Confidenţialitate

INFOMANIA • 9 decembrie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Blocarea aderării României la Schengen a stârnit o undă de nemulțumire la București.

Ambasadoarea Austriei a fost convocată, joi seară, la sediul Ministerului de Externe pentru o notă de protest.

”MAE consideră că acest rezultat este complet injust şi lipsit de orice motivare obiectivă, mai ales în condiţiile în care România a acţionat cu deschidere şi transparenţă în relaţia cu toţi partenerii europeni, inclusiv Austria, iar gradul de pregătire a ţării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat, în repetate rânduri, de experţii UE şi ai statelor membre, cel mai recent cu prilejul celor două misiuni de evaluare care au avut loc în lunile octombrie şi noiembrie 2022. Din păcate, Austria a decis să ignore toate aceste elemente prin votul negativ exprimat astăzi, în contradicţie flagrantă cu poziţia favorabilă exprimată de celelalte state membre şi în pofida demersurilor politico-diplomatice intense derulate pe lângă partea austriacă, la toate nivelurile, prin care partea română a prezentat ministerului de interne şi celorlalte autorităţi din Austria argumente convingătoare, realiste şi pertinente, atât privind nivelul de pregătire tehnică, cât şi elemente concrete privind protejarea frontierei externe a UE”, a transmis Ministerul într-un comunicat.

Poziţia Austriei este ”cu atât mai inadmisibilă cu cât această poziţie de neacceptare a României a fost exprimată pentru prima dată pe 18 noiembrie 2022, în condiţiile în care cu numai două zile înainte, pe 16 noiembrie 2022, Austria exprima sprijin deplin pentru aderarea României în mod formal şi oficial la reuniunea de la Bucureşti a Forumului Salzburg”, prin Declaraţia Comună a miniştrilor de interne adoptată cu acel prilej, inclusiv de Austria, text care menţionează ”sprijinul, prezentat în acest format, pentru o decizie pozitivă legată de aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei în decembrie 2022”, a adăugat MAE. ”Invocarea de către partea austriacă a problemei creşterii fluxului migraţionist, ca justificare a opoziţiei faţă de aderarea României la Schengen, este inacceptabilă, incorectă şi injustă, având în vedere că toate datele furnizate oficial de Agenţia Frontex a UE indică cu claritate faptul că România nu este pe ruta migratorie a Balcanilor de Vest, nu se confruntă cu o presiune migraţionistă şi nu este o sursă de mişcări secundare migraţioniste”, se mai precizează în comunicat.

Meritam “un vot favorabil”, a notat șeful statului într-un mesaj scris către națiune, invocând datele “solide” și “rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre şi instituţiilor europene”.

“Un singur stat membru a ales să ignore aceste realităţi şi să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil şi dificil de înţeles pentru întreaga Uniune”, a adăugat Klaus Iohannis, subliniind că “atitudinea regretabilă şi nejustificată a Austriei (…) riscă să afecteze unitatea şi coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”.

“România nu se oprește aici!”, a dat asigurări președintele.

Mesajul acestuia a fost întărit și de premierul Nicolae Ciucă, care a spus că procesul va fi reluat. El și-a exprimat profunda dezamăgire faţă de lipsa consensului și a adăugat că nu înţelege “poziţia inflexibilă arătată de Austria”, care s-a opus la vot în ciuda asigurărilor oferite privind securitatea granițelor.

Potrivit șefului executivului, aderarea României la Schengen rămâne “obiectivul naţional strategic”, iar autoritățile de la București vor continua “toate discuţiile şi negocierile pentru atingerea acestui obiectiv”.

Mult mai tranșant, europarlamentarul liberal Rareş Bogdan le-a cerut companiilor de stat să îşi închidă conturile de la băncile austriece Raiffeisen şi Erste. „Comportamentul Austriei a fost sfidător, revoltător, agresiv şi nesimţit la adresa României”, consideră acesta.

“În contextul votului negativ pentru aderarea României la spaţiul Schengen, nu suntem în măsură să comentăm asupra deciziilor cu caracter politic, mai mult decât că ne arătăm surprinşi de această decizie”, transmit reprezentanţii Raiffeisen Bank International.

Considerat principal responsabil pentru eșecul negocierilor politice pentru care a fost mandatat, ministrul Internelor a invocat interese ale Rusiei, care s-ar bucura de “imensa” nedreptate făcută României. Liberalul Lucian Bode a ținut să sublinieze că principiile Spaţiului Schengen au fost “călcate în picioare”.

Tot din tabăra puterii, liderul PSD a avertizat că votul “absurd” al Vienei va avea consecințe, pentru că a ales “ca în vremuri grele să îşi abandoneze camarazii”.

“România nu are nevoie de îngăduința Austriei! Noi vrem doar să fim tratați corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Secretar general al PSD, Paul Stănescu a denunțat “un vot de blam dat întregii Uniuni Europene, nu doar României”.

“Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil”, a opinat liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Din opoziție, liderul Uniunii Salvați România este de părere că pentru “nedreptatea” suferită de români, “există și responsabilități naționale de asumat”. Cătălin Drulă a cerut demisia ministrului de Interne, Lucian Bode, iar respingerea candidaturii “a pecetluit definitiv mandatele goale de președinte” ale lui Klaus Iohannis, a scris șeful pe Facebook.

Tot din opoziție, liderul REPER, Dacian Cioloș, consideră că rezultatul “era previzibil” și dovedește “cinism la rang de politică de stat” din partea guvernului austriac. În opinia sa, “politicienii români s-au concentrat mai mult pe cum să iasă ei bine în presă în loc să negocieze ferm, în ultimii ani și în ultimele luni, o poziție puternică a României”.

“Este o umilinţă pe care nu o meritam. Plătim nota nepăsării”, consideră eurodeputatul Eugen Tomac.

În fine, liderul Alianței pentru Unirea Românilor, George Simion, a solicitat demisia întregului guvern după “un eşec răsunător pentru întreaga diplomaţie românească”.

La ședința de joi, Olanda s-a opus, în ultimul moment, aderării Bulgariei la Schengen.

În schimb, Croația se va putea alătura spațiului de liberă circulaţie de la începutul anului viitor.

Exprimându-și dezamăgirea, comisarul european pentru pentru afaceri interne Ylva Johansson a transmis că aderarea României și Bulgariei la Schengen va fi “prioritatea” mandatul său.

Guvernul a adoptat, joi, proiectul de buget pe anul viitor.

Întocmit pe o creștere economică estimată la 2,8% și un deficit de 4,4 procente din Produsul Intern Brut, documentul va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere. Timp de 3 zile, pot fi depuse amendamente.

Tot în ședința de joi, Executivul a majorat salariul minim brut la 3.000 de lei și a modificat a aşa-numita ordonanţă ”Trenuleţul”, pentru a crește în trepte pensiile militarilor.

Pentru compensarea preţului la energie, persoanele vulnerabile vor primi 1.400 de lei în două tranşe, prima în februarie, a doua în septembrie.

Valabilitatea cardului de alimente s-a prelungit pentru tot anul viitor.

Ministerul Familiei anunță că a primit aproape 4.000 de cereri în cadrul programului de creştere a natalităţii.

Statul oferă un sprijin de 3.000 de euro persoanelor care se confruntă cu infertilitatea şi doresc să devină părinţi cu ajutorul procedurilor in vitro.

Ministrul Gabriela Firea anunţă într-o postare online că unităţile sanitare care îndeplinesc criteriile de eligibilitate se pot înscrie în continuare în program, procesul de selecţie fiind deschis pe toată perioada de derulare a acestuia.

Programul va continua şi anul viitor.

Rusia a eliberat-o pe baschetbalista americancă Brittney Griner într-un schimb de deţinuţi cu Statele Unite.

Administrația de la Washington l-a transferat pe traficantul de armament Viktor Bout. Schimbul a fost realizat pe aeroportul din Abu Dhabi.

Brittney Griner a fost arestată cu puțin timp înainte de invazia rusă în Ucraina sub acuzația de trafic de droguri și condamnată, în octombrie, la 9 ani de închisoare. Analiștii occidentali spun că sportiva a fost folosită ca pion politic de Moscova.

Statele Unite vor continua eforturile pentru eliberarea lui Paul Whelan, fost membru al Infanteriei Marine americane, condamnat la 25 de ani de închisoare în Rusia pentru spionaj.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a reuşit să viziteze prizonieri de război deţinuţi de Rusia şi Ucraina, după luni întregi de piedici, în special din partea Moscovei.

Reprezentanți ai Comitetului verifice condiţiile de detenţie şi modul în care sunt trataţi prizonierii, cărora le-a adus cărţi, pături, haine călduroase şi veşti despre familiile lor.

Vizite similare urmează să fie efectuate până de sărbători.

La solicitarea Rusiei, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite ar urma să situația armelor pe care Occidentul le oferă Ucrainei.

Între timp, Moscova a mobilizat în jur de 200 de tancuri T-90M în sprijinul separatiştilor din regiunea Lugansk, blindate care, susţine Moscova, ar rezista la rachete antitanc, inclusiv la rachetele americane Javelin.

Televiziunile ruse au difuzat imagini cu o coloană lungă a acestor vehicule, cu o mobilitate mai bună și o putere de foc mai mare.

Totuși, aceste tancuri nu sunt invincibile. Unele dintre cele mobilizate anterior au fost distruse, avariate, abandonate sau capturate.

În ultimele săptămâni, armata ucraineană a avansat în autoproclamata republică Lugansk.

Kremlinul a criticat “rusofobia” revistei americane Time, care l-a desemnat drept “Personalitatea anului” pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Jurnaliștii publicației au remarcat că liderul de la Kiev a “unit umea într-un mod nemaivăzut vreme de decenii”.

Contestat înainte de ofensiva Kremlinului, la sfârşitul lui februarie, pentru că nu a reuşit să realizeze reformele pe care le-a promis, Volodimir Zelenski a căpătat o nouă statură pe plan intern odată cu acest conflict.

De asemenea, el a câştigat sprijinul crucial al Occidentului graţie numeroaselor sale discursuri de la distanţă, întrevederi şi apeluri telefonice aproape zilnice.

La Sharikar, capitala provinciei afgane Parwan, 18 bărbaţi şi 9 femei au fost biciuiţi în faţa mulţimii.

Tribunale islamice i-au găsit vinovați de adulter, părăsirea domiciliului conjugal, sodomie, dezmăţ, mărturie falsă, furt şi vânzare sau deţinere de droguri.

Săptămâna aceasta, regimul taliban a ordonant prima execuţie publică de la revenirea la putere în urmă cu un an și a calificat drept “ingerinţă” criticile internaţionale.

În grupele Cupei României, UTA Arad a învins CS Mioveni cu 3-0, dar ambele echipe au obținut calificarea în sferturi.

FC Botoșani, care avea nevoie de victorie, a pierdut cu FCSB, care s-a impus cu 2-0 deși a trimis în teren mai mulți juniori, pentru că nu mai aveau șanse de calificare.

Pentru comportamentul rasist al suporterilor săi, forul fotbalistic european (UEFA) a amendat FCSB cu 20.000 de euro.

De asemenea, echipa bucureșteană va disputa cu porțile închise următorul meci pe teren propriu din competițiile europene.

În Superliga de fotbal autohton, Sepsi și FC Voluntari se întâlnesc în debutul etapei a 20-a.

Meciul va începe la ora ora 19:00. La centru va fi arbitrul Radu Petrescu, ajutat de Mircea Mihai Grigoriu şi Bogdan Gheorghe. În camera VAR se vor afla Ovidiu Haţegan şi Mihaela Ţepuşă.

La Cupa Mondială de fotbal, vineri încep sferturile de finală. De la ora 17:00, se confruntă Croația și Brazilia.

De la ora 21:00, pentru un loc se semifinale se duelează Olanda și Argentina.

Luis de la Fuente preia postul de selecționer al Spaniei după demiterea lui Luis Enrique. Ibericii au fost eliminați în optimile Cupei Mondiale.

Luis Enrique ocupa funcţia din 2018 și a condus Spania la în semifinalele Euro-2020 şi de două ori în Final Four-ul Ligii Naţiunilor. Luis de la Fuente a antrenat până acum naţionala U21.

Qatarul a primit puţin peste 765.000 de vizitatori în primele două săptămâni ale Cupei Mondiale, potrivit unui raport al organizatorilor obţinut de Reuters, fiind sub estimări. Autoritățile din Qatar se așteptau la un aflux de 1,2 milioane în timpul evenimentului de o lună.

O creştere a numărului de turiști în această etapă este puţin probabilă, doar opt echipe rămânând la Doha.

Campioană la handbal masculin, Dinamo Bucureşti, a remizat miercuri, pe teren propriu, cu formaţia croată HC Zagreb, scor 27-27 (14-13), în etapa a IX-a din grupa A a Ligii Campionilor Machineseeker.

Portarul Saeid Heidaridad a avut 17 intervenții salvatoare.

Cântăreața canadiană Celine Dion a dezvăluit că suferă de o “tulburare neurologică foarte rară”, Sindromul persoanei rigide, care a forţat-o să îşi amâne din nou sau să îşi anuleze unele dintre concertele din turneul său european.

Printre recitalurile care nu vor mai avea loc se numără și cel de la București.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, vremea se va menține în general închisă și se va încălzi față de ziua precedentă. În sud și est și pe arii mai restrânse în rest va fi ceață sau nebulozitate stratiformă, iar trecător și burniță sau ploaie slabă. În jumătatea de vest a teritoriului, înnorările se vor accentua treptat și aria ploilor va fi în extindere. Cantitățile de apă vor depăși izolat 10…15 l/mp. La altitudini de peste 1800 m, trecător se vor semnala precipitații mixte. Vântul va avea intensificări la munte, cu rafale de peste 80…90 km/h în zona înaltă, dar temporar și în regiunile vestice și izolat rest. Temperaturile maxime vor fi de la 1…2 grade în zonele cu ceață persistentă din nordul Moldovei, până spre 13…14 grade în Banat și în sudul Dobrogei.

La București, înnorările vor persista și mai ales spre seară va fi ceață asociată trecător cu burniță sau ploaie slabă. Vântul va sufla în general slab. Valorile termice, mult mai mari față de normele perioadei, vor avea maxima în jurul a 8 grade.