Incendiul de la Notre-Dame: cât câștigă cei care fac donații pentru reconstrucție?

Valul masiv de donaţii pentru reconstruirea catedralei pariziene Notre-Dame a provocat o dezbatere aprinsă în Franţa.

Mai multe personalități publice reclamă ceea ce numesc “o generozitate selectivă”, într-o ţară zguduită de mai multe luni de criza Vestelor Galbene.

Bunele intenții ale miliardarilor care-au promis să strîngă bani pentru reconstrucție sînt și ele puse la îndoială – astfel de donații atrag deduceri semnificative.

Dacă sînt capabili să doneze zeci de milioane pentru reconstruirea Notre-Dame, să înceteze să ne spună că nu sunt bani pentru nevoile sociale”, a spus unul dintre liderii de sindicat din Franța.

O reprezentantă a Vestelor Galbene a adăugat, la rîndul său, că donațiile pentru catedrală sînt bine-venite.

Și mai lăudabilă ar fi, în opinia sa, plata completă și la timp a obligațiilor fiscale.

Cei mai bogați oameni și cele mai mari companii din Franța s-au grăbit să anunțe că au strîns în jur de 700 de milioane de euro pentru refacerea Notre-Dame.

Printre firmele donatoare se numără grupul petrolier Total și compania L’Oréal.

De fapt, generozitatea lor e parțial susținută din fonduri publice, căci firmele care investesc în cultură pot deduce 60% din aceste cheltuieli.

Anul trecut, pentru prima dată într-un deceniu, au scăzut donațiile pentru asociațiile caritabile  din Franța – acestea spun că printre cauze s-ar număra majorarea unor contribuții plătite de pensionari și eliminarea impozitului pe avere.

Chiar în seara incendiului de la Notre-Dame, preşedintele Emmanuel Macron urma să facă o serie de anunţuri privind revendicările Vestelor Galbene.

Discursul său a fost amînat pînă la o dată neprecizată.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS