Confidenţialitate

Ion Caramitru, în Clubul de Seară: ”Această grație a artei noastre nu poate fi reprodusă filmat. (…)Suntem extrem de frustrați de ceea ce se întâmplă” | VIDEO

Invitat în Clubul de Seară, la Europa FM, Ion Cramitru a vorbit și despre cum se simte un actor în pandemie.

”Ne simțim părăsiți de obiectul muncii. Obiectul muncii noastre nu e numai reprezentația pe scenă, ci și contactul cu publicul. Teatrul pierde imens atât timp cât nu-și poate desfășura activitatea în prezența publicului.
Au fost și speculații care au spus că după pandemie, teatrul va trebui să se reinventeze și să se reorienteze către online, ceea ce este o mare prostie.
Teatrul are în mod obligatoriu contactul nemijlocit cu publicul, fără de care nu e teatru, e altceva.

Între scenă și public se crează o punte invizibilă de emoție, de stări de spirit, de încercările noastre de pe scenă de a capacita publicul să intre în convenția pe care noi o propunem și pe care o putem urmări cu al nustiucatelea simț care funcționează cât timp suntem pe scenă.

Noi simțim pe scenă – printr-un simț care nu e definit – care este pulsul sălii.

Această grație a artei noastre nu poate fi reprodusă filmat. E imposibil, aș spune chiar că nu e recomandat. Pe scenă lucrurile stau altfel. Deci suntem extrem de frustrați de ceea ce se întâmplă”, a mărturisit Ion Caramitru.

În această săptămână, cele mai importante spectacole de teatru din ultimii 30 de ani sunt aduse într-o ediție specială a FNT, una în care întâlnirile dintre public și artiști sunt posibile doar prin intermediul aparatelor de radio sau al ecranelor – online și la TV.

”Nimeni din cei care suntem în viață acum, poate cu rare excepții, nu a prins evenimente de acest gen. E un război și ăsta, și e mondial, cu un dușman nevăzut, aproape necunoscut. (…)

FNT a ajuns la a 30-a ediție și este într-o fază de dezvoltare remarcabilă de câțiva ani bun încoace.

Ar fi trebuit ca acum, în acest an, această a 30-a ediție să fie motivația unui festival excepțional.

FNT a câștigat și dreptul de a fi internațional. Au venit trupe importante din străinătate, mari spectacole, publicul a crescut mult în sălile festivalului, iar brusc a trebuit să renunțam la asta pentru că trupele nu pot circula, teatrele sunt închise, e interzisă reprezentația de teatru… și-atunci, organizatorii s-au gândit la o formulă pe de o parte aniversară, iar pe de altă parte să se supună acestor rigori care ne guvernează în acest moment. Și s-a găsit formula online”, declară Ion Caramitru, în interviul realizat de Toader Păun, la Europa FM.

Cea de-a 30-a ediție a Festivalului Național de Teatru, care are loc online pe www.fnt.ro, la postul TVR și on-air în perioada 22 – 29 noiembrie 2020, conține unele dintre cele mai impresionante spectacole românești produse în ultimii 30 de ani.

Criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Maria Zărnescu și Călin Ciobotari, care asigură direcția artistică, au alcătuit un program bogat în evenimente, prezentând un concept bazat aproape exclusiv pe revizitarea istoriei FNT din ultimele trei decenii. Publicul poate vedea toate producțiile gratuit.