Klaus Iohannis despre referendumul pe tema justiției: „E în discuție” I AUDIO

Președintele Klaus Iohannis nu renunță la ideea unui referendum pe tema amnistiei și grațierii colective.

Șeful statului a cerut staff-ului de la Palatul Cotroceni să analizeze dacă un astfel de scenariu ar aduce electoratul la vot.

Cu atât mai mult cu cât referendumul ar fi unul consultativ – rezultatul nu le poate forța mâna politicienilor.

Declarația șefului statului vine în contextul în care acesta i-a transmis luni, o scrisoare prim-ministrului Viorica Dăncilă, prin care îi solicită agenda de lucru a fiecărei ședințe a Guvernului, după ce ministrul Justiției a afirmat că la PSD s-a agreat că amnistia și grațierea vor fi ultima soluție.

În replică, Viorica Dăncilă i-a transmis președintelui, care a anunțat că va merge la ședințele de guvern, că are toată deschiderea, atunci când e vorba despre subiectele prevăzute de Constituție, dar că în „alte situații” va lansa invitația dacă o va considera necesară.

Nu sunt absolut deloc dispus să fac compromisuri când vorbim despre independenţa justiţiei şi statul de drept în România. Aici am o părere foarte clară – avem nevoie de o justiţie independentă, este obligatoriu şi ne dorim statul de drept în România. Vrem să fim în Europa, aceste lucruri nu sunt deloc dispus să le pun sub semnul întrebării într-o discuţie cu politicieni, pe care i-aţi observat cu siguranţă, care tocmai aceste lucruri vor să le pună sub semnul întrebării. Or, aşa ceva nu se poate şi atunci în mod natural apare aceasta divergenţă de opinii şi până la urmă alegătorul trebuie să spună care este varianta pe care şi-o doreşte. Şi sunt convins că varianta descrisă de mine şi-o doreşte, cel puţin, o mare majoritate„, a precizat şeful statului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele a răspuns astfel unei întrebări la o discuție cu un grup de tineri.

Mesajul său nu a fost însă atât unul pro-referendum, cât în favoarea participării la vot în următorii doi ani .

În opinia lui Klaus Iohannis, democrația în România ar fi în pericol tocmai ca urmare a legitimării PSD la alegerile din 2016, pe fondul unei participări de sub 50%.

Cum putem să ajungem în anul 2018 și să discutăm pe față despre amnistie și grațiere pentru că niște penali conduc partidul de guvernare? Nici după război persoane penale nu au ajuns la conducerea statului și dacă a dat Ceaușescu grațiere a dat-o pentru că a fost o aniversare a statului, dar în nici un caz ca să spele dosare. În România democrația este în pericol și trebuie să fim conștienți de acest lucru. Referendum – vom vedea, vom discuta, dar votul decide”, a afirmat Klaus Iohannis.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS