Încă o dispută între Cotroceni și Palatul Victoria

Șeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, afirmă că a decis să nu mai meargă la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku pentru că toţi liderii din Uniunea Europeană sunt reprezentaţi la un nivel foarte redus.

Prezenţa premierului Victor Ponta la ceremonie este, în opinia sa, o greşeală.

“Sunt anumite lucruri pe care trebuie să le luăm în considerare când dăm curs unor asemenea invitaţii”, a spus Dan Mihalache, care a adăugat că Președinția nu a fost informată oficial că premierul Ponta avea să meargă în Baku.

El a amintit și de ceea ce numește “problemele din Azerbaidjan leagate de respectarea drepturilor omului”, care i-ar fi făcut pe majoritatea liderilor europeni să evite ceremonia organizată în fosta republică sovietică.

Președintele Ilham Aliev e acuzat, între altele, că își elimină adversarii politici, că tolerează corupția din instituțiile de stat și că nesocotește libertatea presei.

În preajma lui Putin

Într-o fotografie transmisă de presă din tribuna oficială, Victor Ponta apare în spatele preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Europene.

Printre liderii prezenți s-au mai aflat președintele extrem de autoritar al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, și liderul din Belarus, Aleksandr Lukașenko.

Țara acestuia e considerată ultima dictatură din Europa.

Cu o lună în urmă, Klaus Iohannis şi Victor Ponta au avut un schimb de replici din cauză că premierul făcuse un turneu în Golful Persic fără să fi anunțat Preşedinţia.

“Este o metodă inedită de a face politică externă, fiecare de capul lui”, declara atunci Klaus Iohannis.

Victor Ponta a răspuns că este bine primit de toată lumea şi că i se mai întîmplă să meargă “de capul” său.

Ulterior, cei doi au purtat o discuție și au dat asigurări că aveau să evite astfel de probleme.

Aproximativ 6 mii de sportivi participă la Jocurile Europene, organizate în Azerbaidjan pînă pe 28 iunie. Echipa României are în componenţă 147 de sportivi.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS