Confidenţialitate

Judecata de joi: Mici și bere de 1 Mai Ciorditoresc – AUDIO

Cristian Tudor Popescu: “Vă mai amintiți cine era favorita propagandei de partid în perioada comunistă? Cineva care se numea clasa muncitoare. Din care, firește, făceau parte, ca fruntași, tovarășii de partid și de stat. Teoretic, toate legile erau pentru muncitori, le protejau sănătatea și viața, îi încurajau să muncească cu spor, să spargă norma, să câștige întrecerea pe ramură. Grija față de om însemna  grija față de muncitor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

1 Mai se numea, în cântece și lozinci, la mici și la bere, 1 Mai Muncitoresc.

În zilele noastre, când ați auzit ultima dată cuvântul muncitor în ce spun politicienii la televizor? Răspunsul se măsoară în ani, dacă nu în decenii. Cuvântul salarii, să avem noi atâtea milioane de câte ori îl auzim. Dar cuvântul muncă? Pare să fi fost scos din dicționarul limbii române.

Altcineva este acum subiectul preocupării afectuoase a Partidului. Nu mai este muncitorul, este cel ce trăiește pe picior mare din munca altora. Grija față de om a devenit grija față de hoț. Față de hoții din pârnaie și față de hoții liberi.

Legile justiției sunt tricotate ca să-i facă pe procurori să se lase păgubași, iar pe judecători să-i trimită cât mai greu după gratii pe infractori. Să stea pedepsiți mai mult pe-acasă. Dacă, între timp, li se sparge o țeavă sau li se oprește curentul, să fie despăgubiți pentru condiții grele de detenție.

Dacă totuși sunt băgați la zdup, să li se asigure un regim hotelier. În caz contrar, să primească la ieșirea din pușcărie un premiu de 15-20 de mii de euro din banii… cui? Ai oamenilor muncii, bunînțeles.

Ori, să li se dea posibilitatea de a-și executa condamnarea pe plajele din Costa Bica și Mazagascar, sau în Sebia, pe șezlong, la piscină.

Pe vremuri, dacă Securitatea îi prindea pe muncitori că îl înjură pe Ceaușescu, le băga de îndată lampa în ochi. Acum, dacă fruntașii ciorditori sunt înregistrați cum își fac meseria de către SRI, cioarda nu mai este cioardă și urmează să fie făcuți scăpați, de la Dragnea, la Elan Schwartzenberg, că-i protocol secret.

Locul clasei muncitoare l-a luat clasa ciorditoare. Din care fac parte, ca fruntași, tot tovarășii de partid și de stat. Ordinul Muncii clasa I, trei dosare penale, clasa a II-a, două, a III-a, unul. O condamnare pentru o delapidare de cel puțin 1 milion de euro înseamnă Erou al Muncii Socialiste.

Aveți idee cam cât ne costă micii pe care Dragnea anunță, venind de la mare, dintr-un bolid BMW de 100.000 euro – cât o sticlă de șampanie la un club din Mamaia – că-i dă la oamenii muncii, în Kiseleff, de 1 Mai Ciorditoresc?”