Confidenţialitate

INFOMANIA • 24 iunie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În mai multe zone din țară, s-au dezlănțuit furtunile. O rupere de nori a inundat aproape 200 de case din două localități ale județului Bacău. La Galați, au căzut precipitații de 80 de litri pe metru pătrat și grindină de dimensiunile unui ou. Mai multe mașini au fost avariate și cartiere au fost inundate. Viiturile au afectat și nordul județului Harghita.

Alerta se menține în localitatea vrânceană Vadu Roșca, unde au fost amplasate panouri mobile de protecție după nivelurile istorice ale râului Putna. Pompierii au continuat să scoată apa din casele sinistraților din localitatea Biliești.

Guvernul ar urma să aprobe, în ședința de joi, ajutoarele de urgență pentru sinistrați. Valoarea totală a acestora se ridică la 5 milioane de lei. Ajutorul va fi cuprins între o mie și șase mii de lei.

După cel mai recent episod de inundații, tone de gunoaie și leșuri de animale plutesc în zona portului Galați. Apele Siretului au adunat tot ce a întâlnit în cale. Buștenii ajunși în Dunăre pun în pericol circulația navelor. Patronii de restaurante de pe faleza gălățeană a fluviului au termen o săptămână să ecologizeze zona.

Traseele turistice din Cheile Tișiței au fost închise în urma inundațiilor. Reprezentanții Salvamont Vrancea susțin că toate podețele din zonă au fost distruse de ape. Turiștii sunt sfătuiți să nu se aventureze pe munte pentru a nu se accidenta.

O masivă alunecare de teren s-a produs în județul Vâlcea. 4 case din comuna Roșiile sunt în pericol. 3 familii au fost evacuate, miercuri seară, de echipe ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

În contextul avertizărilor meteorologice de caniculă, autoritățile cer populației să evite deplasările la orele amiezii și să se hidrateze corespunzător, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În schimb, trebuie evitate alcoolul și băuturile cu conţinut ridicat de cofeină. Alimentația acestei perioade trebuie să includă, mai mult ca oricând, fructe şi legume proaspete. Un pahar de iaurt oferă aceeaşi hidratare ca unul de apă. Angajatorii sunt sfătuiți să reducă intensitatea activităţilor fizice, să asigure ventilaţia la locurile de muncă și perioadele de repaus în spații umbrite, și să le asigure apă angajaților. La rândul lor, autoritățile locale trebuie să amplaseze punctele de prim-ajutor şi de distribuţie a apei potabile.

Se fac anchete la școala din comuna ilfoveană Ciolpani. O elevă de 15 ani, aflată în stare avansată de ebrietate, a fost filmată și batjocorită de colegii de clasă. În telefoanele acestora, ar fi fost descoperite și imagini care o înfățișează pe adolescentă în ipostaze indecente. Profesorii nu au intervenit, iar conducerea școlii ar fi încercat să mușamalizeze cazul. Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat, aseară, că directorul unității de învățământ și-a dat demisia.

Opoziția politică și-a prezentat moțiunea de cenzură împotriva guvernului de coaliție, la 6 luni de mandat. Documentul este semnat de aproape 160 de deputaţi şi senatori social-democrați. PSD consideră că actuala guvernare este „un dezastru pentru români”. Moțiunea de cenzură va fi dezbătută și supusă votului marțea viitoare, în ședință de plen reunit.
Pentru a evita eventuale trădări, liberalii au hotărât să participe la ședință, dar să se abțină de la vot.

Comisia de la Veneția a cerut Parlamentului de la București explicații despre revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului. Guvernanții au invocat imixtiuni politice în activitatea acesteia. PSD a reclamat revocarea la Curtea Constituțională și forurilor europene. Scrisoarea Comisiei de la Veneția a apărut în spațiul public pe când comisiile juridice din Senat și Cameră îl audiau pe Gyula Fabian, candidatul coaliției pentru postul vacant de Avocat al Poporului. Presa a relatat că fostul procuror a ieșit din magistratură pe când avea 49 de ani și primește lunar o pensie de peste 10.000 de lei.

Un proiect de lege inițiat de USR PLUS propune ca persoanele cu handicap, care nu pot urma programe de recuperare, să nu mai fie nevoite să se prezinte la reevaluările periodice. Comisia în cauză va acorde un termen permanent de valabilitate a certificatului care atestă afecţiunea.

Guvernatorul Băncii Naționale solicită ca membrii Consiliului de Administrației al instituției să fie exceptați de la regula care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar. Proiectul a fost adoptat recent de Guvern și se află în dezbaterea Parlamentului. Mugur Isărescu vrea ca el și colegii săi din BNR să își poată desfăşura activitatea şi după vârsta de 70 de ani.

Rămâne necunoscută cauza incendiului care a izbucnit într-un cabinet din vecinătatea secției de Terapie Intensivă a Spitalului de Pediatrie din Iași. În ultimele luni, unitatea sanitară a primit mai multe amenzi și avertisemnte de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Instalația electrică este veche de câteva decenii. Spitalul ieșean se află în renovare de doi ani. Unele materiale de construcție blocau, în seara incendiului, accesul în spital.

Populară destinație de vacanță pe timp de vară, Grecia renunţă, începând de joi, la purtarea obligatorie a măştii în exterior. Excepție vor face zonele aglomerate. Valul de căldură face dificilă purtarea protecţiei faciale. De luni, statul elen elimină şi interdicţia de circulaţie pe timp de noapte, ca urmare a ameliorării situaţiei epidemiologice. Vaccinarea avansează lent în Grecia. Doar 3 din 10 persoane s-au imunizat cu schema completă.

Israelul amână, în schimb, redeschiderea graniţelor până în luna august. Statul evreu a raportat două focare cu varianta Delta a coronavirusului. Autoritățile israeliene iau în calcul reinstituirea portului măștii de protecție în spații deschise dacă situația epidemiologică o va impune.

Tribunalul Penal din Bruxelles a condamnat la un an de închisoare un bărbat, care a încercat să decoleze din capitala belgiană cu un test Covid falsificat. Este prima sentinţă într-un asemenea proces dată de justiția din această țară. Autorităţile belgiene au anunţat, în aprilie, că vor sancţiona foarte strict astfel de infracţiuni.

CFR Călători lansează, joi, o aplicație mobilă pentru vânzarea de bilete. Pentru început, aceasta va fi disponibilă pentru dispozitivele cu sistem de operare Android. Potrivit companiei feroviare, aplicația va fi îmbunătățită în funcție de recomandările clienților.

Moscova și Londra își mențin propriile versiuni ale celor întâmplate, miercuri, în Marea Neagră. Rusia a susținut că forțele sale navale au deschis focul asupra unui distrugător britanic în apropiere de portul Sevastopol. Londra a negat scenariul, susținând că vasul său de luptă s-a aflat în apele teritoriale ucrainene. În Marea Neagră, pe lângă distrugătorul britanic, la momentul actual se mai află unul american și o fregată olandeză. Relaţiile dintre Rusia şi aliații NATO sunt tensionate din cauza anexării Crimeii în 2014 și a activităţilor militare în estul separatist al Ucrainei.

7 mitropoliţi ai Bisericii Ortodoxe a Greciei au fost răniţi la Atena, aseară, într-un atac cu vitriol. 3 dintre aceştia au fost spitalizaţi, alături de un poliţist aflat la fața locului. Victimele au suferit arsuri la nivelul feței. Suspectul este un preot, audiat în cadrul unor proceduri disciplinare şi care riscă să fie expulzat din rândul clerului ortodox, acuzat fiind de implicare în traficul de droguri.

Franța s-a alăturat țărilor europene cu planuri de redresare economică validate de Comisia Europeană. Aflată la Paris miercuri, șefa executivului comunitar, Ursula von Der Leyen, a lăudat strategia guvernului francez, a cărei valoare se ridică la 100 de miliarde de euro. Uniunea Europeană a convenit să injecteze 750 de miliarde de euro în economiile membre pentru a depăși actuala criză post-pandemică.

Autorităţile din Africa de Sud au infirmat veridicitatea poveștii că o femeie a născut, recent, 10 bebeluși. O anchetă realizată în provincia Gauteng a stabilit că tânăra de 37 de ani nici măcar nu a fost însărcinată. În prezent, aceasta primește tratament psihiatric. Rămâne neclar cum știrea falsă s-a răspândit rapid și a fost preluată de redacțiile din întreaga lume.

Peste 23.000 de persoane şi-au depus candidaturile pentru a deveni unul dintre viitorii astronauţi ai Agenţiei Spaţiale Europene. La finalul unui îndelungat proces de selecţie în şase etape, vor fi aleși cel mult 6 candidați. Următoarea probă eliminatorie este cea psihologică. Numărul mare de CV-uri depuse confirmă interesul pentru meserii ale viitorului, precum cea de explorator al spațiului cosmic.

Cu o lună înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, organizatorii japonezi au anunțat noile reguli, foarte stricte, pentru spectatori. La intrarea pe stadion, temperatura corporală nu poate depăși 37,5 grade la două controale diferite. Odată ajunşi în tribune, aceștia vor putea aplauda, dar nu vor avea dreptul să îi aclame pe sportivi sau “să intre în contact direct cu alţi spectatori”, fiind sfătuiţi să se întoarcă direct acasă după ce asistă la întrecere. De asemenea, li se va interzice să le solicite sportivilor autografe.

Germania s-a calificat în optimile Europeanului de Fotbal după remiza, 2-2, cu Ungaria, aceasta din urmă fiind eliminată de la turneul final. Cu același scor s-a încheiat duelul dintre Franța și Portugalia. Campioana mondială va veni la București, în prima zi a săptămânii viitoare, pentru a juca împotriva Elveției. UEFA a pus în vânzare biletele pentru confruntarea de luni. Cel mai ieftin tichet costă 20 de euro, iar cel mai scump poate fi achiziționat cu 125 de euro.

Spania a reușit, miercuri seară, cea mai categorică victorie a actualei ediții, 5-0 contra Slovaciei, ibericii calificându-se în optimi, unde îi vor întâlni pe croați. Suedia a câştigat Grupa E după ce a învins Polonia cu 3-2.

Noul stadion din Ghencea va fi inaugurat la 7 iulie, cu meciul Steaua – OFK Belgrad, fostă campioană în fotbalul iugoslav. Clubul Sportiv al Armatei precizează că momentul va fi un arc peste timp. Cele două echipe s-au mai întâlnit în primăvara anului 1974, când și-a deschis porțile vechea arenă a Stelei.

În țară și în străinătate, sunt programate evenimente de Ziua Universală a iei. Parte a patrimoniului naţional, cămaşa portului popular a devenit, în ultimii ani, un adevărat brand de ţară.

Europa FM este singurul radio privat ce figurează în clasamentul brandurilor media în care oamenii au cea mai mare încredere, arată studiul Digital News Report, realizat de Institutul Reuters și de Universitatea Oxford. Postul nostru are o cotă de încredere de 72%, la egalitate cu postul public de radio și la mică distanță de primele două clasate, Pro Tv și Digi 24. Sondajul a relevat că, în pandemie, a crescut interesul oamenilor față de știrile verificate în redacții de jurnaliști, așa cum este cea a noastră.

Valul de cãldurã va cuprinde întreaga ţarã, iar în jumãtatea vesticã, disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat (ITU peste 80 de unitãţi) şi va fi caniculã. În aceste zone valorile termice diurne se vor situa între 35 şi 41 de grade, astfel cã în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sãlaj şi Maramureş se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. În restul teritoriului vremea va fi cãlduroasã, pe arii restrânse canicularã, iar disconfortul termic ridicat mai ales dupã-amiaza, când se vor înregistra maxime termice cuprinse între 30 şi 35 de grade, cu valori uşor mai scãzute pe litoral unde vor fi 26…28 de grade. Cerul va fi variabil spre mai mult senin în prima parte a zilei, apoi instabilitatea atmosfericã va deveni pronunţatã, iar dupã-amiaza şi seara, în zonele montane, în regiunile sud-estice şi pe arii mai restrânse în rest, vor fi înnorãri accentuate, frecvente descãrcãri electrice, averse torenţiale, grindinã şi vijelii.

La București, disconfortul termic se va accentua (indicele temperaturã umezealã va depãşi pragul critic de 80 de unitãţi) şi va fi caniculã. Cerul va fi variabil, dar dupã-amiaza şi seara probabilitatea pentru averse, posibil torenţiale, descãrcãri electrice, intensificãri ale vântului şi grindinã se va menţine ridicatã. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 34 de grade.

La munte, vremea va fi deosebit de caldã iar disconfortul termic va creşte mai ales în timpul dupã-amiezii. Cerul va fi variabil spre mai mult senin în prima parte a zilei, apoi instabilitatea atmosfericã va deveni pronunţatã, iar dupã-amiaza şi în prima parte a nopţii, în Carpaţii Orientali şi estul Carpaţilor Meridionali şi pe arii mai restrânse în restul masivelor, vor fi înnorãri accentuate, frecvente descãrcãri electrice, averse torenţiale, grindinã şi vijelii. Valorile termice vor fi mai ridicate faţã de intervalul precedent.

Pe litoral, vremea se va încãlzi iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperaturã-umezealã (ITU) va atinge şi depãşi, izolat, pragul critic de 80 de unitãţi. Cerul va avea înnorãri temporare, mai ales dupã-amiaza şi seara, când, trecãtor, se vor semnala averse torenţiale, frecvente descãrcãri electrice, vijelii şi izolat grindinã. Temperaturile maxime se vor încadra între 26 şi 28 de grade, iar cele minime vor fi între 21 şi 22 de grade.
Temperatura apei mãrii va avea valori de 20…22 grade.