Confidenţialitate

Încep programările pentru vaccinarea anti-COVID cu vaccinul AstraZeneca

În campania națională de vaccinare anti-COVID, încep programările pentru imunizarea cu al treilea vaccin aprobat de Uniunea Europeană, cel dezvoltat de experții Universității Oxford pentru compania AstraZeneca.

200.000 de noi locuri vor fi disponibile în platforma online pentru actuala etapă, a doua.

Vaccinul AstraZeneca poate fi administrat persoanelor cu vârste între 18 și 55 de ani, întrucât nu a fost testat suficient pe seniori.

Prioritate vor avea în continuare persoanele cu boli cronice.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, susține că vaccinul AstraZeneca protejează față de formele severe ale bolii și scade foarte mult rata de transmitere a virusului în comunitate.

„Referitor la protecția practică, în studiile derulate de compania AstraZeneca nu au fost înregistrate cazuri de forme severe de boala sau internări la pacienții vaccinați, deci acest vaccin protejează față de formele severe de boală.

Din acest punct de vedere trebuie să interpretăm corect. Dacă la nivel individual eu nu ajung să fac o formă gravă și să mă internez, este un lucru foarte important din punct de vedere al riscului individual. Rata de eficacitate a vaccinului antigripal este între 40 și 60%”, a declarat Gheorghiță, marți, în timpul unei conferințe de presă.