Începe TIFF 2018: „Drum cu prioritate” se mută la Cluj. Mihai Chirilov dezvăluie, în exclusivitate, ce va fi la TIFF 2018 – VIDEO

Plecarea la război a unui tânăr israelian – și consecințele asupra familiei sale – constituie intriga unui foarte controversat film care deschide Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România.

„Foxtrot” e titlul filmului, a fost deja garnisit cu mai multe premii, dar s-a ales și cu un boicot din partea oficialităților israeliene.

Inspirat dintr-o întâmplare din viața regizorului Samuel Maoz, acest lungmetraj a fost acuzat de lipsă de patriotism.

Mulți demnitari au încercat să-l discrediteze cu orice ocazie.

Criticii nu s-au lăsat însă impresionați, filmul fiind considerat unul dintre cele mai bune ale ultimului an.

”Foxtrot”rulează la Cluj în prezența regizorului, dar și (din public) a lui Teodor Tiță și Filip Standavid.

De altfel, mai toată echipa Drumului cu prioritate e deja la Cluj-Napoca și o să ne țină la curent cu mersul festivalului.

Teodor Tiță și Filip Standavid au stat de vorbă cu directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, despre spectacolul de deschidere, dar și despre filmele din mai multe secțiuni deja binecunoscute publicului clujean.

Doi români în competiție

Două filme românești sunt incluse în competiția internațională pentru Trofeul Transilvania anul acesta.

Ele vor fi prezentate la Cluj în premieră națională.

Marele câștigător al Ursului de Aur la Berlin, „Nu mă atinge-mă” (Touch Me Not) este debutul în lungmetraj al regizoarei Adina Pintilie.

O explorare șocantă a ideii de intimitate și a nevoii umane de contact autentic, filmul testează granița dintre ficțiune, documentar și artă vizuală.

Andrei Crețulescu, în schimb, livrează în Charleston” un cocktail pop condimentat cu umor negru și melodramă, care s-a bucurat de o premieră mondială în competiția oficială de la Locarno.

Printre surprizele acestei ediții se numără cinci premiere absolute, unele dintre acestea semnate de regizori debutanți.

Pentru prima oară la TIFF, Bogdan Theodor Olteanu intră în competiție cu primul său lungmetraj.

Silvana Mihai, una dintre actrițele remarcate la Cluj în programul 10 pentru FILM, interpretează rolul principal din extrem de curajosul Cîteva conversații despre o fată foarte înaltă.

Actorul Vlad Zamfirescu debutează în regie cu o poveste dinamică despre un triunghi sentimental și adevăruri incomode, scrisă de Alexandru Popa.

„Secretul fericirii”  este o comedie cinică plină de răsturnări de situație.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS