INS: trei români din patru se confruntă cu lipsuri materiale

Circa trei din patru cetățeni români au suferit de una sau mai multe lipsuri de natura deprivării economice anul trecut.

Așa reiese dintr-o analiză a Institutului Naţional de Statistică (INS), solicitată de agenția de știri Agerpres.

În totalul populaţiei din România, persoanele care în anul 2016 au suferit de una sau mai multe lipsuri de natura deprivării economice au avut o pondere foarte mare, de 75,2%.

Comparativ cu anul 2013, deprivarea materială a scăzut cu 3,8 puncte procentuale.

Situaţiile care se întîlnesc cel mai frecvent sunt cele în care persoanele afectate declară existenţa a două probleme (25,5%) sau existenţa unei singure probleme (20,8%)“.

Potrivit INS, 66,6% din populația României nu și-a permis o săptămînă de vacanță în 2016.

Mai bine de jumătate dintre concetățeni – 54,5% – se află în situația în care nu ar putea face față, din punct de vedere financiar, unor situații neprevăzute.

A scăzut însă accentuat (cu 11,8 puncte procentuale) ponderea persoanelor care au restanţe la plata chiriei, a utilităţilor sau a ratelor.

Conform INS, starea de deprivare materială din punct de vedere economic ar putea fi considerată forma cel mai greu suportabilă – ea aduce atingere mai multor aspecte importante ale vieţii în gospodărie.

Lipsa posibilităţilor financiare face ca unele persoane să nu poată susţine cheltuielile impuse de consumul unor produse alimentare de bază, de întreţinerea corespunzătoare a locuinţei sau de achitarea unor obligaţii şi plăţi curente.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS