Halloween la cinema: clasicii ne salvează (AUDIO)

O sărbătoare de import – Halloween – aduce de vreo cîțiva ani buni diverse filme de groază sau thrillere în cinematografele românești.

Calitatea lor, însă, este discutabilă, iar oferta din acest weekend, de pildă, nu aduce contribuții de neratat în domeniu.

Genurile horror și thriller sunt adesea desconsiderate, dar ele – laolaltă cu S.F.-urile – nu numai că există de la începuturile artei cinematografice, dar au și influențat-o în mod decisiv.

Într-un celebru studiu asupra cinematografiei expresioniste germane, de pildă, Siegfried Kracauer a emis ipoteza potrivit căreia Nosferatu, personaj inspirat de legenda lui Dracula, ar fi prezis ascensiunea tiraniei naziste.

Cert este că, la aproape 100 de ani de la premieră, Nosferatu își păstrează puterea de a șoca și de a surprinde.

La fel se întîmplă cu Halloween, un alt clasic al genului.

Potrivit criticului de film Sebastian Ceolca, lungmetrajul lui John Carpenter „a însemnat o adevărată capodoperă – el a încercat să-l facă pe Michael Myers (personajul principal, n.r.) să se miște ca un om, nu ca un monstru„.

Genul este doar un prilej de a spune altceva, nu e neapărat un gen de consum imediat: el poate spune foarte multe despre lumea, despre mediul în care trăim„.

Cum fac însă față filmele horror ale prezentului celor care le-au precedat?

Filip Standavid i-a adresat această întrebare lui Sebastian Ceolca.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS