Klaus Iohannis a discutat cu Boris Johnson despre relația bilaterală de după Brexit

Președintele Klaus Iohannis a discutat, telefonic, cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, despre aprofundarea parteneriatului strategic dintre București și Londra, după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Discuțiile dintre cei doi au avut loc la solicitarea părții britanice, anunță Administrația Prezidențială.

Potrivit Cotoceniului, Bucureștiul e interesat de relația economică dintre cele două state și de colaborarea în domeniul securității și al relațiilor externe.

Cît despre Brexit, președintele a repetat că o retragere ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană ar fi atît în interesul Marii Britanii, cît și al UE.

Președintele i-a spus lui Boris Johnson că prioritatea Bucureștiului este protejarea drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie.

Indiferent de scenariul spre care vor evolua negocierile, efectele negative care ar afecta viețile acestora trebuie să fie reduse cît mai mult posibil, potrivit lui Klaus Iohannis.

De asemenea, președintele susține că cetățenii britanici aflați în România se vor bucura, după Brexit, de reciprocitate cu drepturile cetățenilor români din Marea Britanie.

Regatul Unit ar trebui să iasă din Uniunea Europeană la sfîrșitul lui octombrie.

Boris Johnson a afișat o poziție cu mult mai dură în această privință decît predecesoarea lui, Theresa May.

Jean-Claude Juncker, preşedintele în funcţie al Comisiei Europene, i-a spus din nou lui Johnson că Acordul Brexit nu va fi renegociat şi că susţinerea ţărilor Uniunii Europene pentru Irlanda este „constantă”.

Domnul Juncker a avut, la rîndul său, o conversaţie prin telefon cu premierul conservator de la Londra.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS