H1N1 atacă celulele pulmonare

Virusul gripei noi are capacitatea de a infecta celulele aflate la un nivel profund în interiorul plămânilor, contribuind la creşterea severităţii acestei maladii.

Medicii au observat că pacienţii infectaţi cu noul virus H1N1 prezintă simptome mult mai grave comparativ cu cele ale gripei clasice.

Viruşii gripali pătrund în celule şi se fixează de anumite molecule, denumite receptori, amplasaţi pe pereţii externi ai celulelor.

Viruşii sezonieri se fixează aproape exclusiv de celulele situate la nivelul nasului, gâtului şi cailor aeriene superioare, antrenând simptome caracteristice gripei, cum ar fi durerile de gât sau tusea seacă.

Potrivit noului studiu, publicat în Nature Biotechnology, noul virus H1N1 se fixează pe o gamă mai mare de receptori şi poate să infecteze celulele situate la un nivel mult mai profund în plămâni, declanşând astfel o infecţie pulmonară mult mai severă.

Un epidemiolog francez care a publicat la sfârşitul lunii august primele date ştiinţifice despre virulenţa noii rădăcini de virus, estimează că mortalitatea directă cauzată de sindromul respirator acut sever, cauzat de acest virus, va fi de 100 de ori mai ridicată, comparativ cu gripă sezonieră.