Instanţa supremă respinge cererea DNA de arestare preventivă a lui Sebastian Ghiţă

Instanţa supremă a respins cererea DNA Ploieşti de emitere a unui mandat de arestare preventivă în lipsă pe numele fostului deputat Sebastian Ghiţă.

Completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) a menţinut măsura controlului judiciar pe cauţiune, cu interdicţia de a părăsi ţara.

Sebastian Ghiţă este căutat de poliţişti şi dat în consemn la frontieră din 21 decembrie, pentru că nu a respectat obligaţiile controlului judiciar pe cauţiune, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie alături de foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova.

Procurorul DNA Ploieşti prezent la şedinţa de judecată a spus că Sebastian Ghiţă „a dat dovadă de rea-credinţă şi a sfidat organele judiciare”: există suspiciunea că el a părăsit ţara.

Magistratul a mai solicitat instanţei ca, dacă va considera neîntemeiată cererea de arestare preventivă, să admită contestaţia şi să menţină interdicţia de a părăsi ţara din cadrul controlului judiciar.

Sebastian Ghiţă a fost reprezentat de trei avocaţi, care au spus că au încercat să ia legătura cu el, dar că nu au reuşit.

Fostul deputat este căutat pentru că nu s-a prezentat la DNA Ploieşti în dosarul de corupţie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair în România.

Poliţiştii l-au căutat la locuinţa sa din Ploieşti, dar şi în alte locuri pe care acesta le frecventa. Pe 22 decembrie ei au anunţat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că fostul deputat a încălcat termenii controlului judiciar pe cauţiune.

Patru dosare 

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în două dosare penale.

Unul dintre acestea se află pe rolul instanței supreme: fostul deputat este acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, şantaj, spălare de bani, folosirea de informaţii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, precum şi de conducerea unui vehicul fără permis.

În cel de-al doilea dosar, aflat tot pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Sebastian Ghiţă este judecat alături de fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu.

Ghiţă este acuzat că i-a dat lui Bădescu o casă pentru a primi finanţare de la bugetul local pentru asociaţia Basket Club Asesoft.

De asemenea, Sebastian Ghiţă este urmărit penal în alte două dosare de corupţie – cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair în România în 2012 şi cel în care cumnatul fostului premier Victor Ponta, Iulian Herţanu, este acuzat de fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni.

În acest din urmă dosar mai sunt cercetaţi şi fostul președinte al CJ Prahova Mircea Cosma, precum şi fiul acestuia, Vlad Cosma.

Sebastian Ghiţă a rămas fără imunitate luna aceasta – mandatul său de deputat a încetat în decembrie, după alegerile parlamentare la care PRU nu a trecut pragul electoral.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS