Confidenţialitate

Klaus Iohannis: Am agreat să intensificăm susținerea pentru Republica Moldova | VIDEO

Prim-ministrul Poloniei – Mateusz Morawiecki – a susținut declarații de presă comune cu președintele României – Klaus Iohannis.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis

 • Mă bucur să-l am astăzi ca oaspete pe Prim-ministrul Republicii Polone, domnul Mateusz Morawiecki, cu ocazia organizării celei de-a patra runde a consultărilor interguvernamentale România – Polonia.
 • Polonia este un prieten apropiat și de lungă durată, un partener strategic cheie și un aliat de încredere al României.
 • Ne leagă interese strategice și de securitate comune solide, consolidate de actualul context foarte tensionat de securitate regională.
 • Sunt convins că ședința comună de astăzi a celor două guverne a fixat obiectivele de atins pentru extinderea și diversificarea în continuare a cooperării româno-polone în cât mai multe domenii.
 • Salut adoptarea Declarației Comune dintre cei doi șefi de guvern, precum și semnarea acordurilor bilaterale sectoriale.
 • Remarc îndeosebi nivelul foarte ridicat al cooperării bilaterale în domeniul securității, atât din perspectiva relațiilor bilaterale, cât și la nivel Aliat.
 • Ne propunem ca legăturile noastre strânse pe linie de securitate și apărare să fie dublate de o cooperare economică robustă și fructuoasă, pe măsura potențialului oferit de cele două economii. Polonia este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai României din regiune: în anul 2022, schimburile comerciale bilaterale au atins un nivel record de aproape 11 miliarde de euro.
 • De peste un an, suntem din nou martorii unui război dramatic, pe care speram cu toții că Europa nu îl va mai întâlni în secolul XXI. Am reiterat astăzi împreună cu domnul Prim-ministru Morawiecki condamnarea fermă a agresiunii ruse împotriva Ucrainei. România și Polonia își vor menține fără echivoc susținerea pentru Ucraina, atât timp cât va fi necesar.
 • După cum se cunoaște, de la începutul acestui război, România a fost în prima linie de acțiune pentru sprijinirea Ucrainei și a populației ucrainene.
 • Am reiterat împreună că numai Kievul poate decide parametrii unor discuții de pace cu Moscova.
  De aceea, am convenit împreună cu domnul Prim-ministru necesitatea consolidării coordonării bilaterale și în cadrul Uniunii Europene și al NATO pentru continuarea susținerii depline a Ucrainei.
 • În același timp, am agreat să intensificăm susținerea pentru partenerii cei mai vulnerabili și cei mai afectați de conflict din regiune, în special Republica Moldova.
 • Am discutat cu domnul Morawiecki și despre situația de securitate din regiunea Mării Negre și de pe Flancul Estic. Am reafirmat angajamentul statelor noastre de a colabora în continuare pentru implementarea deciziilor Summitului NATO de la Madrid în ceea ce privește întărirea posturii aliate de descurajare și apărare de pe Flancul Estic.
 • În plan european, am abordat cu Premierul Mateusz Morawiecki subiectul aderării României la Spațiul Schengen și am reiterat aprecierea țării noastre pentru susținerea activă din partea Poloniei în acest dosar.
 • Am discutat astăzi și subiectul politicii de extindere a Uniunii Europene.
 • În acest sens, am reiterat sprijinul nostru comun pentru avansarea parcursului european al Ucrainei și al Republicii Moldova, ca state candidate la Uniunea Europeană.
 • Am prezentat prioritățile României pentru Summitul Inițiativei celor Trei Mări pe care îl voi găzdui la București, în septembrie, și pentru Forumul de Afaceri al Inițiativei.
 • Am evidențiat relevanța strategică a proiectelor de infrastructură promovate în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, în special a proiectelor Rail2Sea și Via Carpathia.
 • Vă mulțumesc, domnule Prim-ministru, pentru participarea consistentă a executivului polonez la ședința comună a guvernelor, precum și pentru rezultatele sale substanțiale, care consolidează parteneriatul nostru strategic, cu adevărat strategic.

Principalele declarații ale lui prim-ministrul Poloniei – Mateusz Morawiecki

 • Apreciez nivelul cooperării noastre, care este absolut excepțional;
 • Polonia și România cunosc foarte bine amenințarea din partea Rusiei. Știm foarte bine cu ce se leagă și cât de de important este să avem grijă de securitatea noastră;
 • Nimic nu apropie națiuni mai mult decât răspunsul la amenințările care sunt în jurul nostru. Pe de altă parte, înțelegerea intereselor comune;
 • Avem păreri convergente față de cum trebuie să abordăm provocările atât de vizibile;
 • Domnul președinte este unul dintre liderii excepționali căruia nu trebuie să i se explice riscul ce se află dincolo de granița estică pentru că îș înțelege foarte bine și avem o abordare similară față de cum trebuie să facem față acestor provocări;
 • Regiunea celor trei mări, așa cum a zis domnul președinte, este subiectul care ne leagă foarte tare. Doresc să subliniez acest format, care este unul nord-sud care până acum nu a fost extins în mod suficient și care este un potențial economic care poate să servească și pentru Polonia și pentru România și pentru toate țările, inclusiv Grecia – care se află pe flancul estic al NATO. Așa s-a întâmplat, ca pe acest flanc să se regăsească țările din B9, țări care înțeleg cel mai bine amenințarea din partea Rusiei;
 • Aș dori să vă mulțumesc foarte mult, domnule președinte pentru consolidarea acestui format, pentru extinderea acestuia împreună cu domnul președinte al Republicii Polone;
 • Polonia și România au luat partea Ucrainei pentru că știm foarte bine că soldații ucraineni mor și pentru libertatea noastră;
 • Polonia și România sunt și aliații cei mai apropiați ai SUA, poate și Lituania este una dintre acele puține țări care este pro-americană, precum Polonia și România. Suntem pilonii Pactului Nord-Atlantic în această parte a Europei. Dorim să cpnsolidăm în mod real acest pact;
 • Așezarea noastră geopolitică și geografică predestinează să cooperăm foarte strâns, de aceea am vorbit despre Via Carpatia care are șansa să multiplice schimbul comercial dintre Polonia și România – acest lucru va muta acest punct de greutate către partea centrală a UE. Este foarte important pentru că datorită acestui lucru, vocea noastră este mult mai bine auzită la Bruxelles și Washington;
 • Am înțeles, la sfârșit – poate prea târziu, se poate spune, după 20-25 de ani – că este mult mai bine să cooperăm decât să fim jucați de cei care sunt mai puternici.

Întrebări și răspunsuri

Jurnalist: Astăzi în comisiile de specialitate ale Senatului au trecut modificările la Legea pensiilor speciale, modificări însușite de coaliția de guvernare, însă aceste modificări nu întrunesc cerințele nici ale Comisiei Europene, nici ale specialiștilor Băncii Mondiale. Practic în ceea ce privește procentul de supra impozitare a pensiilor speciale, dar nici celelalte cerințe în ceea ce privește reducerea ponderii din PIB. Dacă sunteți de accord cu aceste amendamente, dacă le-ați văzut și dacă credeți că vor reuși să convingă Comisia Europeană?

Președintele României: „Știți că nu comentez legi care sunt în parcursul parlamentar. Acolo lucrurile sunt discutate, sunt analizate. Eu mă exprim atunci când ajunge legea pe masa mea. Dar pot să vă confirm ce am spus și ultima dată când am avut o întrebare pe această temă la Bruxelles. Pensiile sunt o temă foarte, foarte serioasă și nu numai pentru pensionari, ci și pentru politicieni. Noi trebuie să avem grijă să reformăm sistemul de pensii în așa fel încât să fie echitabil și să fie sustenabil, adică pensionarii să primească real ce li se cuvine după o viață de muncă, dar trebuie să ne asigurăm că sistemul este foarte solid și că aceste pensii pot fi plătite și peste 10, peste 20, peste 30 de ani. Despre asta vorbim. Restul sunt discuții pe detalii de care se ocupă Parlamentul și când ajunge legea la mine o să vă spun dacă o consider suficientă sau dacă trebuie să mai lucreze o dată”.

Sursa foto: Presidency

Citește și: Prețul combustibilului a scăzut ușor în România, dar analiștii sunt precauți. „Să nu ne bucurăm prea devreme” | AUDIO