Confidenţialitate

INFOMANIA • 12 mai 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • România a revenit în scenariul verde. În toate județele țării, incidența infecțiilor cu SARS-C0V-2 a scăzut sub nivelul de 1,5 cazuri la mia de locuitori. Dacă trendul descendent se menține în Capitală, noi relaxări sunt posibile. Totuși, cel mai probabil, interdicția de circulație pe timp de noapte va fi menținută. Bilanțul zilnic al deceselor asociate Covid a urcat peste pragul de 100, fiind raportate alte aproape 1.200 de noi contaminări. Puțin peste 900 de pacienți sunt la Terapie Intensivă, cel mai scăzut număr de la începutul lunii noiembrie.
  • Ritmul vaccinărilor zilnice s-a mențint peste pragul a 100.000 de doze administrate. Capitala și județe precum Cluj, Brașov, Sibiu sau Timiș sunt campioane. La momentul actual, în România 3,7 milioane de persoane au primit cel puțin cu prima doză de ser anti-Covid. Campania de imunizare a influențat actuala situație epidemiologică, consideră premierul. Florin Cîțu dă asigurări că unele restricții vor fi relaxate de la 1 iunie, chiar dacă nu va fi atinsă până atunci ținta de 5 milioane de persoane imunizate. Șeful executivului susține că prioritară este relansarea economiei, puternic afectată de pandemie.
  • Patronatele din industria ospitalităţii cred că, de luna viitoare, nu ar trebui să mai existe restricţii în activitatea restaurantelor. 80% din angajații acestui sector sunt vaccinați. Organizaţia Hora a întocmit un ghid cu măsurile despre igienă care se impun, alături de regândirea interioarelor astfel încât clienții să se simtă în siguranță.
  • Șeful Consiliului de Combatare a Discriminării a comentat, la Europa FM, intenția autorităților de a acorda bonusuri persoanelor vaccinate. “E tratament diferențiat, dar nu discriminare”, consideră Csaba Asztalos.
  • Opoziția a protestat în legislativ, în zadar, în încercarea de a forța partidele din coaliția guvernământ să accepte înființarea comisiei speciale de anchetă a pandemiei. Parlamentarii social-democrați spun că cifrele ar fi fost măsluite de autorități în funcție de interesul politic.
  • Pe măsură ce campaniile de vaccinare capătă avânt, iar numărul îmbolnăvirilor scade, tot mai multe ţări europene relaxează restricţiile. În Franța, cazurile de coronavirus au coborât la cel mai scăzut nivel din ultimul an. Experții în sănătate fac, totuși, apel la prudență.
  • Vicepremierul Dan Barna a anunțat că se va retrage dacă va începe o anchetă penală împotriva sa. Departamentul de luptă antifraudă din cadrul Guvernului (DLAF) a sesizat Direcția Anticorupție (DNA) despre unele proiecte cu fonduri europene, în care a fost implicat, în calitate de expert, și liderul USR PLUS.
  • Procurorii anticorupție anchetează uciderea, luna trecută, a unui exemplar de urs brun în rezervația Oituz-Ojdula. Anchetatorii vor să stabilească dacă funcţionarul care a emis derogarea de împușcare ar fi abuzat de funcție, obţinând foloase necuvenite. Procurorii DNA strâng primele probe pentru a stabili dacă fapta intră sau nu sub incidenţă penală. Un alt dosar pentru braconaj a fost deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc. Ministerul Mediului vrea să o bază de date online cu zonele frecventate de urşi. La sesizarea mai multor organizații ecologiste, cazul ursului Arthur, vânat de prinţul de Liechtenstein, se află și în analiza comisarului european pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius.
  • Conducerile radioului și televiziunii publice au fost destituite. Georgică Severin și Doina Gradea și-au pierdut funcțiile. Plenul Parlamentului a respins rapoartele de activitate ale celor două instituții. În urmă cu 6 ani, șefa interimară a TVR, Ramona Săseanu, propusă de PNL, a realizat un interviu cu o așa-zisă vrăjitoare, cercetată ulterior pentru înșelăciune.
  • Un băiat care se afla la pescuit pe o baltă din satul prahovean Tătărani s-a electrocutat după ce a atins fire de tensiune. În vârstă de 13 ani, minorul a fost spitalizat cu arsuri pe aproape jumătate din suprafața corpului.
  • Legiștii au stabilit că un copil de doi ani a fost ucis în bătaie, luna trecută, de propria mamă în orașul buzoian Pogoanele. În timpul audierilor, femeia a susținut iniţial că micuțul în vârstă de doi ani ar fi căzut din pat. Procurorii au solicitat o expertiză psihiatrică. Organizația Salvați Copiii susține că se impun mai multe anchete sociale pentru a descoperi din timp astfel de abuzuri.
  • Elevii de clasa VI-a încep, miercuri, Evaluarea Națională. Testările se susțin cu prezență fizică la clasă. Peste 180.000 de școlari sunt așteptați la examene. Vor urma evaluările pentru clasele a IV-a și a II-a.
  • Programul Rabla pentru electrocasnice va lua startul vineri, cu etapa de înscriere. Din 21 mai, beneficiarii vor putea începe achiziţia de aparatură nouă în schimbul predării celei vechi. Bugetul față de ediția anterioară a fost dublat, ajungând la 75 de milioane de lei.
  • Plenul Camerei Deputaţilor a respins, în şedinţă secretă, contestaţia depusă de Dan Tanasă față de sancțiunea discipinară primită. Parlamentarul AUR a înjurat colegi de la USR și a fost la un pas să sară la bătaie.
  • Moscova a decis să expulzeze un adjunct al ataşatului militar român, ca răspuns la decizia anterioară a Bucureștiului de a declara indezirabil un diplomat rus. Alte şapte state ale fostului bloc sovietic, din centrul şi estul Europei, toate membre ale Uniunii Europene sau NATO, au expulzat diplomaţi ruşi în ultimele săptămâni.
  • Este zi de doliu naţional în Republica rusă Tatarstan, după atacul armat produs la o şcoală din capitala Kazan. 7 copii și doi adulți au fost împușcați mortal. Alte 20 de persone au fost rănite. Unii dintre supraviețuitori sunt spitalizați în stare gravă. Autorul atacului este un fost elev al şcolii respective. Motivația gestului său criminal este anchetată. Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut înăsprirea legislaţiei privind comercializarea armelor de foc.
  • Prin vocea premierului Benjamin Netanyahu, Israelul a anunțat că îşi va intensifica atacurile împotriva țintelor Hamas din Fâșia Gaza. Tiruri de rachete trase de militanți ai grupării islamiste palestiniene au ucis 3 persoane în sudul statului evreu. Traficul pe aeroportul Ben Gurion a fost suspendat. A fost decratată stare de urgenţă în oraşul Lod, devenit scenă a unor revolte ale minorităţii arabe. În Fâşia Gaza, loviturile aviației israeliene au omorât cel puțin 35 de persoane. Mai mulți copii se numără printre cele mai recente victime. Apelurile făcute de comunitatea internaţională pentru încetarea violenţelor în Orientul Mijlociu sunt deocamdate ignorate. O nouă reuniune a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite este programată miercuri.
  • Preţurile la care se închiriază tancurile petroliere au crescut vertiginos în Statele Unite. Companiile de rafinare se grăbesc să găsească nave pe care să îşi depoziteze combustibilul pe care altfel nu au unde să îl trimită din cauza unui atac cibernetic care a paralizat cel mai mare oleoduct de dincolo de Atlantic.
  • Astra este prima finalistă a Cupei României la fotbal. Echipa din Giurgiu a învins Dinamo, scor 5-4 după executarea loviturilor de departajare. În cealaltă semifinală, miercuri se întâlnesc Viitorul Pandurii Târgu Jiu și Universitatea Craiova. În tur, oltenii s-au impus cu 3-0. Finala Cupei României se va disputa pe 22 mai, la Ploiești.
  • Simona Halep (3 WTA) debutează la turneul de tenis de la Italia, având-o ca adversară pe nemțoaica Angelique Kerber (28 WTA) în turul al doilea al competiției de categorie WTA 1000 de la Roma. Confruntarea este programată după ora 19.00. Simona Halep conduce cu 5-4 în întâlnirile directe din circuit.
  • An de an, la 12 mai, celebrăm munca asistenţilor medicali, al căror rol sistemul sanitar primar şi în spitale este major, mai ales în crize sanitare, precum cea de coronavirus pe care o traversăm. La această dată în 1820, se năştea britanica Florence Nightingale, cea care a pus bazele asistenţei medicale moderne.
  • Vremea va deveni în general instabilă. Cerul va avea înnorări temporare, mai accentuate spre seară şi va ploua local în estul ţării şi pe arii mai restrânse îndeosebi la munte şi în sud-vest. Vor fi mai averse, posibil torenţiale, însoţite de descărcări electrice, iar cantităţile de apă vor depăși izolat 10/15 l/mp. Pe spaţii mici vor fi căderi de grindină. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte, în est şi în sud-vest şi pe arii restrânse în rest. Temperaturile maxime, în scădere în cea mai mare parte a teritoriului, se vor încadra, în general, între 16 şi 26 de grade, cu cele mai ridicate valori în nord-vest. Vremea va deveni instabilă și la București. Cerul va fi variabil, cu înnorări accentuate seara, când probabilitatea pentru averse în general slabe cantitativ şi descărcãri electrice va fi în creştere. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 25 de grade.