Confidenţialitate

INFOMANIA • 6 iulie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Specialiștii Apelor Române avertizează că, în această perioadă, este nevoie ca rezervele de apă să fie folosite raţional, nefiind recomandată – spre exemplu – udarea grădinilor. ANAR monitorizează continuu volumele din principalele lacuri de acumulare.

Din cauza resurselor limitate, în unele localități furnizarea apei este raționalizată.

Administraţia Naţională de Meteorologie reamintește că iulie este cea mai călduroasă lună a anului. Maxima absolută, de 44,3 grade Celsius, a fost înregistrată la Calafat, în 24 iulie 2007. Conform caracterizării climatice, luna se caracterizează și prin puține precipitații.

În prima conferință de presă susținută în ultimul an și trei luni, șeful statului a lăudat activitatea guvernului de coaliție.

În opinia lui Klaus Iohannis, executivul PNL-PSD-UDMR și-a făcut treaba, iar multe probleme sunt de rezolvat în viitor.

Liderul de la Cotroceni a respins ideea unui plan de austeritate, amintind că experimentul european de acum un deceniu nu a avut rezultatele scontate.

Cât privește modificarea Codului Fiscal, președintele spune că nu vrea împovărarea cetățeanului de rând, dar nici descurajarea mediului de afaceri.

Schimbarea cotei unice este improbabilă până la încheierea mandatului său prezidențial, în 2024. Klaus Iohannis consideră incorectă taxa de solidaritate, dorită de social-democrați.

În problema prețurilor la carburanți, “guvernul a făcut cât a fost posibil”, consideră președintele, comentând recenta plafonare cu 50 de bani pe litru. “Bugetul statului nu poate suporta toate scumpirile”, a adăugat președintele.

Guvernul caută soluții pentru a ține sub control prețurile alimentelor în contextul scumpirilor globale și a secetei, a precizat președintele. Potrivit lui, România nu se va confrunta cu o crizî a hranei.

La întrebarea Europa FM, pornind de la ultimele rezultate de la evaluarea națională și Bacalaureat, Klaus Iohannis a spus că “România educată” este un proiect în pregătire, la 6 ani și jumătate de la momentul inițierii, pe motiv că nu a avut susținerea politică necesară. Implementarea proiectului este preconizată pentru anul școlar 2023-2024.

Pus să comenteze pe marginea cazului jurnalistei Emilia Șercan – santajată după ce a dezvăluit plagiatele de la Academia de Poliției – Klaus Iohannis a spus că nu a considerat necesar să aibă o poziție publică, exprimându-și speranța că anchetatorii vor face lumină.

În fine, președintele a ținut să sublinieze că proiectul de modificare a legilor siguranței naționale – despre a cărui schiță crede în continuare că nu ar fi trebuit să ajungă în presă – nu va îngrădi libertatea jurnalitilor atunci când va fi gata, în ciuda îngrijorărilor manifestate de societatea civilă. 

De altfel, Klaus Iohannis a dat exemplu pentru libertatea presei însăși conferința susținută ieri la Cotroceni, cum spuneam după o pauză de un an și jumătate.

Conducerea Partidului Social Democrat se reunește într-o ședință la vârf, miercuri, pentru a desemna un nou ministru la Agricultură. Postul a rămas vacant după demisia intempestivă a lui Adrian Chesnoiu, acuzat de procurorii anticorupție că a trucat un concurs de angajare în instituție.

Interimatul este asigurat de vicepremierul Sorin Grindeanu, care este și ministru al Transporturilor.

Între numele vehiculate pentru a prelua șefia Agriculturii se află Florin-Ionuţ Barbu, Daniel Botănoiu, dar și Petre Daea, care a mai deținut portofoliul în guvernarea PSD-ALDE și s-a remarcat prin mai multe vorbe de duh.

Miercuri începe primul tur al alegerilor interne pentru șefia Uniunii Salvați România, principal partid de opoziție în Parlament.

Postul de președinte este vacant din februarie, când Dacian Cioloș a demisionat și a ales să părăsească USR, formând un nou partid spre care au început să migreze unii dintre foștii săi colegi.

În cursa pentru șefia Uniunii se află, pe lângă actualul lider interimar Cătălin Drulă, alți 7 competitori. Dintre aceștia, candidați cu șanse sunt considerați Octavian Berceanu – fost șef al Gărzii de Mediu – și Allen Coliban, primar al orașului Brașov.

Primul tur al alegerilor pentru șefia USR se va încheia duminică.

Într-o amplă operaţiune la nivel european împotriva traficului de fiinţe umane, peste 130 de suspeți au fost arestați. Poliția Română a luat parte la acțiune.

Europol susține că minorii rămân grupul cel mai vulnerabil. Mulţi dintre ei cad victime exploatării sexuale, sunt forţaţi să cerşească sau să comită infracţiuni mărunte şi trafic de droguri. De asemenea, ei pot deveni victime ale sclaviei domestice.

Pe frontul ucrainean de război, orașul Sloviansk a fost bombardat intens de armata rusă. Primarul Vadim Liah le-a cerut locuitorilor să stea în adăposturi. După victoria în Lugansk, trupele ruse își concentrează eforturile de cucerire a regiunii Donețk.

Ministerul Apărării de la Kiev le-a interzis bărbaţilor care au vârsta de încorporare să îşi mai părăsească localităţile de reşedinţă. Decizia a atras critici. Numeroşi ucraineni nu locuiesc la adresa unde sunt înregistraţi în acte, iar în urma invaziei ruse, zeci de mii de bărbaţi au fugit în zone mai sigure din vestul Ucrainei.

Finlanda și Suedia au semnat, marți, protocoalele de aderare la Alianța Nord-Atlantică. Momentul a fost descris drept “istoric” de secretarul NATO, Jens Stoltenberg.

Documentele trebuie ratificate de toate cele 30 de țări NATO, un proces estimat să dureze un an. Dotările de top ale armatelor finlandeză și suedeză reprezintă un câștig logistic pentru Alianță.

O secţie cu 19 paturi a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, afectat de un incendiu la sfârşitul anului trecut, a fost redeschisă marți. În acest compartiment, pot fi tratate bolile infecţioase de sezon. În incendiul devastator, 7 persoane au murit pe loc, iar alte cinci după ce au fost transferate la alte unități spitalicești.

Peste două săptămâni, alte două secții ar putea fi redeschise.

Spitalele de copii din București sunt atât de aglomerate încât, pentru unele specializări, primul loc liber pentru o consultație este disponibil în noiembrie. Situația este similară și în clinicile private.

Simona Halep (18 WTA) joacă, miercuri, pentru un loc în semifinalele turneului de tenis de la Wimbledon. Românca o are ca adversară pe americanca Amanda Anisimova (25 WTA). Cele două s-au mai întâlnit de 3 ori, Simona Halep impunându-se în două rânduri.

Gazeta Sporturilor amintește că Simona Halep a ajuns pentru a 5-a oară în carieră în sferturile de finală la Wimbledon, competiție pe care a câștigat-o în 2019.

Tunisianca Ons Jabeur (2 WTA) a acces pentru prima oară în semifinale la Wimbledon, trecând de cehoaica Maria Bouzkova (66 WTA), scor 3-6, 6-1. 6-1.

Pe tabloul masculin, sârbul Novak Djokovic (3 ATP) a reușit să se califice în semifinale, obținând victoria după ce a fost condus cu 2-0 la seturi de italianul Jannik Sinner (13 ATP), 5-7, 2-6, 6-3, 6-2, 6-2.

La Europenele de natație pentru juniori de la Otopeni, David Popovici concurează, miercuri, în finala de 200 m liber, o probă în care, recent, a cucerit aurul mondial.

Marți, în fața unui public entuziast, ștafeta masculină a României – ormată din David Popovici, Vlad Stancu, Ștefan Cozma și Patrick Dinu – a triumfat în proba de 4 x 100 m.

Naționala de rugby pregătește cele două meciuri test de pe terenul selecționatei uruguayene. ”Stejarii” au ajuns la Montevideo, unde au început antrenamentele. Primul meci este duminică, iar celălalt pe 17 iulie.

Vremea va fi instabilă în jumătatea de nord-vest a țării, iar temperaturile vor marca o scădere semnificativă față de ziua precedentă. În aceste zone vor fi înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…35 l/mp și izolat 50…60 l/mp. În restul teritoriului, vremea se va menține călduroasă, local caniculară în orele amiezii și cu disconfort termic ridicat, iar fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe suprafețe mai restrânse, cu o probabilitate mai mare spre seară. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 de grade în nord-vest și 37 de grade în sud-est.

La București, vremea se va menține caniculară, disconfortul termic va fi în continuare ridicat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate începând de după-amiază, când vor fi intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelie, descărcări electrice și averse torențiale. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 35 de grade.

În zonele de munte, vremea va fi instabilă. Cerul va avea înnorări temporar accentuate și vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp și izolat 50…60 l/mp.Valorile de temperatură vor marca o scădere, mai semnificativă în masivele nordice și vestice.

Vremea va fi predominant frumoasă și caldă, însă disconfortul termic se va menține ridicat. Cerul mai mult senin, se va înnora treptat noaptea. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare. Temperaturile maxime se vor încadra între 28 și 31 de grade, iar cele minime vor fi de 21 și 23 de grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 24 și 28 de grade, cu cele mai ridicate valori în nordul litoralului.