Jurnal de festival: Les films de Cannes à Bucarest (1) – AUDIO

Pentru cinefilii puri și duri – dar și pentru ceilalți – puține sunt festivalurile mai febril așteptate decît Filmele de la Cannes în București.

Din 2010 încoace, mai tot ceea ce e de văzut la cel mai mare și cel mai important festival din lume se vede a doua oară, la pachet, în România.

Modelul a început chiar să fie exportat, iar anul acesta Filmele de la Cannes se-ntind pe 10 zile, pînă duminica viitoare.

La trei cinematografe din București (Studio, Elvire Popesco și Cinema Pro) ai de unde alege.

Festivalul începe vineri, de la ora 17.45, la Cinema Studio, cu proiecţia lungmetrajului Un etaj mai jos, de Radu Muntean.

Intrarea este liberă, iar, la final, regizorul va sta de vorbă cu publicul.

Deschiderea de gală are loc la ora 20.15, la Cinema Studio.

Acolo va rula filmul care a deschis şi ediția din acest an a Cannes-ului, La Tête haute, în prezenţa regizoarei Emmanuelle Bercot.

Unele proiecţii din weekend au fost deja epuizate: Love, controversatul film 3D despre senzualitate și sentiment al lui  Gaspar Noé (la Cinema Studio), The Lobster, filmul suprarealist al unuia dintre cei mai interesanți regizori europeni ai momentului, Yorgos Lanthimos, Dheepan, premiat cu Palme d’Or.

La proiecția acestuia din urmă va lua parte regizorul Jacques Audiard.

El va susţine un curs luni, de la ora 11.00, la Sala de Cinema a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.

Cronicarul de film al Europa FM, Filip Standavid, așteaptă în primul rînd un film în trei părți, care însumează mai bine de șase ore, al unui portughez: Miguel Gomes.

„Fie te ia prin surprindere totul, fie nimic”, scrie cotidianul britanic The Guardian despre filmul lui Miguel Gomes, o aventură cinematografică în care poveștile Șeherezadei din „O mie și una de nopți” sunt mutate în Portugalia de azi.

Împărțit în trei părți și proiectat la Cannes în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, O mie și una de nopți e amuzant, percutant și suprarealist.

Partea a doua, Arabian Nights: Vol. 2 – The Desolate One, va reprezenta Portugalia la Oscarul pentru Cel mai bun film străin.

Filip Standavid a stat de vorbă cu inițiatorul festivalului bucureștean, Cristian Mungiu:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS