Confidenţialitate

INFOMANIA • 27 octombrie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cu doar 4 zile rămase din termenul limită oferit premierului desemnat Nicolae Ciucă pentru formarea unui cabinet, liberalii propun un “armistițiu politic”, anume un guvern minoritar cu puteri depline pe perioadă limitată, susținut în Parlament până trece iarna. Pe lângă criza sanitară, România are de gestionat și criza energetică.

Într-o scrisoare deschisă, Nicolae Ciucă face apel la ”conștiința de români, patriotismul și rațiunea” liderilor partidelor și parlamentarilor.
Premierul desemnat se declară conștient că, din experiența sa profesională de general militar, “un armistițiu nu se încheie între prieteni, ci între adversari, între grupuri cu orientări și interese uneori profund divergente”. “Un armistițiu nu este înfrângere și nici victorie, nu e abandon și nici supunere”, adaugă Nicolae Ciucă.

În răspunsuri la cald, președintele Uniunii Salvați România, Dacian Cioloș, a precizat că țara “are nevoie de o majoritate și nu de un armisițiu”, iar USR insistă pe refacerea vechii coaliții.

Dispus să accepte un armistițiu pe termen limitat, idee pe care susține că a avansat-o de mai multe ori în ultima perioadă, Partidul Social Democrat a transmis că așteaptă mai întâi ca formațiunile din eșicherul politic de dreapta să cadă la pace. PSD insistă ca propunerile avansate, precum majorarea pensiilor și a alocațiilor pentru copii, să se regăsească în programul de guvernare.

În caz că armistițiul va fi refuzat, Nicolae Ciucă anunță că va căuta “până în ultimul moment” o soluție pentru formarea executivului, pe care președintele PNL, Florin Cîțu, îl vrea doar minoritar.

Ca efect colateral al crizei guvernamentale, în prag de iarnă, sistemul de termoficare se oprește la Timișoara. Din cauza datoriilor ce depășesc 70 de milioane de lei și a lipsei de bani cu care Primăria să achite facturile restante, furnizorii de gaze și-au sistat livările. Colterm, furnizorul local de agent termic, se află în insolvență. Cei 50.000 de timișoreni racordați la CET rămân fără apă caldă și căldură. “Și mai grav”, a admis primarul Dominic Fritz, este că “spitalele se vor afla în aceeași situație”. Edilul a cerut cărbune din rezerva de stat, care depinde de o ordonanță pe care numai un guvern cu puteri depline o poate emite.
Înțelegând frustrarea concitadinilor, Dominic Fritz și-a exprimat speranța că furnizarea agentului termic va fi reluată “cât mai repede posibil”.

De luna viitoare, gigacaloria se va scumpi cu 20% în București. Edilul general Nicușor Dan susține, însă, că Primăria va subvenționa în continuare prețul final, dar nu a precizat și cu cât anume. Consiliul General va decide cât din prețul gigacaloriei vor plăti bucureștenii din buzunar și cât va achita municipalitatea, sub formă de subvenție. La acest moment, potrivit celor mai recente date, din costul de 490 de lei al gigacaloriei, bucureștenii plătesc 163 de lei. Restul – adică peste 60% din preț – e subvenție de la Primăria Municipiului București. Nicușor Dan estimează că, în ceea ce privește furnizarea apei calde și a căldurii, situația va fi puțin mai bună decât iarna trecută, pentru că s-au făcut reparații. Așteptata lege care ar urma să compenseze facturile de la 1 noiembrie n-a mai ajuns, marți, la votul deputaților. Numărul amendamentelor este foarte mare, iar timpul s-a dovedit insuficient. Soarta proiectului ar putea tranșată miercuri.

Cu alte peste 500 de cazuri mortale raportate marți, România a depășit pragul a 45.000 de decese asociate Covid. Autoritățile au mai transferat în Polonia, aseară, alți 3 pacienți. Numărul total al bolnavilor Covid trimiși la tratament în afara granițelor a ajuns la 47. Spitalale rămân depășite de numărul mare de bolnavi.

Infecționiștii ieșeni suspectează apariția unei mutații a coronavirusului, mult mai agresivă, care ar explica degradarea extrem de rapidă a stării pacienților pe care îi îngrijesc. Câteva probe au fost trimise de la Iași la București pentru procedura secvențierii în laborator.

Aproape 17.000 de noi infecții cu SARS-CoV-2 au fost depistate la nivel național.

La nivel național, incidenţa infectărilor cu SARS-CoV-2 a trecut de 10 cazuri la mia de locuitori. În Capitală, în schimb, rata a scăzut uşor pentru a patra zi la rând, ajungând la 16,13 cazuri la mia de locuitori.

Campania de vaccinare turează motoarele după luni întregi de recul. 150.000 de doze de vaccin anti-Covid au fost administrate în decursul a 24 de ore, ceea ce reprezintă un record. Forțate de noile restricţii sau speriate de agresivitatea tulpinii delta, peste 110.000 de persoane au primit prima doză sau doza unică de la Johsons & Johnson. 6 milioane de români au la acest moment schema de vaccinare completă.

Dacă se păstrează o medie de 80.000 de persoane care se imunizează zilnic cu prima doză, până la finalul anului am putea atinge ținta vaccinală de 70%, spune Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale. Medicul militar a subliniat că, în ultima lună, s-au vaccinat peste un milion de români cu prima doză. Prea puțini însă sunt dintre cei cu vârste peste 60 de ani, iar Valeriu Gheorghiță a făcut apel la aceștia să asculte sfatul medicilor.

După succesul înregistrat de maratonul vaccinării desfășurat în weekend la București, autoritățile au decis ca, până la finalul anului, să fie organizate astfel de evenimente în Capitală în fiecare weekend. În cele 3 zile, au fost vaccinate aproape 34.000 persoane, aproape 3 sferturi dintrele ele cu prima doză.

În mediul rural, pe lângă echipele mobile trimise în comune și sate, ar urma să fie asigurat transportul cetățenilor spre cel mai apropiat centru de vaccinare.

Multe teste rapide pentru coronavirus dau rezultate fals-negative, a avertizat șeful campaniei de vaccinare anti-Covid. Potrivit medicului militar Valeriu Gheorghiță, explicația ar fi că acestea nu au suficientă validare din punct de vedere al sensibilității și al specificității metodei folosite. Un studiu realizat de MedLife a arătat că puțin peste jumătate din totalul persoanelor diagnosticate cu Covid prin testele RT-PCR își detectaseră anterior infecția şi prin teste rapide.

Obligativitatea certificatului sanitar pentru unii bugetari, între care angajații din spitale și centre sociale, a devenit prilej de scandal la Senat. Ședințele comisiilor juridică și de sănătate au fost întrerupte de aleșii AUR, care au vociferat îndelung. La orele serii, proiectul a fost adoptat. Miercuri este programat votul în plenul Senatului.

Potrivit legii, dacă nu prezintă dovada vaccinării sau a trecerii prin boală, testarea periodică se va face pe proprie cheltuială a angajatului.
În caz de refuz, contractul de muncă se suspendă, într-o primă etapă, timp de 30 de zile.

PSD a transmis că se opune inițiativei, întrucât – în plină criză medicală – România nu se poate lipsi de cadrele sanitare.

Ministrul Educației spune că elevii de gimnaziu vor recupera, la început de ianuarie, cele două săptămâni de vacanţă forțată din aceste zile. Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, după sărbătorile de iarnă, cursurile vor începe la 3 ianuarie. Invocând situația epidemiologică actuală, ministrul se declară totuși convins că nu se va pierde “nicio zi de școală nici din semestrul 1, nici din semestrul 2”.

Patriarhia Română s-a distanțat de un membru al său care propovăduiește false teorii. Duhovnicul Mănăstirii Durău susține că scopul vaccinurilor anti-Covid este să transforme oamenii în hibrizi și că un guvern mondial creat de extratereștri vrea să controleze omenirea. Protosinghelul Teodosie Paraschiv își vinde toate aceste cuvântări adunate într-un volum și un CD chiar la ușa bisericii, fără niciun bon fiscal, relatează Spotmedia.ro.

Deși capii Bisericii Ortodoxe îndeamnă credincioșii să asculte recomandările medicilor, Patriarhia întârzie totuși în a dicta sancțiuni pentru derapajele unor prelați.

De la izbucnirea pandemiei, mai mulți preoți au murit de Covid. Cel mai recent deces a fost cel al părintelui Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei.

Țările vecine României se confruntă și ele cu situații epidemiologice agravante. Ucraina a raportat, marți, un record negativ de peste 730 de decese. La o populație de 41 de milioane de locuitori, Ucraina a înregistrat aproape 65.000 de infecții fatale. La rândul său, Bulgaria a consemnat, marțo, aproape 250 de decese Covid. Cu o populaţie de 7 milioane de locuitori, țara de la sud de Dunăre a introdus obligativitatea certificatului sanitar pentru accesul în majoritatea locurilor publice închise. Noile restricţii au generat proteste. Bulgaria se pregătește de alegeri legislative anticipate, programate la 14 noiembrie.

Sezonul gripal ar putea pune o presiune suplimentară pe sistemele sanitare europene, au avertizat soecialiștii. Potrivit lor, ca și în cazul Covid, vaccinarea scade riscul unor forme grave de boală.

Polițiștii bucureșteni au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă și neglijență în servici, după ce mai mulți copii s-au intoxicat cu clor la antrenamente de înot la Clubul Sportiv Rapid. Cei 18 minori au vârste cuprinse între 3 și 10 ani. Unii dintre ei au avut nevoie de oxigen pe perioada spitalizării. Concentrația de clor din apa bazinului ar fi depășit de 6 ori limita normală, au scris colegii de la Gazeta Sporturilor, dar conducerea Clubului Rapid a neagat acest lucru.

—-

Jandarmeria Română face anchetă după ce 11 candidaţi la examen de admitere pentru școli militare au fost admişi cu punctaj maxim deşi iniţial lucrările lor fuseseră notate cu 2 şi 3. Polițistul Marian Godină a dezvăluit cazul pe blogul său personal.

Deputatul Ludovic Orban și-a oficializat, marți, anunțata retragere din grupul parlamentar PNL, urmând să activeze ca parlamentar neafiliat. Fostul premier se află în conflict cu noua conducere a partidului, în frunte cu Florin Cîțu.

Ajuns la vârsta pensionării, fratele lui Ludovic Orban, Leondard Orban, pleacă de la Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis i-a acceptat demisia și l-a decorat.

Actorul Papil Panduru a încetat din viaţă la vârsta de 87 de ani. Admiratorii care vor să îi aducă un ultim omagiu maestrului pot merge u la capela cimitirului Bellu. Înmormântarea este programată, de la ora 13:00, pe Aleea artiştilor, a anunţat Teatrul Mic. Papil Panduru a fost soţul regretatei regizoare Cătălina Buzoianu.

Un căutător de comori a găsit în comuna sibiană Roşia 50 de cartuşe neexplodate din cel de-Al Doilea Război Mondial. Bărbatul a cerut ajutorul unei echipe pirotehnice care a preluat muniţia pentru a o distruge, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu.

Trei urşi bruni de pe raza unor fonduri cinegetice din judeţul Harghita vor fi împuşcaţi, în baza unor ordine ale ministrului Mediului şi Pădurilor.  Acțiunile se vor realiza prin metoda ”la pândă”, după ce exemplarele vor fi identificate şi atent monitorizate.

Din aprilie 2022, Marea Britanie va majora salariul minim la 9,5 lire sterline pe oră. Șeful Finanţelor din guvernul de la Londra, Rishi Sunak, a declarat că măsura va fi un sprijin important pentru milioane de angajaţi cu salarii scăzute. Aflată în vigoare din aprilie, îngheţarea salariilor în sectorul public al Regatului va lua sfârşit anul viitor. După contracția de 10% din 2020, economia britanică ar urma să se redreseze semnificativ, grație relaxării restricţiilor după rapida campanie de vaccinare anti-Covid.

Prințesa Mako a Japoniei s-a căsătorit cu iubitul ei din facultate, Kei Komuro, pierzându-și astfel statutul regal, în conformitate cu legislația niponă. Prințesa a renunțat la ritualurile obișnuite ale unei nunți regale și a refuzat plata oferită femeilor din familia regală la plecarea lor din familie.  Cel mai probabil, cuplul se va muta în SUA, unde Kei Komuro lucrează ca avocat.

În optimile Cupei României, FC Argeș a învins Dinamo, scor 2-1, după un meci cu final de thriller. CSU Filiași a trecut, în mod surprinzător, de FC Hermannstadt. După loviturile de departajare, doljenii s-au impus cu 4-3. Chindia Târgovişte s-a calificat în sferturile după ce s-a impus la limită, scor 1-0, pe terenul Gaz Metan Mediaş. Miercuri, de la ora 18.00, se întâlnesc Minaur Baia Mare și Universitatea Craiova. Pentru acest meci, gazdele au apelat la o instalație mobilă de nocturnă.

La Transylvania Open, Irina Bara a învins-o pe Irina Begu, 7-6 (2), 0-6, 6-4. Partida a durat două ore și 27 de minute. Ambele jucătoare și-au împărțit momentele de dominare.

Într-un duel care a avut aceeași durată cu slovena Polona Hercog, Emma Raducanu a reuşit o victorie muncită, scor 4-6, 7-5, 6-1. În optimi, britanica va juca împotriva Anei Bogdan.

După un meci de aproape 3 ore, în care a salvat două mingi de meci și a revenit spectaculos, Jaqueline Cristian a trecut de slovena Kaja Juvan, scor 3-6, 7-6 (8), 7-6 (3).

Simona Halep debutează la Cluj, miercuri, într-un meci contra Gabrielei Ruse.

După Transylvania Open, Simona Halep va evolua și la turneul de la Linz, Austria, programat între 6 și 12 noiembrie. Sorana Cîrstea, Irina Begu și Gabriela Ruse vor lua și ele startul, alături de Emma Răducanu.

Pentru prima dată în ultimii 7 ani, Simona Halep a ratat prezența la Turneul Campioanelor. Sportiva admite că a avut un an greu, în care o accidentare la glenză a ținut-o pe tușă câteva luni, iar singurul său obiectiv a fost să se refacă.

Valorile termice diurne se vor situa în jurul celor normale pentru această dată. Cerul va fi variabil, cu înnorări în sud-estul şi sudul extrem al țării. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor situa între 11 şi 17 grade. Dimineața, pe arii restrânse, în zonele joase de relief, va fi ceață.

La București, vremea va fi apropiată de normalul termic specific acestei date. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în primele ore ale intervalului. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă va fi de 15…16 grade.

La munte, vremea va fi predominant frumoasă, dar rece, îndeosebi dimineața şi noaptea. Cerul va fi variabil, mai mult senin pe parcursul zilei. Vântul va sufla slab şi moderat. Pe alocuri, pe văi şi în depresiuni, va fi ceață.