Confidenţialitate

HONG KONG: Protestatarii au încercuit clădirea guvernului

Mii de protestatari au încercuit, miercuri, sediul guvernului din Hong Kong, relatează BBC.

Clădirea este păzită de impresionante forțe de ordine, care au făcut uz de gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimile.

Nemulțumire stârnește un proiect al guvernului local de a autoriza extrădările către China continentală.

Duminică, pe o căldură sufocantă, manifestanţii au defilat pe străzile insulei, scandând şi arborând pancarte cu sloganul “Fără extrădare în China”.

Proiectul autorităţilor din Hong Kong s-a aflat, la sfârşitul lunii aprilie, la originea celei mai ample acțiuni de stradă de la “Mişcarea umbrelelor” din 2014 şi a atras critici din partea juriştilor, a mediilor financiare şi a unor diplomaţi occidentali care şi-au exprimat îngrijorarea pentru cetăţenii ţărilor lor.

Votul final asupra inițiativei este programat la 20 iunie.

Joi, mii de avocaţi din Hong Kong au participat la un protest inedit împotriva unei “ameninţări împotriva statului de drept”.

Executivul regiunii administrative speciale chineze susţine că proiectul – cunoscut ca “Ordonanţa cu privire la făptaşul fugar” – este necesar pentru a umple un vid legislativ şi în special pentru permite extrădarea în Taiwan a unui localnic din Hong Kong căutat pentru asasinarea prietenei sale însărcinate în timp ce se aflau în vacanţă în Taiwan.

De altfel, pentru duminică erau prevăzute manifestaţii de susţinere a protestului din Hong Kong în peste 28 de oraşe din lume, inclusiv la Taipei, unde se adunaseră peste 100 de persoane din Hogn Kong care studiază şi trăiesc în Taiwan.

Suspiciunile faţă de China au fost întărite de o serie de dispariţii ale unor personalităţi critice la adresa puterii de la Beijing, între care un grup de editori disidenţi şi un miliardar, şi care au reapărut ulterior în detenţie în China continentală.