Iohannis: Acest guvern eșuat trebuie să plece acasă; Dăncilă: Moțiunea nu va trece

Președintele Klaus Iohannis a declarat că își dorește foarte mult ca moțiunea de cenzură care va fi votată, joi, în plenul reunit al Legislativului să aibă succes.

Aflat la adunarea regională a organizațiilor PNL București-Ilfov, șeful  statului a spus că, în cazul unui succes, ar trebui să existe apoi un Guvern care să asigure o tranziție ordonată și serioasă la alegerile parlamentare de anul viitor.

„Ne pregătim pentru alegerile prezidențiale și, dacă citesc bine entuziasmul vostru, șansele noastre sunt mari.

După care trebuie să mai cîștigăm localele și parlamentarele și atunci putem împreună să începem să punem România pe picioare.

Foarte mulți se întreabă cînd începem. Începem prima fază mîine, după ce cade Guvernul Dăncilă.

Eu îmi doresc foarte mult ca mîine, în Parlament, moțiunea să fie încununată de succes. Acest guvern eșuat, în derută, trebuie să plece acasă, iar voi sunteți cei în jurul cărora se va construi un guvern care asigură o tranziție ordonată, serioasă, pînă la alegerile parlamentare”, a declarat Klaus Iohannis.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Moțiunea de cenzură va fi dezbătută și votată în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului de joi, de la ora 10.00.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că votul va începe de la ora 13.00.

Documentul a fost semnat de 237 de senatori și deputați, iar pentru adoptarea lui (și căderea Guvernului) ar fi nevoie de 233 de voturi.

Negocieri neîntrerupte

În tabăra puterii s-a stabilit strategia pentru vot.

Reprezentanții PSD nu se vor pronunța asupra moțiunii.

Într-un interviu la Antena3, Viorica Dăncilă a spus că moțiunea nu va trece și l-a acuzat pe Klaus Iohannis că nesocotește atribuțiile funcției prezidențiale.

Viorica Dăncilă a spus că președintele vrea nu doar un nou mandat de șef al statului, ci și să-și subordoneze Guvernul și Parlamentul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul Viorica Dăncilă s-a întîlnit în seara de miercuri cu liderii și parlamentarii PSD.

Deputații Horia Nasra și Cornel Itu s-au reîntors în partid, la scurt timp după ce anunțaseră că aveau să treacă la Pro România.

Surse citate de portalul de știri Hotnews.ro spun că premierul ar fi reușit să stabilizeze nemulțumirile interne.

Potrivit acestora, s-ar fi purtat negocieri și cu o parte dintre parlamentarii care au semnat moțiunea alături de opoziție, dar care fie vor absenta de la vot, fie se vor pronunța împotriva căderii Guvernului.

Printre cei vizați se numără senatori și deputați de la ALDE, PMP și din grupul minorităților, altele decît cea maghiară.

PSD recunoaște că negocierile se poartă pînă în ultimul moment și că pot avea loc răsturnări de situație.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS