Confidenţialitate

INFOMANIA • 29 iunie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderii Alianței Nord-Atlantice și din alte zece țări partenere s-au reunit la Madrid pentru un summit istoric, în care se regândește strategia de apărare comună în fața unei Rusii amenințătoare.

Toate planurile naționale se transformă într-unele regionale, iar forța de reacție rapidă a NATO va avea de peste 7 ori mai mulți militari decât în prezent.

România va avea un rol mult mai important pe flancul estic.

La capătul a 3 ore de discuții, Finlanda și Suedia au primit acordul Turciei pentru a se alătura Alianței.

Ankara a obținut, în schimb, cooperarea deplină a celor două țări scandinave în ceea ce privește prinderea și predarea de militanți kurzi din organizația PKK, pe care autoritarul președinte turc Recep Erdogan îi consideră teroriști.

După decenii de neutralitate, Finlanda și Suedia și-au oficializat candidaturile la NATO ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Miercuri, liderii Alianţei vor parafa invitația către cele două state nordice.

Liniștea dezbaterilor este asigurată de un dispozitiv impresionant de forțe de ordine mobilizate în capitala Spaniei.

Prin vocea președintelui Volodimir Zelenski, Ucraina a cerut ca Rusia să fie inclusă pe lista statelor care finanţează terorismul.

Aproape 30 de persoane sunt date dispărute după atacul ce a distrus un centru comercial din orașul Kremenciuk.

Operațiunile de căutare au continuat la fața locului. Bilanțul a crescut la ”peste 20 de morţi” şi 40 de răniţi.

Unele dintre victime nu pot fi identificate deocamdată, trupurile lor fiind carbonizate.

Armata rusă susține că a bombardat un depozit de armament, iar muniţia occidentală de acolo ar fi sărit în aer și ar fi provocat incendierea centrului comercial.

Imaginile suprinse la fața locului de camerele de supraveghere contrazic varianta Moscovei, mall-ul fiind lovit de rachete, iar persoanele aflate în incintă sau în vecinătate aleargă disperate pentru a se salva.

Kremlinul a mai transmis că ofensiva sa în Ucraina se va termina doar atunci când autorităţile de la Kiev vor capitula.

Luptele în Donbas sunt deosebit de înverşunate, iar trupele invadatoare avansează lent.

”Ultim avanpost” al armatei ucrainene în regiunea Lugansk, Lisiceanskul este atacat ”din diferite direcţii”. Săptămâna trecută, militarii ruși au ocupat orașul Severodonețk.

La finalul recentului summit G7 din Bavaria, Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Germania, Franța, Italia și Japonia au denunțat invazia ”ilegală” a Rusiei în Ucraina. Cele 7 țări s-au angajat să susţină reconstrucţia Ucrainei.

Premierul italian susține că preşedintele indonezian a exclus o participare în persoană a preşedintelui rus la summitul G20 din luna noiembrie, găzduit de insula Bali. Kremlinul susținea, alaltăieri, că Vladimir Putin a primit o invitație în acest sens și o analizează.

Kievul a recuperat doi ofiţeri, 14 soldaţi şi un civil în cadrul unui nou schimb de prizonieri cu Moscova. Cinci dintre ei sunt răniţi şi au nevoie de tratament.

Ucraina a eliberat, la rândul său, 15 prizonieri ruşi.

Bulgaria a anunţat, marți seară, că expulzează 70 de membri ai personalului diplomatic rus din cauza unor îngrijorări legate de spionaj.

Sofia a stabilit un plafon pentru dimensiunea reprezentanţei Moscovei, în contextul în care tensiunile dintre cele două cancelarii, cândva aliaţi apropiaţi, s-au amplificat.

Oligarhul rus Oleg DeriPaska a calificat conflictul din Ucraina drept “o eroare colosală” a regimului de la Kremlin.

Făcută într-o conferință de presă, afirmaţia este una de o rară virulenţă din partea unui reprezentant al elitei moscovite.

Văzut ca un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, afaceristul a mai făcut anterior apel la pace, considerând că războiul va fi o ruşine pentru generaţii de acum înainte.

Social-democratul Adrian Chesnoiu a rămas fără imunitate parlamentară. Într-o grabă neobișnuită pentru legislativ, deputații au încuviințat cererea procurorilor anticorupție în acest sens.

Din cei 278 de parlamentari prezenți la ședință, 251 au votat „pentru”.

Adrian Chesnoiu a demisionat de la șefia Ministerului Agriculturii, acuzat că s-a implicat în trucarea unui concurs de angajare în instituție.

Colegii social-democrați l-au aplaudat la scenă deschisă, pe motiv că mandatul său a fost unul eficient.

Adrian Chesnoiu se declară nevinovat și spune că va dovedi acest lucru în instanță.

PSD Argeş l-a exclus din rândurile sale pe Mihai Georgescu, primarul cercetat în libertate condiționată după ce ar fi pretins favoruri sexuale unei tinere pentru a o angaja la cabinetul său.

Edilul localității Călinești a negat acuzațiile.

PNL Argeș strânge semnături pentru organizarea unui referendum de demitere a primarului.

Șeful Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR) și-a recunoscut vinovăţia în dosarul în care este acuzat că le-a cerut subalternilor săi câte o mie de euro lunar pentru a-i menţine în funcţie.

Viorel Părpăneaţă a încheiat un acord cu procurorii anticorupție, care au finalizat cercetările.

Avocatul apărării a acceptat propunerea de condamnare la 2 ani de închisoare cu suspendare și 2 ani termen de supraveghere.

Procesul se va judeca la Tribunalul Bucureşti.

La solicitarea Parchetului European, aproape 200 de percheziții au fost efectuate în România și Austria la suspecți de fraudarea fondurilor comunitare și spălare de bani.

Anchetatorii au descins la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest din Timişoara. Se verifică documente pentru finanţarea a şase societăţi comerciale, care au depus proiecte pentru microîntreprinderi.

Prejudiciul este estimat la peste cinci milioane de euro.

Organizații europene şi internaţionale care apară libertatea presei se arată profund îngrijorate de lentoarea anchetei privind șantajarea jurnalistei de investigații Emilia Șercan.

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Reporteri fără Frontiere și ActiveWatch se numără printre semnatarele unei scrisori trimise autorităților de la București.

După ce a scris despre implicare celor doi şefi ai Academiei de Poliţie în necurata afacere a plagiatelor, Emilia Şercan a devenit ţinta hărţuirii şi a unei campanii de defăimare prin publicarea unor fotografii private.

ONG-urile constată că autorităţile statului nu au ca prioritate această investigaţie şi nici nu îi alocă resurse suficiente.

România a înregistrat un număr în creştere de ameninţări la adresa jurnaliştilor, ceea ce a clasat România coborând 8 poziții în Indexul mondial al libertăţii presei.

Premierul promite că, până în luna octombrie, va fi acoperit 80 la sută din necesarul de gaze naturale. Potrivit lui Nicolae Ciucă, rezervele se ridică, la acest moment, la puțin peste 40 la sută.

Șeful executivului a fost prezent la stația Vadu, pe unde ajunge pe uscat gazul extras din Marea Neagră.

În ceea ce a anumit “un ultim apel” către partenerii de coaliție, liderul PSD le-a cerut liberalilor “să înţeleagă că România trebuie să aibă un cadru fiscal modern şi european”.

Cele două partide se mențin pe poziții diferite.

În opinia lui Marcel Ciolacu, inechitatea socială vine din sistemul actual, în care “cine câştigă mai mult plăteşte procentual mai puţin!”.

Totodată, este “incorect să ieşi la pensie cu venituri mai mari decât ai avut în activitate”, a adăugat fruntașul PSD.

De cealaltă parte, PNL nu vrea să renunțe la cota unică de impozitare și se opune supra-taxării marilor companii.

În analiza coaliției sunt suprataxarea dividendelor, a sucurilor carbogazoase cu zahăr și a jocurilor de noroc.

În cazul celor din urmă, asociaţia care reprezintă firmele licențiate din domeniu a avertizat, marți, că impunerea unei taxe de 40% pe retrageri în jocurile de noroc va determina o migrare a jucătorilor în zona site-urilor ilegale. “Intenţia de a majora acciza la băuturi ar afecta negativ veniturile la bugetul de stat”, spun – la rândul lor – producătorii de sucuri.

Guvernul adoptă, în ședința de joi, ordonanța de compensare a prețului carburanților.

Ministrul Energiei promite că, prin reducerea cu 50 bani pe litru a preţului la pompă, doar Ungaria va avea tarife mai mici la benzină şi motorină în toată Europa. Țara vecină a plafonat costul carburanților.

Potrivit lui Virgil Popescu, 25 de bani din această reducere vor fi susţinuţi de la bugetul de stat, iar ceilalți 25 de către marii operatori din domeniu, care sunt și producători de petrol.

Ministrul şi-a exprimat convingerea că aceştia vor aplica ordonanţa.

Mecanismul va fi aplicat temporar, pe o perioadă de trei luni.

Alte state europene au scăzut taxele pe carburanți, dar România nu își permite o asemenea măsură.

Protecția Consumatorului a amendat firma de catering care a livrat mâncare la Spitalul Județean de Urgență Craiova.

Părinții copiilor internați la Secția de Pediatrie au sesizat problemele. Conducerea spitalului a ordonat monitorizarea atentă a alimentelor primite în perioada următoare.

Recent, valoarea alocației zilnice de hrană pentru pacienții internați a crescut de la 11, la 22 de lei.

Autoritățile sanitare au raportat 3 noi cazuri de variolă a maimuței. Tinerii infectați sunt din București. Unul este spitalizat. Ceilalți doi sunt izolați la domiciliu.

Anchetele epidemiologice vor stabili contacții direcți.

Până acum, România a depistat 9 cazuri de variolă a maimuței.

Șeful statului a promulgat, marți, legea prin care în şcoli se vor face, începând cu clasa a VIII-a, programe de educaţie pentru sănătate. Cursurile vor fi opționale, iar prezența elevului va necesita un acord scris al părintelui.

Peste jumătate dintre români cred că situația țării este mai rea ca acum 30 de ani, potrivit unui sondaj INSCOP. Persoanele cu venituri mici și puțină educație sunt mai convinse că, în prezent, este mai rău ca în 1989.

În ceea ce priveşte reforma administrativ-teritorială, 6 din 10 respondenți s-au pronunțat în favoarea unor regiuni cu mai multe județe.

8 migranți au ajuns la spital, marți seară, după ce mașina în care se aflau a fost implicată într-un accident rutier produs în localitatea timişeană Periam.

Polițiștii caută călăuzele, care au fugit de la fața locului.

Anchetatorii au întocmit un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului fără încuviințare.

Poliția texană a pus sub acuzare, marți, doi mexicani implicați în moartea a 51 de migranți.

Cadavrele acestora din urmă au fost descoperite într-un camion abandonat la periferia orașului San Antonio. Victimele au murit sufocate.

Alte 16 persoane au supraviețuit și au fost duse la spital, puternic deshidratate.
Un bărbat, care lucra într-o clădire din apropiere și a auzit un strigăt de ajutor din vehicul, a alertat autoritățile.

Justiția americană va comunica, miercuri, sentința în procesul cântărețul R. Kelly, găsit vinovat că s-a folosit de statutul de vedetă pentru a atrage femei şi fete minore de care a profitat sexual. Procurorul de caz a cerut 25 de ani de închisoare.

Anchetatorii au susțin că R. Kelly, cunoscut mai ales pentru balada “I Belive I Can Fly”, a demonstrat o “desconsiderare crudă” faţă de victimele sale, fără a da dovadă de vreo remuşcare.

Cântărețul riscă să își petreacă restul zilelor în spatele gratiilor, potrivit BBC.

Un tribunal din Germania a condamnat la 5 ani de închisoare un fost gardian de lagăr nazist.

Identificat drept Josef S., bărbatul are 101 ani și a fost găsit vinovat de implicare în uciderea a peste 3.500 de prizonieri, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat statul spaniol pentru că poliția a urmărit 33 judecători din Catalonia, pentru că erau favorabili independenței regiunii.

CEDO a stabilit că rapoartele de monitorizare nu au avut vreun temei legal. Date adunate de polițiști au ajuns în presă, care a dezvăluit identitatea magistraților.

Autoritățile din Hong Kong au adoptat măsuri extreme de securitate  înaintea vizitei, de săptămâna aceasta, a președintelui chinez. Xi Jinping face prima deplasare în afara Chinei continentale de la începutul pandemiei de Covid. Toți oficialii care vor intra în contact cu acesta se află, în prezent, în carantină.

Sunt programate ceremonii fastuoase la 25 de ani de când Hong Kong-ul și-a declarat independența față de Regatul Marii Britanii.

Simona Halep (18 WTA) s-a calificat lejer în turul secund al turneului de tenis de la Wimbledon, trecând cehoaica Karolina Muchova (81 WTA).

De runda inaugurală au mai trecut Sorana Cîrstea, Irina Begu, Mihaela Buzărnescu şi Ana Bogdan.

În schimb, Gabriela Ruse a părăsit competiţia de pe iarba londoneză, eliminată fiind de americanca Cori Gauff, finalistă a celei mai recente ediții de la Roland Garros.

Poloneza Iga Swiatek este de neoprit în circuit. Liderul WTA a eliminat-o pe croata Jana Fett și a bifat a 36-a victorie consecutivă, ceea ce reprezintă un record.

În schimb, americanca Serena Williams – revenită după un an de pauză – a fost eliminată de franțuzoaica Harmony Tan.

De Ziua Dunării, bibliotecarul Avram Iancu să înoate în scop caritabil. Temerarul se va arunca în apele Dâmboviței, începând cu ora 9.00, și va rămâne acolo neîntrerupt până la ora 21.00.

Startul va fi dat în fața Bibliotecii Naționale din Capitală.

Avram Iancu al zilelor noastre strânge fonduri pentru a ajuta copiii cu dizabilități îngrijiți de Asociația CONIL. Banii vor finanța programe gratuite de recuperare prin artă și sport. Oricine poate face o donație. Organizatorii evenimentului umanitar spun că “Oceanul binelui” se formează picătură cu picătură.

În 2017, Avram Iancu a devenit singurul om care a traversat Dunărea înot, de la izvoare la vărsare, fără costum de neopren.

Opera Naţională Bucureşti organizează, duminică, spectacolul de balet „Între două lumi”, aducând pe scenă artiştii refugiaţi din Ucraina, pe care instituția culturală i-a primit în propria familie încă de la izbucnirea războiului.

Bilete sunt disponibile online și la sediul ONB.

Pe fondul secetei şi al temperaturilor ridicate, în mai multe comune ale județului Iași apa potabilă va fi furnizată cu program timp de o lună.

Afectaţi vor fi locuitorii din Focuri, Belceşti, Româneşti, Coarnele Caprei, GropNiţa, Todireşti şi Lespezi.

Conducerea societății ApaVital a luat această decizie întrucât resursele de apă din rezervoare se epuizează cu rapiditate şi este necesară refacerea stocurilor.

Valul de căldură se va extinde și se va intensifica în toate regiunile. Va fi caniculă în zonele de câmpie și de podiș, unde și indicele temperatură umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, iar disconfortul termic va fi accentuat îndeosebi în vestul, nord-vestul și local în centrul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra între 30 și 38 de grade, cu valori mai scăzute pe litoral, unde se vor înregistra în jur de 27 de grade. Cerul va fi variabil la senin, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și seara în estul țării și la munte, unde pe alocuri vor fi averse și descărcări electrice. Vor fi condiții de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare în sudul Banatului, în Dobrogea și Bărăgan, dar și în timpul ploilor.

La București, vremea va deveni caniculară, disconfortul termic va fi în creștere, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va fi de 34…35 de grade. Cerul va fi variabil la senin, cu unele înnorări spre seară, însă condițiile pentru averse slabe și descărcări electrice vor fi reduse. Vântul va sufla slab până la moderat.

La munte, cerul va avea înnorări temporar accentuate după-amiaza și seara când pe alocuri vor fi averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare în timpul ploilor. Valorile de temperatură vor fi mai ridicate față de ziua precedentă.

Pe litoral, vremea se va menține în general frumoasă. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări ziua. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 26 și 29 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 18 și 22 de grade. Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 21 și 23 de grade.