Începe TIFF 2017. Mihai Chirilov: “Îmi asum riscul ca filmele să divizeze publicul” – VIDEO

Vinerea aceasta începe la Cluj Festivalul de Film Transilvania.

TIFF a ajuns la cea de-a 16-a ediție și continuă să țină pasul cu timpurile – pentru prima dată în istoria sa, festivalul include o secțiune de realitate virtuală.

În formatul obișnuit rulează mai bine de 240 de filme.

Deschiderea oficială este o comedie balcanică – Regele Belgiei – monarhul din titlu află, la Istanbul, că țara i s-a scindat și încearcă să revină acasă.

Recurge la un tertip care ține, cumva, de filmele cu Stan și Bran: tot anturajul lui se deghizează în femei, coristele unui grup folk bulgăresc, și de-aici începe o întreagă Odisee – la pas, cu autobuzul, cu căruța. E e un prilej foarte bun pentru o ciocnire a civilizațiilor – între Est și Vest, între valorile Estului și valorile Vestului.

Ele pot fi, într-adevăr, contondente, dar cred că meritul regizorului și al poveștii este că le împachetează într-o formă foarte tandră”, a spus, într-un interviu la Europa FM, Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.

Secțiunile consacrate ale TIFF-ului aduc la Cluj lungmetraje premiate în marile festivaluri ale lumii, documentare, dar și filme radicale și cu potențial de controversă – cele mai multe din competiția oficială a acestui an fac parte din ultima categorie.

Îmi asum riscul ca aceste filme să divizeze publicul. Mi se pare că din ce în ce mai mulți cineaști, astăzi, riscă pentru a-și face vocile auzite. Sigur, cei care o fac la modul găunos nu mă interesează, dar mi se pare că majoritatea filmelor care merg pe muchie de cuțit au ceva de spus, dincolo de șocul pe care îl vor trăi foratre mulți dintre spectatori”, a explicat Mihai Chirilov.

Premiați pentru întreaga activitate vor fi, anul acesta, actorul francez Alain Delon și românca Tora Vasilescu – în onoarea sa va fi proiectat (în versiunea restaurată) filmul De ce trag clopotele, Mitică?, de Lucian Pintilie, inspirat de proza lui Caragiale.

“Este alegerea potrivită pentru a omagia o actriță pe care eu o văd foarte vulcanică, pe Tora Vasilescu: dacă ar fi să izolez o trăsătură a personalității ei cinematografice, aceasta ar fi aceea. Sigur, a putut fi și tandră, a putut fi și romantică, dar pentru mine este vulcanică: în momentul în care apare într-un film, <<bubuie>> filmul”, a mai declarat Mihai Chirilov la Europa FM.

Ediția din acest an a TIFF-ului se încheie duminica viitoare, pe 11 iunie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS