Incendiile din Amazon: cînd vor deveni schimbările climatice ireversibile? – AUDIO

Ministrul Mediului din Brazilia, Ricardo Salles, a fost huiduit în cursul unei dezbateri pe tema schimbărilor climatice și a incendiilor în creștere din Amazon.

S-a întîmplat în momentul în care el fusese invitat să rostească o alocuțiune.

Președintele extremist al Braziliei, Jair Bolsonaro, a spus de curînd că focurile izbucnite în Amazon fac obiectul mai multor investigații.

El a adăugat, însă, că Guvernul nu are destule resurse pentru a combate fenomenul.

Apoi, el a dat vina pentru cele întîmplate – fără să ofere vreo dovadă – pe organizațiile neguvernamentale de protecție a mediului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Incendiile din Amazon – împreună cu cele, devastatoare, din Siberia sau din Grecia și Spania – au redeschis o dezbatere evitată de numeroase Guverne ori foruri internaționale:  exploatarea industrială a resurselor naturale amenință să facă schimbările climatice ireversibile.

Numai în cazul Braziliei, numărul incendiilor de pădure a sporit cu 83% de la începutul acestui an, din cauza defrişărilor şi a secetei.

Între ianuarie şi august 2019, în Brazilia s-au înregistrat peste 72,800 de incendii, faţă de aproape 40,000 pe întreg parcursul anului trecut.

Datele au fost făcute publice de Institutul Naţional de Cercetare Spaţială, care utilizează date din satelit actualizate în timp real.

Astfel, creşterea numărului de incendii de pădure are loc după doi ani consecutivi de declin şi este cea mai importantă din 2013 încoace.

Cele mai numeroase incendii au fost înregistrate în statele ocupate total sau parţial de pădurea amazoniană.

Cel mai afectat stat este Mato Grosso, cu peste 13,600 de incendii: o creştere cu 87% faţă de 2018.

Incendiile din Amazonia sunt provocate în special de defrişări prin ardere, utilizate pentru a transforma zone împădurite în zone agricole şi de creştere a animalelor.

În America de Sud, Brazilia este ţara cel mai grav afectată de incendiile de pădure în 2019, urmată de Venezuela şi de Bolivia.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS