Klaus Iohannis: „Premierul încalcă flagrant Constituția”

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că refuzul premierului Viorica Dăncilă de a-l consulta în ceea ce priveşte propunerea României pentru postul de comisar european reprezintă o încălcare „flagrantă” a Constituţiei şi că gestul „afectează grav credibilitatea României”.

Într-un comunicat al Administrației Prezidențiale se spune că „gestul premierului arată (…) diletantismul şi o totală lipsă de responsabilitate politică.

Încăpăţînarea prim-ministrului de a-şi susţine prietenii politici pentru o funcţie în Uniunea Europeană, în ciuda evidentelor probleme de integritate, a dus deja la un eşec uriaş şi riscă să producă daune semnificative României, inclusiv pierderea portofoliului de comisar european pentru transporturi”, a afirmat Klaus Iohannis.

Eurodeputatul socialist Dan Nica este noua propunere a României pentru postul de comisar european al transporturilor.

Nominalizată inițial de către partidul de guvernămînt fără consultarea Parlamentului, Rovana Plumb nu a trecut de proba audierilor din Comisia Juridică a Parlamentului European.

Membrii acesteia consideră că eurodeputata română s-ar afla în conflict de interese.

Viorica Dăncilă a refuzat cererea președintelui de a se consulta cu Administrația Prezidențială înainte de a face noua propunere.

Șeful statului i-a transmis premierului să nu mai „rişte” credibilitatea ţării „pentru interese meschine de partid”.

„Îi cer din nou premierului să respecte Constituţia şi legile ţării şi să facă o nouă nominalizare pentru poziţia de comisar european doar în urma consultării cu Preşedintele României şi după obţinerea avizului Parlamentului”, a adăugat Klaus Iohannis.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS