Confidenţialitate

Președintele Iohannis: Summitul NATO și Consiliul European, două întâlniri care au făcut România mai sigură și mai vizibilă | VIDEO

Președintele României, Klaus Iohannis, susține marți, 5 iulie 2022, o conferință de presă de la ora 18:00. Europa FM va transmite LIVE conferința președintelui.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis

  • Ultimele săptămâni au fost foarte intense pentru România și dacă vorbim despre politica externă și despre politica de securitate a României, au fost săptămâni foarte bune;
  • Dacă ne gândim la ultimele 2 întâlniri mari care au avut loc – Summitul NATO de la Madrid și Consiliul European – ne amintim de rezultatele bune obținute de România pentru România;
  • Repet că aceste întâlniri au făcut România mai sigură, mai vizibilă și au dovedit un lucru care a fost discutat de multe ori și cred că răspunsul este pe măsură: România este un actor foarte impicat în politica europeană și în politica de securitate;
  • Sunt rezultatele unei echipe mari – Administrația Prezidențială, Guvernul. Rezultatele au fost muncite. Îmi exprim mulțumire afață de toți cei care s-au implicat pentru a obține aceste rezultate.
  • Libertate presei, independența justiției sunt elemente de bază într-o democrație și cred în ele. M-am implicat, le-am promovat. Putem spune că presa este liberă. Una din aceste valori este independeța justiției. Drept pentru care, și dacă v-ați aștepta să comentez, nu o voi face.

Întrebări și Răspunsuri la conferința de presă susținută de Klaus Iohannis

  • Legea avertizorilor de integritate – Este o situație în evoluție. Parcursul legii nu s-a terminat. Cunosc foarte bine ce s-a vehiculat în spațiul public. Acum legea este la Curtea Constituțională pentru o analiză de constituționalitate.
  • Pachetul de legi privind securitatea națională – Nu președintele elaborează legi, nici măcar nu are drept de inițiativă legislativă. Eu nu le-am elaborat. Cine a lucrat pe ele, o să vă spună inițiatorii atunci când prezintă legile respective. Cum vor arăta legile în final, vom vedea. Cert este că s-a început pe niște drafturi care au fost elaborate de niște specialiști în domeniu, dar nu au intrat în circuitul legislativ. Acest draft este la Guvern, după cum știm cu toții. Nu credeți cumva că eu cenzurez drafturi de lege înainte să intre în circuitul de avizare. Nu se întâmplă.
  • NATO și preluarea șefiei Alianței: Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua-o și aș face o declarație publică.
  • Taxa de solidaritate și impozitul progresiv: Sunt pentru păstrarea cotei unice și împotriva taxei de solidaritate. Este o opinie exprimată în repetate rânduri. Taxa de solidaritate nu este o măsură corectă. Nu este neapărat cel mai bun mod sau modern mod de aimpozita, dar pentru un sistem care nu este încă digitalizat. Până nu există digitalizarea, nu cred că în România se poate introduce o altfel de cotă. Este o discuție care s-a purtat de-a lungul timpului și pentru a păstra o transparență, ne-am exprimat tot timpul pentru cota unică. Nu este o chestiune de principiu care nu poate fi niciodată schimbată, ci o chestiune de aplicabilitate și oportunitate. Acum nu văd o altă soluție pentru România.
  • Nevoia de reforme, disfuncționalități ale statului: Cred că este nevoie de revizuirea Constituției în sensul modernizării. Aceste proceduri sunt foarte complicate, greu de pus în practică și în acest sens, da, cred că este nevoie de revizuirea și modernizarea Constituției și nu cred că este posibil politic până în 2024.
  • Dreptul la avort: Dacă a devenit o complicație politică în SUA, nu înseamnă că trebuie să facem și noi din ea o complicație politică.
  • Viza Schengen: Am avut o activitate foarte intensă pe aceast zonă. Încercăm să revigorăm discuția în plan european și există câteva semne pozitive. Nu vreau să promit ceva ce nu se realizează în viitorul apropiat. Viza pentru America – nu cred că este o probemă care-i preocupă pe forte mulți români. Regulile sunt destul de clare și destul de stricte și momentan România nu le îndeplinește, în speță rata de refuz la vize e mult mai mare decât nivelul de la care poate să înceapă discuția politică. MAE lucrează pe această speță. E nevoie de foarte multă muncă.
  • Taxe și impozite pentru români: Am discutat aceste proiecte și cu premierul. Cred că este important de știut că aceste chestiuni vor fi puse în discuție publică și nu se vor hotărî peste noapte. Nu are rost să speculăm chestiuni care poate nu vor fi niciodată puse în practică, cum ar fi raționalizarea gazului pe care nu și le dorește nimeni. DAcă au fost discuții, ele au fost la nivel tehnic. Există o serie de impozite și taxe care în ultimii ani au fost introduse în alte circumstanțe… Se impune o modernizare a întregului cadru – la asta se lucrează. Acestea vor fi prezentate de Guvern, nu de mine. Eu i-am rugat să analizeze forte bine și să nu apară o povară suplimentară pentru oamenii de rând. Nu se discută despre niciun impozit și nicio taxă pentru oamenii de rând.
  • Aveți reproșuri pentru Guvern și pentru Administrația Prezidențială: Cred că românii au încredere în democrație și cred că știu să facă diferența între politician de bună credință și între un politician care a ajuns acolo pentru a se afirma. Democrația nu rezolvă toate problemele. Pentru omul de rând intervenția în democrație se întâmplă atunci când sunt alegeri. Insatisfacția pe care o simțim cu toții nu cred că are de-a face cu un politician anume, ci din criza COVID și criza generată de războiul pornit de Rusia.
  • COVID – Pot fi analizate noi restricții?: Este supărător că iar crește un val de infectări. Se pare că în această etapă pentru aceste forme de virus vaccinul existent nu are efectul pe care l-am sperat. Cel puțin statisticile spun că nu se produc forme mai gravă decât până acum. Am discutat această chestiune cu ministrul Sănătății care gestionează întreaga paletă de măsuri și mi-a spus că nu se gândește a măsuri restrictive, ci la recomandări în acest domeniu.
  • A trimis România arme grele în Ucraina, la fel alte state din NATO?: Eu pot să vă spun ce am spus și cu o altă ocazie. Suntem în război, nu într-o situație pe care o povestim în liniște la o cafea. Războiul se desfășoară lângă noi. Este înțelept ca în război să nu dai adversarului informații vitale. Asta este abordarea noastră pentru că suntem vecini direcți cu Ucarina și credem că așa este mai bine pentru noi și pentru Ucraina.
  • Mușamalizarea dosarului de plagiat al premierului Ciucă – poate afecta proiectul „România Educată”? – Cred că autoritățile își fac treaba. Dacă vorbim despre chestiuni legate de plgiat, am discutat aceste spețe cu cei care se ocupă de ele – Ministerul Educației – și am primit aprobări că regulile sunt respectate.
  • Evaluarea Coaliției de Guvernare: Este o Coaliție care după părerea mea a fost destul de greu acceptată, dar echipa s-a sudat repede și Guvernul lucrează bine. Și-au făcut treaba bine, s-au implicat, și au rezolvat multe probleme. Multe probleme sunt de rezolvat în viitor.
  • G4Media: Libertatea presei (5 iunie, Buzău, ați declarat că știți Sursele G4 Media). Cum este posibil și cum v-ați permis să identificați sursele unei publicații și să le amenințați: Nu am identificat public sursa sau publicația. Eu nu m-am referit nici la persoane, nici la publicații. Am spus că este foarte greșit ca în faza drafturilor să fie lume agitată. Îmi pare rău că v-ați simțit amenințat. Aceste legi nici nu și-au început parcursul legislativ.
  • G4Media: Folosiți puterea mare pe care o aveți prin Constituție ca să aflați sursele publicațiilor?: Nu. Îmi folosesc puterea pentru a păstra libertatea presei și dumneavoastră știți asta.
  • G4Media: Pentru că suntem la momentul elefantului din încăpere, ați spus că drafturile nu au ajuns la Administrația prezidențială. SIE a spus că proiectele au fost elaborate în colaborare cu Departamentul Securității Naționale. Cineva nu spune adevărul: Toată lumea spune adevărul. Au fost colegi din DSN care au colaborat pe alți specialiști pe aceste drafturi. Nu le-am citit, nu le-am cenzurat, dar în administrație avem specialiști pe diferite domenii.
  • Reconstrucția Ucrainei și rolul României: Când am fost în vizită la Kiev am avut discuție pe reconstrucție. Este nevoie de o colaborare și este nevoie de o colaborare la nivel european, dc nu mai mult, iar Ucraina trebuie să spună ce dorește și la ce se așteaptă. Chiar recent a avut loc o conferință pe această temă și România și-a exprimat disponibilitatea.
  • Europa FM – România Educată – Este un eșec și dacă da, de ce după 6 ani și jumătate suntem în această situație: Veei câte arguente ați adus pentru că este nevoie de România Educată? Dacă au trecut 6 ani și jumătate înseamnă că pregătirea proiectului a fost dificilă, din motive politice, mai degrabă, decât din motive tehnice. În anul școlar 2024 va începe implementarea proiectului România Educată.
  • Prețurile la carburant: Guvernul face atât cât este posibil în condițiile date. Și acum atât a fost posibil.
  • Seceta, canicula foarte devreme în an, furtunile. Toate acestea ne arată că schimbările climatice se întâmplă și la noi. De aceea România este parte a statelor care vor să lupte cu schimbările climatice. Este nevoie de un efort global. Lucrurile trebuie gestionate și în zona micro.
  • Cum scade inflația pe viitor: Măsurile de scădere a inflației în perioadă de criză sunt extrem de complicate. Măsurile care stopeză inflația duc la austeritate. Austeritatea inhibă economia. Cred că măsurile sunt multiple și în ansamblu, specialiștii pe care i-am consultat în consiliul European ne spun că inflația va mai crește până la finalul acestui an, în cursul anului viitor se va stabiliza, apoi se va reduce. Măsurile nu pot fi luate doar de un stat.
  • Despre verificarea ANAF a profesorilor: Cine realizează un venit trebuie să plătească un impozit. Am întrebări dacă profesorii ar fi prima categorie de verificat.
  • Cazul Emilia Șercan: Cum poate un jurnalist să pățească așa ceva?: Este o chestiune care a generat multe preocupări, însă nu cred că pot face eu lumină. Sunt încredințat că autoritățile competente o vor face.

Sursa foto: Presidency

Citește și: Iohannis, despre măsura de compensare a prețurilor la carburanți: „Atât s-a putut. Până la urmă, sunt 50 de bani pe care nu-i dai” | VIDEO