Confidenţialitate

Kelemen Hunor: Aş fi de acord cu măsuri mult mai dure pentru stimularea vaccinării

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, marţi, că susţine măsurile prezentate de ministrul Sănătăţii pentru accelerarea campaniei de vaccinare.

Liderul UDMR ar fi de acord cu unele mult mai dure decât obligativitatea testării personalului medico-sanitar nevaccinat.

“Doamna ministru [Ioana Mihăilă – n. red] a prezentat propuneri care, din punctul nostru de vedere, sunt susţinute, pot fi susţinute şi, bineînţeles, vor fi mai departe discuţii la nivelul Guvernului – şi cu restricţii, şi cu stimulente -, deci merg împreună toate aceste lucruri. Trebuie să facem ceva, ceva mai mult decât am făcut până acum pentru că lucrurile nu stau bine. Suntem sub 5 milioane de persoane vaccinate, nu se poate sta aşa şi sunt multe exemple din statele europene şi nu numai unde astfel de măsuri au avut rezultate. Deci, vom susţine aceste măsuri, dar nu vreau să intru în amănunte când şi sub ce formă. Ministerul Sănătăţii trebuie să vină cu o propunere, Guvernul decide, dar trebuie să vină cu o propunere exactă, o hotărâre de guvern”, a precizat Kelemen Hunor după şedinţa coaliţiei de guvernare.

Întrebat dacă ar fi de acord ca personalul medical să fie obligat să se testeze pe banii proprii în cazul în care nu este de acord să se vaccineze, Kelemen Hunor a spus: “Da, sunt de acord. Eu aş fi de acord cu multe lucruri mult mai dure pentru că, dacă nu ar fi fost câteva vaccinuri obligatorii, mulţi dintre noi nu am sta astăzi aici”. “Deci, eu aş fi de acord cu măsuri mult mai dure, dar, sigur, lucrurile trebuie văzute în evoluţie. Da, sunt de acord cu ce s-a prezentat astăzi în coaliţie, vom fi de acord şi vom susţine aceste măsuri”, a adăugat vicepremierul.

Liderul UDMR a spus că sunt multe posibilităţi de stimulare a vaccinării, menţionând că există bani pentru acest lucru,

“Da, există bani, dacă ne gândim cât a costat România tratamentul legat de COVID-19 în ultima perioadă, în jur de 500 milioane, şi dacă suntem conştienţi că urmează valul 4, atunci trebuie să avem măsuri proactive, să reducem cât de mult posibil efectul valului 4”, a subliniat Kelemen Hunor.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a propus, în şedinţa coaliţiei de guvernare, un set de măsuri de accelerare a campaniei de vaccinare anti-Covid, cum ar fi de recompensă pentru cei care se vaccinează şi restrictive pentru cei nevaccinaţi – testarea obligatorie a personalului medico-sanitar nevaccinat şi acces limitat în weekend în zonele neesenţiale, menţionând că acestea urmează să fie discutate cu premierul şi cu membrii Comitetului Naţional pentru Coordonarea activităţilor de vaccinare.

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România spune că este foarte probabil ca, din luna septembrie, să se ia decizia de vaccinare cu a treia doză a unor categorii de persoane.

„Există discuții legate de administrarea rapelului sau cum este cunoscut ca cea de-a treia doză la persoanele care fie au un risc crescut de expunere, și aici vorbim de categoria personalului medical și personalul social, și persoanele care se află în evidențe cu boli cronice, respectiv persoanele de peste 65 de ani. Este foarte probabil ca din luna septembrie să aveam această decizie de a administra doza trei sau rapelul, practic ar veni la opt luni de la debutul campaniei de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Potrivit doctorului militar, la recomandarea celei de-a treia doze ar urma să se țină cont și de istoricul de boală al persoanelor.

„Este foarte probabil să luăm în considerare istoricul de trecere prin boală. Practic, o persoană care are istoric de trecere prin boală și a fost vaccinată cu două doze nu mai are neapărat indicație de a face rapelul cu cea de-a treia doză de vaccin, având în vedere că trecerea prin boală este un element important de activare a răspunsului imun”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a raportat, marți, 175 de noi infecții cu SARS-CoV-2 și două decese la pacienți Covid.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a anunțat că România a înregistrat, în ultima săptămână, 26 de noi cazuri de infecție cu tulpina Delta. Totodată, numărul deceselor a ajuns la 5.

Potrivit lui Valeriu Gheorghița, până în 25 iulie au fost înregistrate 127 de cazuri cu varianta Delta.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid a anunțat, marți, că 15.904 doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore.

Dintre acestea, 10.704 au reprezentat prima doză. 5.200 doza au fost rapeluri.

Potrivit CNCAV, au fost înregistrate şase reacţii adverse de tip general.

FOTO: Facebook.com/kelemenhunor.rmdsz