Confidenţialitate

Incident de la Spitalul de copii din Timișoara: Alarmă falsă / Video

Alarmă falsă. Aceasta a fost concluzia pompierilor militari după intervenția din această dimineață de la spitalul de copii din Timișoara.

Degajarea de fum a fost de fapt o evacuare de heliu de la instalația de răcire a unui aparat RMN.

Planul roșu a fost ridicat după jumătate de oră de la apelul dat către numărul unic de urgență 112.

Toate explicațiile vin de la corespondentul Europa FM Dan Turcu:

După ce au verificat încăperea în care se găsește aparatul RMN, pompierii militari au stabilit că nu este vorba de vreun focar ascuns care să fi dus la o degajare de fum.

Împreună cu reprezentanții unității sanitare au descoperit că a fost o setare greșită a aparatului. Mihai Gafencu, purtător de cuvânt Spitalul de Copii Louis Turcanu Timișoara.

„ Un nou aparat RMN a avut o setare care a constatat că trebuie evacuat heliu. Țeavă de evacuare era în dreptul unor orificii de aerisire a secției. Prezenta heliului arata că un abur, mirosea și puțin a ars, ne-am alertat. Am evacuat 4 copii de pe Terapie Intensiva, secția de deasupra, acum i-am pus înapoi, alaturi de alti 3 de la secția vecină.”

Aparatul de la parterul clădirii este nou, este încă în perioada de probe, iar reprezentanții unității sanitare spun că nu stiu că ar fi putut exista o asemenea degajare de heliu.

Vă reamintesc că, în aceasta dimineață, a fost activat planul roșu după ce la 112 s-a anunțat că o încăpere de la parterul clădiri este inundată de fum. Imediat mai multe autospeciale de intervenție ale pompierilor militari dar și mai multe ambulante SMURD au fost trimise la fața locului. În total, vorbim de 5 mașini de pompieri și 4 ambulante dintre care 2 de victime multiple. A fost pentru a doua oară în mai puțin de 3 luni de când un eveniment asemănător a avut loc tot la spitalul de copii din Timișoara.
În luna septembrie, o defecțiune a unui aparat de filtrat aerul din cadrul secție de transplant medular a dus la aprinderea unor cabluri urmata de o degajare o mare de fum.
Atunci, aproape 100 de copii și adulți au fost evacuați, niciunul însă nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.