Klaus Iohannis: „Sunt aproape hotărât să convoc referendum pe 26 mai” – AUDIO

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat „aproape hotărât” să convoace un referedum pe 26 mai, data alegerilor europarlamentare.

Șeful statului a spus că la Cotroceni se lucrează „foarte intens” în această privință, dar și-a luat o rezervă.

Lăsați-mi o marjă, care se datorează unei nevoi aprofundate, unei discuții aprofundate. Dacă fac referendum, atunci vreau să am parteneri și societatea civilă, românii care își doresc să dea un semnal clar și pentru asta de o săptămînă încoace lucrăm foarte foarte intens”, a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului a adăugat că își dorește ca poporul român „să spună clar dacă tolerează corupția sau dacă trebuie să tragem linia și să spunem: <<Atît!>>”.

Marile sisteme publice, educația, justiția sunt destul de rezistente și reziliente, dar odată ce încep să scîrțîie se repară foarte greu.

Sper să ajungem în perioada în care această golăneală nu se va mai întoarce și să ne întoarcem la actul democratic”.

Președintele Klaus Iohannis a participat la dezbaterea „Președinte sau cetățean/om politic și societate civilă”, organizată în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului de către Asociația One World România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Klaus Iohannis a făcut referire și la o recentă hotărîre a Curții Constituționale, care i-ar permite să convoace o consultare populară la data scrutinului europarlamentar.

Eu nu am vrut să convoc un referendum ca să ne aflăm în treabă și să nu participe lumea (…). Am primit acum nu multe săptămîni o lege spre promulgare care clarifica anumite aspecte tehnice pentru alegeri, prin care PSD introduse un paragraf că nu poate organiza nimic cu alegerile – nici referendum, nici altceva.

Am contestat la CCR această lege, avînd ceva în minte pentru ce ar putea urma. CCR mi-a dat dreptate. Acea prevedere e neconstituțională și ca atare am început să analizez cu echipa de la Cotroceni cum ar fi dacă aș convonca un referendum fix pe data alegerilor europarlamentare.

La început au fost puțini entuziaști. Lucrăm deja intens la asta. Analizăm datele, variantele, partea legală, etc.”, a afirmat Klaus Iohannis.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS