Confidenţialitate

Nobel 2022: Zelenski, printre favoriți la obținerea distincției pentru Pace

Săptămâna prestigioaselor Premii Nobel începe luni, la Stockholm, cu distincția pentru pentru Medicină. În zilele următoare, vom cunoaște laureații pentru Fizică, Chimie, Literatură și Pace. 

Premiul Nobel pentru Pace din acest an ar putea condamna războiul din Ucraina prin recunoaşterea meritelor unor oponenţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, ale voluntarilor care au ajutat civili sau ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care este considerat unul dintre favoriţi, relatează agenţia Reuters.

Sau, ar putea evidenţia schimbările climatice şi ar putea recompensa o militantă pentru mediu ca Greta Thunberg, ori ar putea fi o surpriză totală, aşa cum a mai făcut înainte Comitetul Norvegian pentru Nobel, observă jurnaliștii agenției.

Ziarul Kiev Independent şi Zelenski sunt în prezent cotaţi ca favoriţi pentru a deveni laureaţi ai Premiului Nobel pentru Pace pe 7 octombrie, potrivit caselor de pariuri, alăturându-se unor nume ca Nelson Mandela, Jimmy Carter, Mihail Gorbaciov şi Andrei Saharov.

Unele voci susțin că favoriți sunt și personalităţi din opoziţie din ţările vecine precum Svetlana Tihanovskaia din Belarus şi rusul Aleksei Navalnîi, în prezent în închisoare. „Amândoi au criticat acţiunile Rusiei din Ucraina şi ambii sunt puternici susţinători ai democraţiei.”

Anul trecut, jurnaliştii Maria Ressa şi Dmitri Muratov, care au înfruntat mânia autorităţilor din Filipine şi Rusia pentru a dezvălui corupţia şi abuzurile conducerii, au câştigat amândoi premiul pentru Pace, în semn de susţinere a libertăţii de exprimare, aflată în pericol în întreaga lume.

Citește și: Tom Hanks va lansa un roman

Foto: Shutterstock