Iarna protestelor: noi manifestații la Cotroceni și în Piața Victoriei din București

ACTUALIZARE (ora 20.30): aproximativ 15,000 de oameni, acum, în fața sediului Guvernului.

ACTUALIZARE (ora 20.16): numărul manifestanţilor din Piaţa Victoriei depăşeşte 6,000.

Pe una dintre clădirile-turn din zonă şi pe acoperişul Muzeului Ţăranului Român sunt proiectate, din nou, mesajele manifestanţilor.

Aproximativ 1,000 de oameni participă, la rîndul lor, la încă un miting antiguvernamental în Iași.

ACTUALIZARE (ora 20.07): Numărul protestatarilor din Piața Victoriei din București se apropie de 3,000. Poliția a închis circulația pe bulevardele din preajma Guvernului.

Numeroși protestatari sunt, de asemenea, la Cluj (4,000) şi la Sibiu (2,500).

Oamenii au pancarte pe care scrie ”Ziua muncim, noaptea vă păzim”, ”Aţi obosit deja? Noi nu, ghinion!” sau ”Doamne, ia-le ce-au furat, lasă-le cît au lucrat”.

Primele persoane s-au adunat în faţa Prefecturii Braşov începînd cu ora 19.00, iar în mai puţin de o oră numărul protestatarilor a ajuns la 700.

Aproximativ 1,500 de locuitori ai Timișoarei s-au adunat în Piaţa Victoriei.

Alte cîteva sute de persoane protestează în Galaţi, Craiova şi Alba Iulia.

ACTUALIZARE (ora 19.41): numărul manifestanţilor din Piaţa Victoriei din Capitală, unde oamenii s-au adunat pentru cea de-a treisprezecea zi la rînd, depăşeşte 2,000, iar oamenii continuă să vină, în pofida frigului.

Unii dintre participanți au la mîini banderole cu mesajul “#Rezist” – ei suflă în vuvuzele şi scandează “Jos Guvernul“, “DNA să vină să vă ia” sau “Noaptea, ca hoţii!“.

Aproximativ 2,000 de persoane s-au strîns și în Sibiu, iar numărul protestatarilor din Galați este de aproximativ 200.

ACTUALIZARE (ora19.06): circa 1,000 de persoane, acum, în Piața Victoriei. Manifestanții proiectează în continuare diverse mesaje pe clădirile din zonă (Clujul rezistă, Brașovul rezistă). La Cotroceni se cere în continuare demisia președintelui Iohannis și se scandează împotriva Direcției Naționale Anticorupție. Și în fața Administrației Prezidențiale s-au strîns aproximativ 1,000 de oameni.

ACTUALIZARE (ora 18.40): cele două manifestații par relativ egale, în momentul acesta, în ceea ce privește numărul de participanți – sunt cîte aproximativ 400 de persoane la fiecare protest.


Peste 100 de oameni – susţinători ai Guvernului Grindeanu – protestează duminică seară, pentru a opta zi consecutiv, în faţa Palatului Cotroceni, unde cer demisia preşedintelui Klaus Iohannis.

Şi în Piaţa Victoriei au început să se adune cîteva zeci de persoane, în cea de-a treisprezecea zi la rînd de proteste antiguvernamentale provocate de intenția cabinetului – ulterior abandonată – de a schimba legislația penală prin ordonanță de urgență.

La ora 21.00, potrivit unor anunțuri făcute publice pe rețelele de socializare – unii dintre manifestanţii din Piața Victoriei vor să creeze “cel mai mare tricolor uman“, adică să se așeze în trei părți ale Pieței și să afișeze culorile drapelului național.

Și protestatarii de la Cotroceni au venit cu steaguri, dar și cu pancarte cu mesaje precum “Iohannis, demisia!“, “Jos DNA, poliţia politică“, “Noi am votat, tu ne-ai dezbinat“.

Recordul de participanţi la manifestaţia de la Cotroceni a fost puţin peste 2,000.

Marţi, unii dintre manifestanţi au venit la protest cu autocare şi microbuze înmatriculate în judeţul Dolj.

Sâmbătă, în Piaţa Victoriei s-au adunat câteva mii de persoane, iar înaintea manifestaţiei aproximativ 30 de tineri au alergat în jurul clădirii Palatului Victoria, îmbrăcaţi în echipament sportiv.

Participanţii la “maratonul democraţiei” au spus că aceasta este forma lor de protest faţă de Guvern.

În cele 12 zile de proteste din Piaţa Victoriei, numărul record de manifestanţi a fost atins în urmă cu o săptămână.

Peste 280,000 de oameni au protestat în zonă chiar în ziua în care Guvernul a abrogat Ordonanţa de Urgenţă privind codurile penale.

Vicepreședinte PSD despre manifestațiile de la Cotroceni: “Trebuie să fie membri de partid”

Vicepreşedintele PSD Mihai Chirica, primarul orașului Iaşi, a declarat într-un interviu de la Digi 24 că PSD s-ar afla în spatele protestelor de la Palatul Cotroceni, în condiţiile în care cei aflați acolo manifestă “în numele şi pentru partidul social-democraţilor”.

Domnul Chirica a observat, însă, că și în Piaţa Victoriei au protestat oameni din partide politice.

Întrebat despre cele întîmplate la Cotroceni, Mihai Chirica a spus că cei prezenți “trebuie să fie membri de partid“, atît timp cît se manifestă în numele şi pentru PSD.

În opinia sa, o parte a celor prezenți în preajma Administrației Prezidențiale ar fi “organizaţi de către PSD – şi este şi normal să fie aşa. Aşa cum şi în partea cealaltă au fost şi oameni din partide politice”.

De asemenea, întrebat dacă în alte oraşe organizaţiile locale ale PSD urmează tendinţa de a organiza contramanifestaţii, vicepreşedintele PSD a susţinut că nu a văzut astfel de demersuri.

Nu am văzut în mod expres.

Şi la Iaşi a venit un grup dintr-o organizaţie locală de l]ngă municipiul Iaşi care şi-a exprimat un punct de vedere de susţinere a guvernării Grindeanu, dar nu neapărat de împotrivire faţă de ceilalţi contramanifestanţi.

Nu s-au manifestat în sensul huiduirii sau chiar a blamării lor în Piaţa Unirii şi în alte locuri din Iaşi”, a adăugat primarul orașului.

Întrebat în continuare dacă preşedintele Klaus Iohannis este „capul răutăţilor” şi dacă şeful statului se află în spatele protestelor din Piaţa Victoriei, primarul a răspuns negativ.

Nu cred şi vă spun şi de ce nu cred.

Sunt două curente care s-au născut în această perioadă: demiterea Guvernului sau demisia Guvernului şi demiterea preşedintelui sau demisia preşedintelui .

Eu cred că nici una dintre cele două teze nu e necesară României în momentul de faţă”, a încheiat Mihai Chirica.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS