Institutul „Elie Wiesel” este cel care cere aproape jumătate din parcul Muzeului Antipa

Institutul pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel e instituția care a cerut Guvernului să-i cedeze 5,300 de metri pătrați din parcul Muzeului Antipa.

Așa arată un document intrat în posesia Europa FM.

E vorba de o copie a unei adrese trimise de Secretariatul General al Guvernului Ministerului Culturii.

Ea poartă semnătura secretarului general al Guvernului, Toni Greblă.

Institutul Elie Wiesel ar vrea să fondeze în spațiul cerut Muzeul Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România.

Cum adresa menționează că documentul este trimis “spre analiză” ministerului, e de presupus că o decizie în această privință nu s-a luat încă.

Potrivit adresei, Institutul Elie Wiesel cere să preia “administrarea unei părți de teren aferentă Muzeului Național de Istorie Naturală <<Grigore Antipa>>, aflată în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Culturii și Identității Naționale, în vederea edificării Muzeului Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România”.

Spre sfîrșitul lui aprilie, Consiliul General al Bucureștiului a respins un proiect de hotărîre prin care Palatul Dacia, clădire de patrimoniu din Centrul Vechi al capitalei, urma să fie trecut în administrarea Institutului Elie Wiesel tcomai pentru organizarea acestui muzeu.

Conducerea Muzeului Antipa a anunțat, într-un comunicat de presă, că se opune acestui demers și a adăugat că, din punctul său de vedere, „păstrarea intactă a suprafaței de teren ce aparține muzeului este de o importanță capitală”.

Cotidianul Adevărul dezvăluise astăzi că planul de dezmembrare a curții muzeului a fost deja făcut și că societatea care s-a ocupat de demersurile necesare a primit recent 20 de contracte publice de lucrări cadastrale, prin achiziție directă.

Cele mai multe dintre ele au fost încredințate în București și în județul Bacău.

Contactat de Europa FM, secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a spus că – într-un fel sau altul – Muzeul Holocaustului va fi ridicat în București.

„Deocamdată nu s-a întîmplat nimic.

Se analizează o posibilă dezmebrare și o posibilă încadrare în zonă a unei astfel de construcții.

Vom decide după ce vom avea toate datele la îndemînă„, a spus Toni Greblă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS