Confidenţialitate

Iran: Peste 1.200 de persoane arestate de la începutul protestelor provocate de moartea tinerei Masha Amini | AUDIO

Autorităţile iraniene au arestat peste 1.200 de persoane, majoritatea în nordul Iranului, de la începutul mişcării de protest iscate de moartea unei tinere, Mahsa Amini, reţinute de poliţia moralității în urmă cu 10 zile. Potrivit unui raport oficial, 41 de persoane au fost ucise, atât manifestanţi, cât şi forţe de ordine. ONG-ul Iran Human Rights vorbeste, însă, despre 57 manifestanți uciși. Manifestații de solidaritate cu protestatarii iranieni au avut loc în mai multe capitale europene, iar Guvernul german l-a convocat în această după-amiază pe ambasadorul Iranului la Berlin pentru o „discuţie” privind reprimarea mişcării de protest din Iran. Între timp, vărul tinerei ucise a declarat într-un interviu pentru Sky News că Mahsa a fost bătută în arest, iar acest lucru i-a provocat decesul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

450 de protestatari au fost arestaţi la Mazandaran, a declarat Procurorul General al provinciei, Mohammad Karimi.

„Răzvrătiţii au atacat clădiri guvernamentale şi au deteriorat proprietăţi publice sub conducerea unor agenţi străini”, a spus Procurorul.

Sâmbătă, autorităţile au raportat 739 de manifestanţi arestaţi, inclusiv 60 de femei în provincia vecină din nordul ţării. Iar duminică, autorităţile au efectuat alte arestări în alte 4 oraşe.

Agenţia de presă Tasnim a publicat 20 de fotografii cu manifestanţi, cerându-le locuitorilor „să-i identifice şi să informeze autorităţile”.

Ministrul Iranian al Justitiei a ameninţat că nu va da dovadă de indulgenţă faţă de manifestanţi şi a ordonat forţelor de ordine să acţioneze „ferm” împotriva „celor care subminează securitatea”.

Femeile și-au tuns părul în public, au contestat codul vestimentar islamic și au arz vălurile

Femeile sunt vârful de lance în aceste proteste de stradă, contestând codul vestimentar islamic al țării, fluturând și arzându-și vălurile. Unele și-au tuns părul în mod public în timp ce mulțimile furioase au cerut căderea ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem.

Vărul Mahsei Amini a povestit ce s-a întâmplat cu după ce tânăra a fost arestată

Într-un interviu pentru Sky News, vărul Mahsei Amini a spus ca a aflat de la un martor ce s-a întâmplat după ce tânăra a fost arestată pentru purtarea necorespunzătoare a vălului islamic.
Pe drumul către secția de poliție aceasta a fost torturată și insultată, și-a pierdut vederea și a leșinat. A ajuns la spital dupa mai bine de două ore, lovită la cap, iar medicii nu au mai putut-o salva.

Mahsa este vocea furiei poporului iranian acum”, a spus vărul acesteia, cerând comunității internaționale să tragă la răspundere regimul iranian pentru moartea ei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Alte două gropi comune, cu sute de cadavre, au fost descoperite în localitatea Izium din Ucraina