cea mai mare putere din lume.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Lucia Ciocârlie Haranguș